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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
21/09/2007 |
Data da última atualização: |
13/01/2010 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
NEVES, M. C. P.; NEVES, J. F. |
Afiliação: |
Maria Cristina Prata Neves, Embrapa Agrobiologia; João Francisco Neves, PAS. |
Título: |
Agricultura orgânica e produção integrada: diferenças e semelhanças. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2007. |
Páginas: |
20 p. |
Série: |
(Embrapa Agrobiologia. Documentos, 237). |
ISSN: |
1517-8498 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Parceria: Programa Alimento Seguro (PAS). |
Conteúdo: |
Aspectos da regulamentação no Brasil; Agricultura orgânica; Produção integrada; Aspectos relacionados com a proteção ambiental; Aspectos relacionados com responsabilidade social; Aspectos relacionados com a segurança dos alimentos e rastreabilidade; Aspectos do processo de conversão; Material de propagação; Treinamento e assistência técnica; Certificação; Considerações finais; Referências bibliográficas. |
Palavras-Chave: |
Certificação do produto; Proteção ambinetal. |
Thesagro: |
Agricultura Orgânica; Proteção Ambiental; Segurança Alimentar; Sistema de Produção. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CNPAB-2010/34397/1/doc237.pdf
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Marc: |
LEADER 01164nam a2200241 a 4500 001 1628874 005 2010-01-13 008 2007 bl uuuu u0uu1 u #d 022 $a1517-8498 100 1 $aNEVES, M. C. P. 245 $aAgricultura orgânica e produção integrada$bdiferenças e semelhanças. 260 $aSeropédica: Embrapa Agrobiologia$c2007 300 $a20 p. 490 $a(Embrapa Agrobiologia. Documentos, 237). 500 $aParceria: Programa Alimento Seguro (PAS). 520 $aAspectos da regulamentação no Brasil; Agricultura orgânica; Produção integrada; Aspectos relacionados com a proteção ambiental; Aspectos relacionados com responsabilidade social; Aspectos relacionados com a segurança dos alimentos e rastreabilidade; Aspectos do processo de conversão; Material de propagação; Treinamento e assistência técnica; Certificação; Considerações finais; Referências bibliográficas. 650 $aAgricultura Orgânica 650 $aProteção Ambiental 650 $aSegurança Alimentar 650 $aSistema de Produção 653 $aCertificação do produto 653 $aProteção ambinetal 700 1 $aNEVES, J. F.
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Registro original: |
Embrapa Agrobiologia (CNPAB) |
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Biblioteca |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Solos. |
Data corrente: |
09/12/2015 |
Data da última atualização: |
02/02/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
INACIO, C. T.; URQUIAGA, S.; CHALK, P. M.; MATA, M. G. F.; SOUZA, P. O. |
Afiliação: |
CAIO DE TEVES INACIO, CNPS; SEGUNDO SACRAMENTO U CABALLERO, CNPAB; PHILLIP MICHAEL CHALK, PESQ. VISITANTE CNPS; MARIA GABRIELA F. MATA, UFRRJ; PAULO O. SOUZA, UFRRJ. |
Título: |
Identifying N fertilizer regime and vegetable production system in tropical Brazil using 15N natural abundance. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of the Science of Food and Agriculture, v. 95, n. 15, p. 3025-3032, Dec. 2015. |
DOI: |
10.1002/jsfa.7177 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study was conducted in areas of vegetable production in tropical Brazil,with the objectives of (i)measuring the variation in ??15 N in soils, organic N fertilizer sources and lettuce (Lactuca sativa L.) from different farming systems, (ii) measuring whether plant ??15 N can differentiate organic versus conventional lettuce and (iii) identifying the factors affecting lettuce ??15 N. Samples of soil, lettuce and organic inputs were taken from two organic, one conventional and one hydroponic farm. The two organic farms haddifferentN-sources with ??15 Nvalues ranging from0.0 to+14.9‰(e.g. leguminous greenmanure and animal manure compost, respectively), and differed significantly (P < 0.05) in lettuce ??15 N (+9.2±1.1‰ and +14.3±1.0‰). Conventional lettuce ??15 N (+8.5±2.7‰) differed from hydroponic lettuce ??15 N (+4.5±0.2‰) due to manure inputs. The N from leguminous green manuremade a small contribution to the N nutrition of lettuce in the multi-N-source organic farm. To differentiate organic versus conventional farms using ??15 N the several subsets ofmode of fertilization should be considered. Comparisons of ??15 N of soil, organic inputs and lettuce allowed a qualitative analysis of the relative importance of different N inputs. |
Palavras-Chave: |
Fertilizante convencional; Fertilizante orgânico; Hidropônico. |
Thesagro: |
Fertilizante. |
Thesaurus NAL: |
Fertilizers. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
LEADER 02038naa a2200241 a 4500 001 2031060 005 2016-02-02 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1002/jsfa.7177$2DOI 100 1 $aINACIO, C. T. 245 $aIdentifying N fertilizer regime and vegetable production system in tropical Brazil using 15N natural abundance.$h[electronic resource] 260 $c2015 520 $aThis study was conducted in areas of vegetable production in tropical Brazil,with the objectives of (i)measuring the variation in ??15 N in soils, organic N fertilizer sources and lettuce (Lactuca sativa L.) from different farming systems, (ii) measuring whether plant ??15 N can differentiate organic versus conventional lettuce and (iii) identifying the factors affecting lettuce ??15 N. Samples of soil, lettuce and organic inputs were taken from two organic, one conventional and one hydroponic farm. The two organic farms haddifferentN-sources with ??15 Nvalues ranging from0.0 to+14.9‰(e.g. leguminous greenmanure and animal manure compost, respectively), and differed significantly (P < 0.05) in lettuce ??15 N (+9.2±1.1‰ and +14.3±1.0‰). Conventional lettuce ??15 N (+8.5±2.7‰) differed from hydroponic lettuce ??15 N (+4.5±0.2‰) due to manure inputs. The N from leguminous green manuremade a small contribution to the N nutrition of lettuce in the multi-N-source organic farm. To differentiate organic versus conventional farms using ??15 N the several subsets ofmode of fertilization should be considered. Comparisons of ??15 N of soil, organic inputs and lettuce allowed a qualitative analysis of the relative importance of different N inputs. 650 $aFertilizers 650 $aFertilizante 653 $aFertilizante convencional 653 $aFertilizante orgânico 653 $aHidropônico 700 1 $aURQUIAGA, S. 700 1 $aCHALK, P. M. 700 1 $aMATA, M. G. F. 700 1 $aSOUZA, P. O. 773 $tJournal of the Science of Food and Agriculture$gv. 95, n. 15, p. 3025-3032, Dec. 2015.
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Embrapa Solos (CNPS) |
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