Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio-Norte.
Data corrente:  13/11/2008
Data da última atualização:  11/01/2024
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  TEIXEIRA NETO, M. L.; NASCIMENTO, H. T. S. do; ARAÚJO NETO, R. B. de; AZEVEDO, D. M. P. de.
Título:  Integração lavoura-pecuária nos cerrados do Piauí e Maranhão.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  In: TRECENTI, R.; OLIVEIRA, M. C. de; HASS, G. (Ed). Integração lavoura - pecuária - silvicultura: boletim técnico. Brasília, DF: MAPA/SDC, 2008.
Páginas:  p. 30-36
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Sistema Santa Fé.
Thesagro:  Pastagem; Plantio Direto; Rendimento.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio-Norte (CPAMN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAMN22500 - 1UPCPL - PP631.58T786i
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  05/02/2009
Data da última atualização:  09/05/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  Internacional - A
Autoria:  FALCÃO, L. D.; REVEL, G. de; PERELLO, M. C.; MOUTSIOU, A.; ZANUS, M. C.; BORDIGNON-LUIZ, M.
Afiliação:  Leila Denise Falcão, UFSC; GILLES DE REVEL, Université Victor Segalen Bordeaux 2; MARIE CLAIRE PERELLO, Université Victor Segalen Bordeaux 2; Anastasia Moutsiou, Université Victor Segalen Bordeaux 2; MAURO CELSO ZANUS, CNPUV; Marilde T. Bordignon-Luiz, UFSC.
Título:  A survey of seasonal temperatures and vineyard altitude influences on 2-Methoxy-3-isobutylpyrazine, C13-Norisoprenoids, and the sensory profile of Brazilian Cabernet Sauvignon wines.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  Journal of Agricultural and Food Chemistry, Washington, DC, v. 55, n. 9, p. 3605-3612, 2007.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This report has investigated the seasonal temperatures influences (winter and summer) of five vineyards at different altitudes on the concentrations of 2-methoxy-3-isobutylpyrazine (MIBP), a- and ß-ionone, and ß-damascenone in 2004 or 2005 vintages of Cabernet Sauvignon wines from Santa Catarina State, Brazil. Sensorial analyses were also carried out on the wine samples and compared to altitude and climate. Significant regression was observed between MIBP concentrations and the vineyard's altitude. No significant relation was observed between a- and ß-ionone and ß-damascenone with the vineyard's altitude. Principal component analysis positively correlated wines from higher altitudes with a bell pepper aroma. Conversely, the wines made with grapes from lower altitudes were correlated with red fruits and jam aromas. An important relation between the bell pepper aroma and the lower winter temperature was observed. A strong negative correlation was also observed between seasonal temperatures and vineyard altitude as well as between MIBP content and seasonal temperature of growing grapevines.
Palavras-Chave:  Análise sensorial; Brasil; Cabernet Sauvignon.
Thesagro:  Clima; Enologia; Temperatura; Vinho.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/195982/1/A-SURVEY.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV10644 - 1UPCAP - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional