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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
04/12/2023 |
Data da última atualização: |
06/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SILVA, M. A.; NASCENTE, A. S.; CRUZ, D. R. C.; FRASCA, L. L. de M.; SILVA, J. F. A. e; FERREIRA, A. L.; FERREIRA, E. P. de B.; LANNA, A. C.; BEZERRA, G. de A.; FILIPPI, M. C. C. de. |
Afiliação: |
MARIANA AGUIAR SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; ADRIANO STEPHAN NASCENTE, CNPAF; DENNIS RICARDO CABRAL CRUZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; LAYLLA LUANNA DE MELLO FRASCA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; JOSE FRANCISCO ARRUDA E SILVA, CNPAF; AMANDA LOPES FERREIRA, bolsista CNPAF; ENDERSON PETRONIO DE BRITO FERREIRA, CNPAF; ANNA CRISTINA LANNA, CNPAF; GUSTAVO DE ANDRADE BEZERRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; MARTA CRISTINA CORSI DE FILIPPI, CNPAF. |
Título: |
Initial development of upland rice inoculated and co-inoculated with multifunctional rhizobacteria. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Semina: Ciências Agrárias, v. 44, n. 1, p. 273-283, jan./fev. 2023. |
ISSN: |
1676-546X |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Inoculation and co-inoculation of upland rice with multifunctional rhizobacteria can promote plant growth, especially the root system. Thus, this study aimed to evaluate the effect of inoculation and co-inoculation with Azospirillum sp. and Bacillus sp. in the early development of upland rice. The experiment was conducted using a completely randomized design with 4 treatments and 10 replications, totaling 40 plots. The treatments were: 1) Ab-V5 (Azospirillum brasilense), 2) BRM 63573 (Bacillus sp.), 3) co-inoculation of Ab-V5 + BRM 63573, and 4) control (without rhizobacteria). Inoculation and co-inoculation with the multifunctional rhizobacteria Ab-V5 and BRM 63573 provided positive effects on the initial development of upland rice. Inoculation with isolate BRM 63573 had significant effects on root length, shoot, and total biomass, while inoculation with isolate Ab-V5 had significant effects on root length and production of root and total biomass. Co-inoculation treatment had significant effects on variables such as diameter, volume, total surface, root biomass, and total biomass. The control treatment (without multifunctional rhizobacteria) had the worst results for most of the analyzed variables. |
Palavras-Chave: |
Rizobactérias. |
Thesagro: |
Arroz; Desenvolvimento Sustentável; Fator de Crescimento; Inoculação; Oryza Sativa. |
Thesaurus Nal: |
Azospirillum brasilense; Bacillus (bacteria); Environmental sustainability; Plant growth-promoting rhizobacteria; Rice. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1159093/1/semina-2023-silva.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Ocidental. |
Data corrente: |
15/01/2008 |
Data da última atualização: |
30/05/2017 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
CHAVES, F. C. M.; COSTA, I. O. V. L.; PENA, E. de A. |
Afiliação: |
FRANCISCO CELIO MAIA CHAVES, CPAA; Isabel Oliva Valério Lima Costa, Bolsista DCTA/Fapeam/CPAA; Elder de A. Pena, Bolsista DCTA/Fapeam/CPAA. |
Título: |
Desempenho de mudas de pimenta de macaco em função do tipo de substrato. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
In: PEREIRA, J. C. R.; ARRUDA, M. R. de (Ed.). Pesquisa com guaranazeiro na Embrapa Amazônia Ocidental: status atual e perspectivas. Manaus: Embrapa Amazônia Ocidental, 2007. p. 67-70. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo deste trabalho foi comparar substratos constituídos de diversos materiais da Região Amazônica com dois produtos comerciais, na produção de mudas de Piper aduncum L., nas condições de Manaus-AM. |
Thesagro: |
Pimenta de Macaco; Planta Medicinal. |
Thesaurus NAL: |
Piper aduncum. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/63621/1/CD-BOOK-GUARANA68-71.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA) |
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