Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  17/09/2015
Data da última atualização:  21/07/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FAGERIA, N. K.; NASCENTE, A. S.; STONE, L. F.
Afiliação:  NAND KUMAR FAGERIA, CNPAF; ADRIANO STEPHAN NASCENTE, CNPAF; LUIS FERNANDO STONE, CNPAF.
Título:  Agronomic evaluation of coated and common urea in upland rice production.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Communications in Soil Science and Plant Analysis, New York, v. 46, n. 17, p. 2152-2161, 2015.
ISSN:  1532-2416
DOI:  10.1080/00103624.2015.1069315
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Two greenhouse experiments were conducted simultaneously to evaluate polymercoated and common urea in upland rice production. The nitrogen (N) levels used for both the N sources were from 0 to 400 mg kg−1 of soil. Maximum grain yield was obtained with the addition of 167 mg N kg−1 polymer-coated urea and 238 mg N kg−1 common urea. Maximum value of other plant traits was obtained with N applied from 233 to 313 mg kg−1 depending on plant traits and N source. Nitrogen-use efficiency (NUE) decreased with increasing N rate in the two N sources. Based on results of growth, yield, and yield components, and NUE it can be concluded that the N sources were equally effective in upland rice production. Base saturation, pH, and exchangeable calcium (Ca) increased with increasing N rates while iron (Fe), manganese (Mn), and copper (Cu) contents decreased with the increasing N rates.
Palavras-Chave:  Nitrogen-use efficiency; Polymer-coated.
Thesagro:  Arroz; Características agronômicas; Nitrogênio; Oryza sativa; Propriedade físico-química.
Thesaurus Nal:  Rice; Yield components.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF33655 - 1UPCAP - DD20152015
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  15/07/2002
Data da última atualização:  08/11/2018
Autoria:  ABDALA, L.; MORAES, M. L. T. de; RECHIA, C. G. V.; GIORGINI, J. F.; SÁ, M. E. de; POLIZELI, M. de L. T. de M.
Afiliação:  LUDMILA ABDALA, Universidade de São Paulo - USP/Faculdade de Filosofia, Ciências e Letras de Ribeirão Preto; MARIO LUIZ TEIXEIRA DE MORAES, Universidade Estadual Paulisa - Unesp/Faculdade de Engenharia de Ilha Solteira; CAREM GLEDES VARGAS CAREM, Universidade de São Paulo - USP/Faculdade de Filosofia, Ciências e Letras de Ribeirão Preto; JARBAS FRANCISCO GIORGINI, Universidade de São Paulo - USP/Faculdade de Filosofia, Ciências e Letras de Ribeirão Preto; MARCOS EUSTÁQUIO DE SÁ, Universidade Estadual Paulisa - Unesp/Faculdade de Engenharia de Ilha Solteira; MARIA DE LOURDES TEIXEIRA DE MORAES POLIZELI, Universidade de São Paulo - USP/Faculdade de Filosofia, Ciências e Letras de Ribeirão Preto.
Título:  Biochemical traits useful for the determination of genetic variation in a natural population of Myracrodruon urundeuva.
Ano de publicação:  2002
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 37, n. 7, p. 909-916, jul. 2002
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Biochemical traits useful for the determination of genetic variation in a natural population of Myracrodruon urundeuva.
Conteúdo:  The objectives of this work were to analyze seeds from 20 trees of aroeira (Myracrodruon urundeuva Fr. All.) of a natural population located in the region of Selvíria, State of Mato Grosso do Sul, Brazil, in order to evaluate their protein, lipid and carbohydrate contents, and to estimate their genetic variation. A completely randomized experimental design consisting of 20 treatments (families) was set up, with two replications. Four types of proteins were detected: albumin (35.0 to 107.3 mg/g seed), globulin (3.4 to 9.3 mg/g), prolamin (60.0 to 135.2 mg/g) and glutelin (118.0 to 286.0 mg/g). The lipid content varied between 200 and 334 mg/g seed. The total sugars also varied (26.5 to 46.3 mg/g seed), with a predominance of polyols (arabinitol, mannitol, glucitol and xylitol). The main monosaccharides detected were glucose and arabinose. Total hydrolysis of the sugars indicated the presence of neutral arabinan and xylan oligosaccharides. The starch content varied from 0.35 to 1.58 mg/g seed. These biochemical traits showed considerable genetic variability, indicating that only the collection of seeds from many different trees can provide a representative sample of the population for conservation and genetic improvement.
Palavras-Chave:  avaliação; carboidratos; evaluation; lipídios; proteínas; seed.
Thesagro:  Myracrodruon Urundeuva; Semente.
Thesaurus NAL:  carbohydrates; lipids; proteins.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/AI-SEDE/22576/1/pab1081.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE22576 - 1UPEAP - PP630.72081P474
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional