Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pecuária Sudeste. Para informações adicionais entre em contato com cppse.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  09/01/2004
Data da última atualização:  29/06/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  TREVIZAN, L. C.; NOGUEIRA, A. R. de A.; NÓBREGA, J. A.
Afiliação:  LILIAN C. TREVIZAN, Universidade Federal de São Carlos; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE; JOAQUIM A. NÓBREGA, Universidade Federal de São Carlos.
Título:  Single vessel procedure for acid vapor partial digestion of bovine liver in a focused microwave: multielement determination by ICP-OES.
Ano de publicação:  2003
Fonte/Imprenta:  Talanta, v. 61, n. 2, p. 81-86, 2003.
DOI:  10.1016/S0039-9140(03)00220-0
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  An acid vapor partial digestion procedure for bovine liver is proposed using a focused microwave oven and a laboratory-made PTFE support. The support is equipped with three cups of approximately 4 ml volume each one and the cups were adapted to the glass reaction vessel of the microwave oven. A mixture containing HNO3 plus H2SO4 is heated to 120 °C to generate acid vapor. Bovine liver (50?90 mg) were directly weighed into the cups followed by addition of a mixture containing NaClO+H2O2. Samples were exposed to acid vapor during 15?25 min and then diluted with distilled and deionized water to final masses of 3.0 g. Recoveries of Al, Ca, Cu, Fe, Mg, Mn, and Zn were evaluated using an ICP-OES with axially-viewed configuration. The effects of both particle sizes and acid vapor exposure time were evaluated and recoveries of most elements were quantitative when using 25 min of heating and 50 mg of samples. Slightly better recoveries were reached using particles smaller than 44 ?m, but this effect was mainly observed for hardly extracted elements such as Al and Fe.
Palavras-Chave:  Acid vapr; Bovine liver; Focused-microwave; Partial degestion.
Thesaurus Nal:  sodium hypochlorite.
Categoria do assunto:  W Química e Física
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPPSE14861 - 1UPCAP - DDPROCI-2003.00016TRE2003.00016
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoMEDEIROS, E. J. L. de; QUEIROGA, R. de C. R. do E.; MEDEIROS, A. N. de; BOMFIM, M. A. D.; BATISTA, A. S. M.; FÉLEX, S. S. dos S.; MADRUGA, M. S. Sensory profile and physicochemical parameters of cheese from dairy goats fed vegetable oils in the semiarid region of Brazil. Small Ruminant Research, Amsterdam, v. 113, n. 1, p. 211-218, June, 2013.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional