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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Solos.
Data corrente:  04/12/2014
Data da última atualização:  08/11/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MARTINEZ-BALMORI, D.; SPACCINI, R.; AGUIAR, N. O.; NOVOTNY, E. H.; OLIVARES, F. L.; CANELLAS, L. P.
Afiliação:  DARIELLYS MARTINEZ BALMORI, UNIVERSIDAD AGRARIA DE LA HABANA; RICCARDO SPACCINI, UNIVERSITÀ DI NAPOLI FEDERICO II; NATÁLIA OLIVEIRA AGUIAR, UENF; ETELVINO HENRIQUE NOVOTNY, CNPS; FÁBIO LOPES OLIVARES, UENF; LUCIANO PASQUALOTO CANELLAS, UENF.
Título:  Molecular characteristics of humic acids isolated from vermicomposts and their relationship to bioactivity.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Journal of Agricultural and Food Chemistry, v. 62, n. 47, p. 11412-11419, 2014.
DOI:  https://doi.org/10.1021/jf504629c
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Vermitechnology is an effective composting method, which transforms biomass into nutrient-rich organic fertilizer. Mature vermicompost is a renewable organic product containing humic substances with high biological activity. The aim of this study was to assess the chemical characteristics and the bioactivity of humic acids isolated from different vermicomposts produced with either cattle manure, sugar cane bagasse, sunflower cake from seed oil extraction, or filter cake from a sugar cane factory. More than 200 different molecules were found, and it was possible to identify chemical markers on humic acids according to the nature of the organic source. The large hydrophobic character of humic extracts and the preservation of altered lignin derivatives confer to humic acids the ability to induce lateral root emergence in maize seedlings. Humic acid-like substances extracted from plant biomass residues represent an additional valuable product of vermicomposting that can be used as a plant growth promoter.
Palavras-Chave:  Ácido húmico; Pirólise; Ressonância magnética nuclear; Vermicomposto.
Thesaurus Nal:  Pyrolysis; Vermicomposts.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Solos (CNPS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPS18707 - 1UPCAP - DD2014.00961
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  15/02/2012
Data da última atualização:  22/04/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  BOREL, J. C.; RAMALHO, M. A. P.; ABREU, A. de F. B.; MAIA, L. G. S.
Afiliação:  JERÔNIMO CONSTANTINO BOREL, UFLA; MAGNO ANTONIO PATTO RAMALHO, UFLA; ANGELA DE FATIMA BARBOSA ABREU, CNPAF; LUCAS GONTIJO SILVA MAIA, UFLA.
Título:  Genetic control of the angular leaf spot reaction in common bean leaves and pods.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Scientia Agricola, Piracicaba, v. 68, n. 6, p. 661-664, nov./dez. 2011.
ISSN:  1678-992X
DOI:  10.1590/S0103-90162011000600009
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Information about genetic control of plant reaction to pathogens is essential in plant breeding programs focusing resistance. This study aimed to obtain information about genetic control of the angular leaf spot reaction in leaves and pods from common bean (Phaseolus vulgaris L.) line ESAL 686. This line was crossed with cultivars Jalo EEP 558 (resistant), Cornell 49-242 (resistant) and Carioca MG (susceptible). Generations F1, F2 and backcrosses (BC11 and BC21) were obtained. In the dry season (2009), parents and respective populations were evaluated for angular leaf spot reaction under field conditions. Disease severity was evaluated on leaves and pods using diagrammatic scales. Severity scores were obtained and mean and variance genetic components were estimated for both. Segregation of F2 generation was analyzed for some crosses. Different genes control angular leaf spot reaction in leaves and pods. Mean and variance components showed predominance of additive effects. Heritability was high, however, was greater on pods than on leaves which indicated that leaf reaction is more influenced by the environment.
Thesagro:  Controle genético; Doença de planta; Feijão; Mancha angular; Melhoramento genético vegetal; Phaseolus vulgaris.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/54177/1/SAv68n6.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF31100 - 1UPCAP - DD2011.0692011.069
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