Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agrossilvipastoril; Embrapa Florestas.
Data corrente:  08/02/2022
Data da última atualização:  02/03/2022
Tipo da produção científica:  Folder/Folheto/Cartilha
Autoria:  GUEDES, D. V.; MORALES, M. M.; NOGUEIRA, R. M.
Afiliação:  DANIELLE VIVEIROS GUEDES, CPAMT; MARINA MOURA MORALES, CNPF; ROBERTA MARTINS NOGUEIRA, UFMT.
Título:  Promovendo a segurança e o bem estar no trabalho florestal.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Sinop: UFMT, 2021.
Páginas:  2 p.
Série:  (Fichas técnicas, v. 1, n. 23).
Idioma:  Português
Conteúdo:  A promoção da qualidade de vida no trabalho florestal envolve tanto ações diretas com o empregado, como sua capacitação e foco em saúde e segurança do trabalho, quanto ações externas, vinculadas a mudanças e adaptações na propriedade rural. Considerando a importância do setor florestal no Brasil, fomentar a qualidade de vida dos seus trabalhadores poderá potencializar seu sentimento de pertencimento, promover saúde e, como consequência, impactar na produtividade e na lucratividade das empresas/propriedades.
Palavras-Chave:  Atividade florestal; Segurança.
Thesagro:  Qualidade de Vida.
Categoria do assunto:  --
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/232071/1/2021-cpamt-dvg-promovendo-seguranca-bem-estar-trabalho-florestal.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/231062/1/Marina-Ficha-Tecnica-Promovendo.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF58018 - 1UPCFL - DD
CPAMT1828 - 1UPCFL - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado; Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  05/03/2021
Data da última atualização:  05/03/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  C - 0
Autoria:  FILIPPINI ALBA, J. M.; FLORES, C. A.; MIELE, A.
Afiliação:  JOSE MARIA FILIPPINI ALBA, CPACT; CARLOS ALBERTO FLORES, CPACT; ALBERTO MIELE, CNPUV.
Título:  Relationships between A and B/A2 horizons of three soils in the context of viticulture.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Journal of Agricultural Studies, v. 9, n 1, p. 440-454, 2021.
ISSN:  2166-0379
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The purpose of this study was a comparison of soil parameters among superficial and sub-superficial horizons of three representative type of soils in Vale dos Vinhedos, Brazil, aiming Viticulture in general, but Precision Viticulture (PV) management as specific focus. Basic aspects of Viticulture or PV are still discussed, by instance, sampling procedures, influence of pedology on quality of wine or methods for defining the management zones. Samples were collected according to each horizon, superficial (0-20 cm in depth) or sub-superficial (>40 cm in depth), that is, A (all soils), A2 (Neossolo), Bi (Cambissolo), or Bt (Argissolo). Micro-vinification was performed for grapes derived from five classes of soil. The pedological parameters analyzed were granulometric fractions, chemical parameters and degree of flocculation. Data were organized according to a Geographic Information System (GIS) by ten classes of soil. Basic statistical analysis, line graphs, XY plots and factor analysis were used to interpret the physicochemical variables related to horizons, soil and wine. Relative Accumulation Indexes were evaluated for horizons of soil, classes of soil and wine. Data organized by horizon and type of soil showed great dispersion, so outliers were discarded and data organized by class of soil. Correlation of data related to soil horizons, A against A2/B, was evident for macronutrients. Micro-vinification altered content of K and P in wine. Relative Accumulation Indexes of soil ... Mostrar Tudo
Thesagro:  Pedologia; Solo; Viticultura.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/221681/1/18320-64534-1-PB.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV18611 - 1UPCAP - DD
CPACT21869 - 1UPCAP - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional