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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido; Embrapa Solos. |
Data corrente: |
22/02/2017 |
Data da última atualização: |
12/09/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
AMARAL, A. J. do; MARQUES, F. A.; OLIVEIRA NETO, M. B. de; SILVA NETO, L. de F. da; NASCIMENTO, A. F. do; CUNHA, T. J. F. |
Afiliação: |
ANDRE JULIO DO AMARAL, CNPS; FLAVIO ADRIANO MARQUES, CNPS; MANOEL BATISTA DE OLIVEIRA NETO, CNPS; LUIS DE FRANCA DA SILVA NETO, CNPS; ALEXANDRE FERREIRA DO NASCIMENTO, CPAMT; TONY JARBAS FERREIRA CUNHA, CPATSA. |
Título: |
Atributos químicos na camada superficial de solos em topossequência sob sistema de cana crua e queimada, em Coruripe-AL. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIÃO NORDESTINA DE CIÊNCIA DO SOLO, 3., 2016, Aracaju. Integração e uso do conhecimento para uma agricultura sustentável no Nordeste. Aracaju: SBCS, Núcleo Regional Nordeste, 2016. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O trabalho teve por objetivo estudar a influência nos atributos químicos de solos em uma topossequência com sistema produtivo de cana-deaçúcar colhida crua e com queima no Tabuleiro, Coruripe-AL. Amostras deformadas de solo foram coletadas nas camadas de 0 - 10; 10 - 20 cm para determinação dos atributos pH-H2O; Corg; Al3+; Ca2+; Mg2+; Na+; K+; P; Valor T e Valor V. As amostras foram coletadas em triplicata, após a colheita (Novembro de 2014), nas posições de topo, encosta e pedimento, em área de cana crua; cana queimada e área de referência-mata (floresta subperenifólia). Os valores de pH-H2O variaram de 4,7 a 6,1, não diferiram (p>0,05), nas posições de topo (5,9 a 6,1) e pedimento (5,1 a 5,8). Na encosta (4,7 a 6,0), os valores foram superiores (p<0,05) na cana crua, nas duas camadas estudadas. Na área de topo, o cultivo com cana-de-açúcar reduziu os teores de Corg, em relação à mata, com maior percentual de redução para cana queimada. Em geral, o sistema de manejo da cultura sem despalha a fogo (cana-crua) parece ser favorável a um melhor condicionamento químico do solo para fins de nutrição das plantas com redução dos teores de Al3+, elevação do Valor T e Valor V, para topo e encosta, porém, não apresentando diferenças significativas em área de pedimento. |
Palavras-Chave: |
Manejo de solo; Topossequência. |
Thesagro: |
Cana de açucar; Fertilidade; Fertilidade do Solo; Manejo do Solo; Solo. |
Thesaurus Nal: |
Soil; Sugarcane. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/156382/1/2016-161.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/161423/1/Tony-2017.pdf
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Marc: |
LEADER 02302nam a2200277 a 4500 001 2065124 005 2017-09-12 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aAMARAL, A. J. do 245 $aAtributos químicos na camada superficial de solos em topossequência sob sistema de cana crua e queimada, em Coruripe-AL.$h[electronic resource] 260 $aIn: REUNIÃO NORDESTINA DE CIÊNCIA DO SOLO, 3., 2016, Aracaju. Integração e uso do conhecimento para uma agricultura sustentável no Nordeste. Aracaju: SBCS, Núcleo Regional Nordeste$c2016 520 $aO trabalho teve por objetivo estudar a influência nos atributos químicos de solos em uma topossequência com sistema produtivo de cana-deaçúcar colhida crua e com queima no Tabuleiro, Coruripe-AL. Amostras deformadas de solo foram coletadas nas camadas de 0 - 10; 10 - 20 cm para determinação dos atributos pH-H2O; Corg; Al3+; Ca2+; Mg2+; Na+; K+; P; Valor T e Valor V. As amostras foram coletadas em triplicata, após a colheita (Novembro de 2014), nas posições de topo, encosta e pedimento, em área de cana crua; cana queimada e área de referência-mata (floresta subperenifólia). Os valores de pH-H2O variaram de 4,7 a 6,1, não diferiram (p>0,05), nas posições de topo (5,9 a 6,1) e pedimento (5,1 a 5,8). Na encosta (4,7 a 6,0), os valores foram superiores (p<0,05) na cana crua, nas duas camadas estudadas. Na área de topo, o cultivo com cana-de-açúcar reduziu os teores de Corg, em relação à mata, com maior percentual de redução para cana queimada. Em geral, o sistema de manejo da cultura sem despalha a fogo (cana-crua) parece ser favorável a um melhor condicionamento químico do solo para fins de nutrição das plantas com redução dos teores de Al3+, elevação do Valor T e Valor V, para topo e encosta, porém, não apresentando diferenças significativas em área de pedimento. 650 $aSoil 650 $aSugarcane 650 $aCana de açucar 650 $aFertilidade 650 $aFertilidade do Solo 650 $aManejo do Solo 650 $aSolo 653 $aManejo de solo 653 $aTopossequência 700 1 $aMARQUES, F. A. 700 1 $aOLIVEIRA NETO, M. B. de 700 1 $aSILVA NETO, L. de F. da 700 1 $aNASCIMENTO, A. F. do 700 1 $aCUNHA, T. J. F.
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Registro original: |
Embrapa Solos (CNPS) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
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Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Milho e Sorgo. Para informações adicionais entre em contato com cnpms.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
Data corrente: |
23/04/2024 |
Data da última atualização: |
24/04/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
WYCKHUYS, K. A.; AKUTSE, K. S.; AMALIN, D. M.; ARAJ, S.-E.; BARRERA, G.; BELTRAN, M. J. B.; FEKIH, I. B.; CALATAYUD, P.; CICERO, L.; COKOLA, M. C.; COLMENAREZ, Y. C.; DESSAUVAGES, K.; DUBOIS, T.; DUROCHER-GRANGER, L.; ESPINEL, C.; FALLET, P.; FERNÁNDEZ-TRIANA, J. L.; FRANCIS, F.; GÓMEZ, J.; HADDI, K.; HARRISON, R. D.; HASEEB, M.; IWANICKI, N. S.; JABER, L. R.; KHAMIS, F. M.; LEGASPI, J. C.; LOMELI-FLORES, R. J.; LOPES, R. B.; LYU, B.; MONTOYA-LERMA, J.; MONTECALVO, M. P.; POLASZEK, A.; NGUYEN, T. D.; NURKOMAR, I.; O'HARA, J. E.; PERIER, J. D.; RAMÍREZ-ROMERO, R.; SÁNCHEZ-GARCÍA, F. J.; ROBINSON-BAKER, A. M.; SILVEIRA, L. C.; SIMEON, L.; SOLTER, L. F.; SANTOS-AMAYA, O. F.; TALAMAS, E. J.; TAVARES, W. de S.; TRABANINO, R.; TURLINGS, T. C.; VALICENTE, F. H.; VÁSQUEZ, C.; WANG, Z.; WENGRAT, A. P.; ZANG, L.-S.; ZHANG, W.; ZIMBA, K. J.; WU, K.; ELKAHKY, M.; HADI, B. A. |
Afiliação: |
KRIS A. G. WYCKHUYS, CHRYSALIS CONSULTING; KOMIVI S. AKUTSE, INTERNATIONAL CENTRE OF INSECT PHYSIOLOGY AND ECOLOGY; DIVINA M. AMALIN, DE LA SALLE UNIVERSITY; SALAH-EDDIN ARAJ, UNIVERSITY OF JORDAN; GLORIA BARRERA, CORPORACION COLOMBIANA DE INVESTIGACION AGROPECUARIA - AGROSAVIA; MARIE JOY B. BELTRAN, UNIVERSITY OF THE PHILIPPINES LOS BANOS; IBTISSEM BEN FEKIH, UNIVERSITY OF LIEGE; PAUL-ANDRÉ CALATAYUD, UNIVERSIT´E PARIS-SACLAY; LIZETTE CICERO, INSTITUTO NACIONAL DE INVESTIGACIONES FORESTALES, AGRÍCOLAS Y PECUARIAS; MARCELLIN C. COKOLA, UNIVERSITY OF LIEGE; YELITZA C. COLMENAREZ, CAB INTERNATIONAL LATIN AMERICA; KENZA DESSAUVAGES, UNIVERSITY OF LIEGE; THOMAS DUBOIS, INTERNATIONAL CENTRE OF INSECT PHYSIOLOGY AND ECOLOGY; LÉNA DUROCHER-GRANGER, CAB INTERNATIONAL; CARLOS ESPINEL, CORPORACION COLOMBIANA DE INVESTIGACION AGROPECUARIA - AGROSAVIA; PATRICK FALLET, UNIVERSITY OF NEUCHATEL; JOSÉ L. FERNÁNDEZ-TRIANA, CANADIAN NATIONAL COLLECTION OF INSECTS, ARACHNIDS AND NEMATODES, AGRICULTURE AND AGRI-FOOD CANADA; FREDERIC FRANCIS, UNIVERSITY OF LIEGE; JULIANA GÓMEZ, CORPORACION COLOMBIANA DE INVESTIGACION AGROPECUARIA - AGROSAVIA; KHALID HADDI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; RHETT D. HARRISON, CIFOR-ICRAF; MUHAMMAD HASEEB, FLORIDA A&M UNIVERSITY; NATASHA S.A. IWANICKI, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; LARA R. JABER, UNIVERSITY OF JORDAN; FATHIYA M. KHAMIS, INTERNATIONAL CENTRE OF INSECT PHYSIOLOGY AND ECOLOGY; JESUSA C. LEGASPI, UNITED STATES DEPARTMENT OF AGRICULTURE-AGRICULTURAL RESEARCH SERVICE; REFUGIO J. LOMELI-FLORES; ROGERIO BIAGGIONI LOPES, CENARGEN; BAOQIAN LYU, CHINA ACADEMY OF TROPICAL AGRICULTURAL SCIENCES; JAMES MONTOYA-LERMA, UNIVERSIDAD DEL VALLE; MELISSA P. MONTECALVO, UNIVERSITY OF THE PHILIPPINES LOS BANOS; ANDREW POLASZEK, NATURAL HISTORY MUSEUM; TUNG D. NGUYEN, CHRYSALIS CONSULTING; IHSAN NURKOMAR, CHINESE ACADEMY OF AGRICULTURAL SCIENCES; JAMES E. O'HARA, CANADIAN NATIONAL COLLECTION OF INSECTS, ARACHNIDS AND NEMATODES, AGRICULTURE AND AGRI-FOOD CANADA; JERMAINE D. PERIER, UNIVERSITY OF QUEENSLAND; RICARDO RAMÍREZ-ROMERO, INTERNATIONAL CENTRE OF INSECT PHYSIOLOGY AND ECOLOGY; FRANCISCO J. SÁNCHEZ-GARCÍA, NORTH-WEST UNIVERSITY; ANN M. ROBINSON-BAKER, FLORIDA A&M UNIVERSITY; LUIS C. SILVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; LARISNER SIMEON, FLORIDA A&M UNIVERSITY; LEELLEN F. SOLTER, DE LA SALLE UNIVERSITY; OSCAR F. SANTOS-AMAYA, UNIVERSITY OF JORDAN; ELIJAH J. TALAMAS, CORPORACION COLOMBIANA DE INVESTIGACION AGROPECUARIA - AGROSAVIA; WAGNER DE SOUZA TAVARES, UNIVERSITY OF THE PHILIPPINES LOS BANOS; ROGELIO TRABANINO, UNIVERSITY OF LIEGE; TED C.J. TURLINGS, UNIVERSITY OF NEUCHATE; FERNANDO HERCOS VALICENTE, CNPMS; CARLOS VÁSQUEZ, INSTITUTO NACIONAL DE INVESTIGACIONES FORESTALES, AGRÍCOLAS Y PECUARIAS; ZHENYING WANG, CHINESE ACADEMY OF AGRICULTURAL SCIENCES; ANA P.G.S. WENGRAT, UNIVERSIDADE DE SAO PAULO; LIAN-SHENG ZANG, CAB INTERNATIONAL LATIN AMERICA; WEI ZHANG, CAB INTERNATIONAL LATIN AMERICA; KENNEDY J. ZIMBA, CAB INTERNATIONAL; KONGMING WU, CHINESE ACADEMY OF AGRICULTURAL SCIENCES; MAGED ELKAHKY, UNIVERSITY OF NEUCHATEL; BUYUNG A.R. HADI, UNIVERSITY OF NEUCHATEL. |
Título: |
Global scientific progress and shortfalls in biological control of the fall armyworm Spodoptera frugiperda. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Biological Control, v. 191, 105460, 2024. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.biocontrol.2024.105460 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Since 2016, the fall armyworm (FAW) Spodoptera frugiperda has spread over extensive areas of the tropics and subtropics, imperiling food security, economic progress and the livelihoods of millions of cereal farmers. Although FAW has received long-standing scientific attention in its home range in the Americas, chemical inputs feature prominently in its mitigation and biological control uptake is globally lagging. Here, building upon a quantitative review of the global literature, we methodically dissect FAW biological control science. Of the known entomopathogens (46), parasitoids (304) and predators (215) of FAW, approx. 40% have been subject to laboratory- or field -level scrutiny. Laboratory -level performance has partially been assessed for 14-18% of the above invertebrate taxa. Yet, organismal, geographic, methodological and thematic biases hamper efforts to relate in -field biodiversity to actual ecosystem service delivery. Often, single -guild 'snapshot' surveys are preferred over comprehensive bio-inventories or population dynamics appraisals, trophic interactions are wrongly inferred from co -occurrence, standard pest infestation metrics are lacking and natural enemy censuses are performed arbitrarily. Diurnal biota receive inordinate attention, while egg and pupal predation - the main biotic sources of mortality - are routinely overlooked. Multiple microbial and invertebrate biota are investigated with a view towards mass -rearing and augmentative release, but the basis for agent selection is often unclear. Lastly, conservation biological control receives marginal attention and cross -disciplinary engagement with the agroecology domain is lagging. We lay out several steps, including standardized methodologies, smart use of biodemographic toolkits, networked field trials and a fortification of its ecological underpinnings, to sharpen the science of (FAW) biological control and urge further momentum in its global implementation. MenosSince 2016, the fall armyworm (FAW) Spodoptera frugiperda has spread over extensive areas of the tropics and subtropics, imperiling food security, economic progress and the livelihoods of millions of cereal farmers. Although FAW has received long-standing scientific attention in its home range in the Americas, chemical inputs feature prominently in its mitigation and biological control uptake is globally lagging. Here, building upon a quantitative review of the global literature, we methodically dissect FAW biological control science. Of the known entomopathogens (46), parasitoids (304) and predators (215) of FAW, approx. 40% have been subject to laboratory- or field -level scrutiny. Laboratory -level performance has partially been assessed for 14-18% of the above invertebrate taxa. Yet, organismal, geographic, methodological and thematic biases hamper efforts to relate in -field biodiversity to actual ecosystem service delivery. Often, single -guild 'snapshot' surveys are preferred over comprehensive bio-inventories or population dynamics appraisals, trophic interactions are wrongly inferred from co -occurrence, standard pest infestation metrics are lacking and natural enemy censuses are performed arbitrarily. Diurnal biota receive inordinate attention, while egg and pupal predation - the main biotic sources of mortality - are routinely overlooked. Multiple microbial and invertebrate biota are investigated with a view towards mass -rearing and augmentative release, but the ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Agroecologia; Ecological intensification; Intensificação ecológica; Manejo de espécies invasoras; Mudança global; Poluição agroquímica; Serviços de ecossistemas. |
Thesagro: |
Controle Biológico; Lagarta. |
Thesaurus NAL: |
Agroecology; Biological control; Ecosystem services; Global change; Invasive species. |
Categoria do assunto: |
O Insetos e Entomologia |
Marc: |
LEADER 04640naa a2200973 a 4500 001 2163839 005 2024-04-24 008 2024 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.biocontrol.2024.105460$2DOI 100 1 $aWYCKHUYS, K. A. 245 $aGlobal scientific progress and shortfalls in biological control of the fall armyworm Spodoptera frugiperda.$h[electronic resource] 260 $c2024 520 $aSince 2016, the fall armyworm (FAW) Spodoptera frugiperda has spread over extensive areas of the tropics and subtropics, imperiling food security, economic progress and the livelihoods of millions of cereal farmers. Although FAW has received long-standing scientific attention in its home range in the Americas, chemical inputs feature prominently in its mitigation and biological control uptake is globally lagging. Here, building upon a quantitative review of the global literature, we methodically dissect FAW biological control science. Of the known entomopathogens (46), parasitoids (304) and predators (215) of FAW, approx. 40% have been subject to laboratory- or field -level scrutiny. Laboratory -level performance has partially been assessed for 14-18% of the above invertebrate taxa. Yet, organismal, geographic, methodological and thematic biases hamper efforts to relate in -field biodiversity to actual ecosystem service delivery. Often, single -guild 'snapshot' surveys are preferred over comprehensive bio-inventories or population dynamics appraisals, trophic interactions are wrongly inferred from co -occurrence, standard pest infestation metrics are lacking and natural enemy censuses are performed arbitrarily. Diurnal biota receive inordinate attention, while egg and pupal predation - the main biotic sources of mortality - are routinely overlooked. Multiple microbial and invertebrate biota are investigated with a view towards mass -rearing and augmentative release, but the basis for agent selection is often unclear. Lastly, conservation biological control receives marginal attention and cross -disciplinary engagement with the agroecology domain is lagging. We lay out several steps, including standardized methodologies, smart use of biodemographic toolkits, networked field trials and a fortification of its ecological underpinnings, to sharpen the science of (FAW) biological control and urge further momentum in its global implementation. 650 $aAgroecology 650 $aBiological control 650 $aEcosystem services 650 $aGlobal change 650 $aInvasive species 650 $aControle Biológico 650 $aLagarta 653 $aAgroecologia 653 $aEcological intensification 653 $aIntensificação ecológica 653 $aManejo de espécies invasoras 653 $aMudança global 653 $aPoluição agroquímica 653 $aServiços de ecossistemas 700 1 $aAKUTSE, K. S. 700 1 $aAMALIN, D. M. 700 1 $aARAJ, S.-E. 700 1 $aBARRERA, G. 700 1 $aBELTRAN, M. J. B. 700 1 $aFEKIH, I. B. 700 1 $aCALATAYUD, P. 700 1 $aCICERO, L. 700 1 $aCOKOLA, M. C. 700 1 $aCOLMENAREZ, Y. C. 700 1 $aDESSAUVAGES, K. 700 1 $aDUBOIS, T. 700 1 $aDUROCHER-GRANGER, L. 700 1 $aESPINEL, C. 700 1 $aFALLET, P. 700 1 $aFERNÁNDEZ-TRIANA, J. L. 700 1 $aFRANCIS, F. 700 1 $aGÓMEZ, J. 700 1 $aHADDI, K. 700 1 $aHARRISON, R. D. 700 1 $aHASEEB, M. 700 1 $aIWANICKI, N. S. 700 1 $aJABER, L. R. 700 1 $aKHAMIS, F. M. 700 1 $aLEGASPI, J. C. 700 1 $aLOMELI-FLORES, R. J. 700 1 $aLOPES, R. B. 700 1 $aLYU, B. 700 1 $aMONTOYA-LERMA, J. 700 1 $aMONTECALVO, M. P. 700 1 $aPOLASZEK, A. 700 1 $aNGUYEN, T. D. 700 1 $aNURKOMAR, I. 700 1 $aO'HARA, J. E. 700 1 $aPERIER, J. D. 700 1 $aRAMÍREZ-ROMERO, R. 700 1 $aSÁNCHEZ-GARCÍA, F. J. 700 1 $aROBINSON-BAKER, A. M. 700 1 $aSILVEIRA, L. C. 700 1 $aSIMEON, L. 700 1 $aSOLTER, L. F. 700 1 $aSANTOS-AMAYA, O. F. 700 1 $aTALAMAS, E. J. 700 1 $aTAVARES, W. de S. 700 1 $aTRABANINO, R. 700 1 $aTURLINGS, T. C. 700 1 $aVALICENTE, F. H. 700 1 $aVÁSQUEZ, C. 700 1 $aWANG, Z. 700 1 $aWENGRAT, A. P. 700 1 $aZANG, L.-S. 700 1 $aZHANG, W. 700 1 $aZIMBA, K. J. 700 1 $aWU, K. 700 1 $aELKAHKY, M. 700 1 $aHADI, B. A. 773 $tBiological Control$gv. 191, 105460, 2024.
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Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN) |
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