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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
18/01/2008 |
Data da última atualização: |
23/07/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BEZERRA NETO, F.; GOMES, E. G.; NUNES, G. H. de S.; BARROS JÚNIOR, A. P. |
Afiliação: |
Francisco Bezerra Neto, Universidade Federal Rural do Semi-Árido - UFERSA/Departamento de Fitotecnia; ELIANE GONCALVES GOMES, SGE; Glauber Henrique de Sousa Nunes, Universidade Federal Rural do Semi-Árido - UFERSA/Departamento de Fitotecnia; Aurélio Paes Barros Júnior, Universidade Federal Rural do Semi-Árido - UFERSA/Departamento de Fitotecnia. |
Título: |
Análise multidimensional de consórcios cenoura-alface sob diferentes combinações de densidades populacionais. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 42, n. 12, p. 1697-1704, dez. 2007 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Título em inglês: Multidimensional analysis of carrot-lettuce intercroppings under different combinations of population densities. |
Conteúdo: |
Este trabalho teve como objetivo avaliar o desempenho biológico de sistemas consorciados de cenoura e alface, sob diferentes combinações de densidades populacionais, com uso das análises bivariada de variância e envoltória de dados (DEA). O delineamento experimental usado foi o de blocos ao acaso completos, com cinco repetições, com os tratamentos arranjados em esquema fatorial 4x4. Os tratamentos resultaram da combinação de quatro populações de plantas de cenoura (40, 60, 80 e 100% da população recomendada no cultivo solteiro - PRCS) com quatro populações de plantas de alface (40, 60, 80 e 100% da PRCS). As populações recomendadas para os cultivos solteiros da cenoura e alface foram 500 mil e 250 mil plantas por hectare, respectivamente. Tanto o método bivariado como o método de análise de envoltória de dados são bastante eficazes na discriminação dos melhores sistemas de cultivo consorciados, por meio dos rendimentos das culturas. Os resultados da eficiência produtiva, medidos por modelos DEA, permitem uma análise estatística simples do ensaio consorciado. A robustez do método de análise bivariada de variância assegura a validade dos resultados. |
Palavras-Chave: |
análise bivariada; análise envoltória de dados; bivariate analysis; data envelopment analysis; experimentos consorciados; intercropping experiments. |
Thesagro: |
Daucus Carota; Lactuca Sativa. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/AI-SEDE/41183/1/42n12a05.pdf
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Marc: |
LEADER 02177naa a2200265 a 4500 001 1122842 005 2018-07-23 008 2007 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aBEZERRA NETO, F. 245 $aAnálise multidimensional de consórcios cenoura-alface sob diferentes combinações de densidades populacionais. 260 $c2007 500 $aTítulo em inglês: Multidimensional analysis of carrot-lettuce intercroppings under different combinations of population densities. 520 $aEste trabalho teve como objetivo avaliar o desempenho biológico de sistemas consorciados de cenoura e alface, sob diferentes combinações de densidades populacionais, com uso das análises bivariada de variância e envoltória de dados (DEA). O delineamento experimental usado foi o de blocos ao acaso completos, com cinco repetições, com os tratamentos arranjados em esquema fatorial 4x4. Os tratamentos resultaram da combinação de quatro populações de plantas de cenoura (40, 60, 80 e 100% da população recomendada no cultivo solteiro - PRCS) com quatro populações de plantas de alface (40, 60, 80 e 100% da PRCS). As populações recomendadas para os cultivos solteiros da cenoura e alface foram 500 mil e 250 mil plantas por hectare, respectivamente. Tanto o método bivariado como o método de análise de envoltória de dados são bastante eficazes na discriminação dos melhores sistemas de cultivo consorciados, por meio dos rendimentos das culturas. Os resultados da eficiência produtiva, medidos por modelos DEA, permitem uma análise estatística simples do ensaio consorciado. A robustez do método de análise bivariada de variância assegura a validade dos resultados. 650 $aDaucus Carota 650 $aLactuca Sativa 653 $aanálise bivariada 653 $aanálise envoltória de dados 653 $abivariate analysis 653 $adata envelopment analysis 653 $aexperimentos consorciados 653 $aintercropping experiments 700 1 $aGOMES, E. G. 700 1 $aNUNES, G. H. de S. 700 1 $aBARROS JÚNIOR, A. P. 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF$gv. 42, n. 12, p. 1697-1704, dez. 2007
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Florestas. Para informações adicionais entre em contato com cnpf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
16/05/2024 |
Data da última atualização: |
16/05/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 4 |
Autoria: |
ALMEIDA, M. J. de O.; WANDERLEY, B. R. da S. M.; FRANCISCO, A. de; AMANTE, E. R.; FREIRE, C. B. F.; HELM, C. V.; AMBONI, R. D. de M. C. |
Afiliação: |
MARIA JOSIKELVIA DE OLIVEIRA ALMEIDA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; BRUNA RAFAELA DA SILVA MONTEIRO WANDERLEY, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; ALICIA DE FRANCISCO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; EDNA REGINA AMANTE, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARÁ; CARLISE BEDDIN FRITZEN FREIRE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; RENATA DIAS DE MELLO CASTANHO AMBONI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA. |
Título: |
Effects of particle size on the physical, chemical, and technological properties of pre-gelatinized whole pinhão (Araucaria angustifolia) flour. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Measurement and Characterization, 2024 |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s11694-024-02599-3 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
First online. |
Conteúdo: |
This study investigates the influence of particle size on the chemical, technological, rheological, thermal, and structural properties of whole pinhão flour, employing pre-gelatinized seeds, in response to the growing demand for diverse and healthier food choices. The fractionation conducted using RO-TAP® at different particle sizes (210 μm - P1, 149 μm - P2, 105 μm - P3, and < 105 μm - P4) led to significant changes in chemical composition, mineral content, viscosity, and thermal characteristics. The P3 fraction emerged as particularly promising, with elevated levels of total carbohydrates (60.27 g/100 g), total starch (46.14 g/100 g), and viscosity (1,545.50 cP), making it ideal for baking. Remarkably, P1 and P4 fractions exhibited elevated levels of fiber (46.96 and 38.57 g/100 g), phenolic compounds (13.35 and 13.51 mg EAG/g), and in vitro antioxidant activity. Lipid content increased inversely with particle size, accompanied by a decrease in resistant starch. All the pinhão fractions exhibited substantial mineral content, ranging from 2 to 2.24 g/100 g. Infrared spectroscopy analyses highlighted compositional similarities in samples, which uniformly exhibited type C crystallinity and high crystallinity indices (38.89%, 44.28%, 47.11%, and 46.46%, respectively). Fibers negatively affected viscosity, thermal properties, and starch gelatinization. Notably, the fraction with the smallest particle size demonstrated improved suitability for developing gluten-free bread products. This study highlights the importance of processing and fractionat- ing pinhão flour to enhance resource utilization efficiency. Furthermore, the findings provide tangible insights to enhance pinhão production and processing chains, fortifying the food industry and addressing consumer preferences for healthier and more diverse products. MenosThis study investigates the influence of particle size on the chemical, technological, rheological, thermal, and structural properties of whole pinhão flour, employing pre-gelatinized seeds, in response to the growing demand for diverse and healthier food choices. The fractionation conducted using RO-TAP® at different particle sizes (210 μm - P1, 149 μm - P2, 105 μm - P3, and < 105 μm - P4) led to significant changes in chemical composition, mineral content, viscosity, and thermal characteristics. The P3 fraction emerged as particularly promising, with elevated levels of total carbohydrates (60.27 g/100 g), total starch (46.14 g/100 g), and viscosity (1,545.50 cP), making it ideal for baking. Remarkably, P1 and P4 fractions exhibited elevated levels of fiber (46.96 and 38.57 g/100 g), phenolic compounds (13.35 and 13.51 mg EAG/g), and in vitro antioxidant activity. Lipid content increased inversely with particle size, accompanied by a decrease in resistant starch. All the pinhão fractions exhibited substantial mineral content, ranging from 2 to 2.24 g/100 g. Infrared spectroscopy analyses highlighted compositional similarities in samples, which uniformly exhibited type C crystallinity and high crystallinity indices (38.89%, 44.28%, 47.11%, and 46.46%, respectively). Fibers negatively affected viscosity, thermal properties, and starch gelatinization. Notably, the fraction with the smallest particle size demonstrated improved suitability for developing gluten-free bread produc... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Farinha integral; Produto alimentício. |
Thesagro: |
Araucária Angustifólia; Pinhão. |
Thesaurus NAL: |
Gelatinization; Particle size; Sieving; Starch. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02846naa a2200313 a 4500 001 2164294 005 2024-05-16 008 2024 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s11694-024-02599-3$2DOI 100 1 $aALMEIDA, M. J. de O. 245 $aEffects of particle size on the physical, chemical, and technological properties of pre-gelatinized whole pinhão (Araucaria angustifolia) flour.$h[electronic resource] 260 $c2024 500 $aFirst online. 520 $aThis study investigates the influence of particle size on the chemical, technological, rheological, thermal, and structural properties of whole pinhão flour, employing pre-gelatinized seeds, in response to the growing demand for diverse and healthier food choices. The fractionation conducted using RO-TAP® at different particle sizes (210 μm - P1, 149 μm - P2, 105 μm - P3, and < 105 μm - P4) led to significant changes in chemical composition, mineral content, viscosity, and thermal characteristics. The P3 fraction emerged as particularly promising, with elevated levels of total carbohydrates (60.27 g/100 g), total starch (46.14 g/100 g), and viscosity (1,545.50 cP), making it ideal for baking. Remarkably, P1 and P4 fractions exhibited elevated levels of fiber (46.96 and 38.57 g/100 g), phenolic compounds (13.35 and 13.51 mg EAG/g), and in vitro antioxidant activity. Lipid content increased inversely with particle size, accompanied by a decrease in resistant starch. All the pinhão fractions exhibited substantial mineral content, ranging from 2 to 2.24 g/100 g. Infrared spectroscopy analyses highlighted compositional similarities in samples, which uniformly exhibited type C crystallinity and high crystallinity indices (38.89%, 44.28%, 47.11%, and 46.46%, respectively). Fibers negatively affected viscosity, thermal properties, and starch gelatinization. Notably, the fraction with the smallest particle size demonstrated improved suitability for developing gluten-free bread products. This study highlights the importance of processing and fractionat- ing pinhão flour to enhance resource utilization efficiency. Furthermore, the findings provide tangible insights to enhance pinhão production and processing chains, fortifying the food industry and addressing consumer preferences for healthier and more diverse products. 650 $aGelatinization 650 $aParticle size 650 $aSieving 650 $aStarch 650 $aAraucária Angustifólia 650 $aPinhão 653 $aFarinha integral 653 $aProduto alimentício 700 1 $aWANDERLEY, B. R. da S. M. 700 1 $aFRANCISCO, A. de 700 1 $aAMANTE, E. R. 700 1 $aFREIRE, C. B. F. 700 1 $aHELM, C. V. 700 1 $aAMBONI, R. D. de M. C. 773 $tJournal of Food Measurement and Characterization, 2024
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Embrapa Florestas (CNPF) |
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