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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
18/08/2017 |
Data da última atualização: |
21/08/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
NOGUEIRA, R. I.; TAKEITI, C. Y.; PACHECO, S.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; GODOY, R. L. de O.; SILVA, R. S.; FREITAS, S. P. |
Afiliação: |
REGINA ISABEL NOGUEIRA, CTAA; CRISTINA YOSHIE TAKEITI, CTAA; SIDNEY PACHECO, CTAA; MANUELA CRISTINA P DE A SANTIAGO, CTAA; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA; UFRJ. |
Título: |
Sorption isotherms from jabuticaba, jambo and jamelão peel flours using dynamic and static methods. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
In: EUROPEAN DRYING CONFERENCE, 6., 2017, Bélgium. Innovations in drying: bridging the gap between academia and industry: book of abstracts. Bélgium: Liège Université, 2017. EFCE event n° 738. |
Páginas: |
6 p. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Red flours from jabuticaba, jambo and jamelão peels were obtained by dehydration in a convective air oven followed by knife-hammer milling. The moisture sorption isotherms of these flours were evaluated at 25 ± 1 °C, using dynamic vapor sorption and static gravimetric methods. The experimental data was fitted by the Guggenheim-Andersen-de Boer (GAB) model. Powder physical properties, including particle size distribution, the bulk density and anthocyanins concentration was measured to interpreting and comparing the sorption isotherms curves. Regardless of the applied method, all sorption curves showed sigmoidal characteristics, but the moisture content at equilibrium differed significantly for water activity between 0.2 and 0.8. The equilibrium moisture for jabuticaba peel flour was lower as compared to jambo and jamelão peel flours, for the same water activity, probably due to the small proportion of polar site in jabuticaba peels. Furthermore, the peel composition and cellular structure affect water diffusion and mechanical resistance with respect to compression, impact, attrition and cutting during grinding operations. |
Palavras-Chave: |
Brazilian fruits; GAB model; Natural colorant. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Biblioteca |
ID |
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Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Algodão. |
Data corrente: |
18/11/2014 |
Data da última atualização: |
25/11/2014 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
ALMEIDA, H. A.; ARAÚJO, M. C. F.; ARRIEL, N. H. C.; LUCENA, A. M. A. DE; SANTOS, K. DA S.; MORAIS, G. S.; FARIAS, A. L. DE. |
Afiliação: |
Humberto Araújo Almeida; Maria Cídia Ferreira Araújo; NAIR HELENA CASTRO ARRIEL, CNPA; Amanda Micheline Amador de Lucena; Kleydianne da Silva Santos; Gabriel Silva Morais; Alexandra Leite de Farias. |
Título: |
Populações segregantes de gergelim com características de elevada capacidade produtiva e maior retenção de sementes na cápsula. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MAMONA, 6.; SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE OLEAGINOSAS ENERGÉTICAS, 3., 2014, Fortaleza. Energia e segurança alimentar na agricultura familiar: anais. Campina Grande, PB: Embrapa Algodão, 2014. |
Páginas: |
p. 204 |
ISSN: |
2177-6008 |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Hibridização; Sesamum indicum L. |
Thesagro: |
Deiscência. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/112274/1/MEL296-p204.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Algodão (CNPA) |
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