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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Pesca e Aquicultura.
Data corrente:  09/11/2020
Data da última atualização:  25/11/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FRISSO, R. M.; MATOS, F. T. de; MORO, G. V.; MATTOS, B. O. de.
Afiliação:  ROSIMERY MENEZES FRISSO, UNIVERSIDADE NILTON LINS, Manaus-AM; FLAVIA TAVARES DE MATOS, CNPASA; GIOVANNI VITTI MORO, CNPASA; BRUNO OLIVETTI DE MATTOS, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO AMAZONAS.
Título:  Stocking density of Amazon fish (Colossoma macropomum) farmed in a continental neotropical reservoir with a net cages system.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Aquaculture, v. 529, 735702, Dec. 2020.
ISSN:  0044-8486
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2020.735702
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  A 60-day experiment was conducted to evaluate the best stocking density (SD) and net cage (NC) size for rearing tambaqui juveniles (Colossoma macropomu) in a continental neotropical reservoir. 57,688 tambaqui juveniles (50.10 ± 1.39 g, mean ± S.E.M.) had been randomly stocked in 16 NC. The experiment was run with a 2 × 2 factorial scheme at two SD (15 kg/m3; 24 kg/m3) and two NC sizes (22.5 m3; 40 m3), with four replications: T1: 15 kg/m3 x 22.5 m3; T2: 24 kg/m3 x 22.5 m3; T3: 15 kg/m3 x 40m3; T4: 24 kg/m3 x 40m3. After 60 days, growth performance, biochemical parameters and body composition of fish were evaluated. Individual weight gain, feed conversion ratio, feed efficiency rate, specific growth rate and protein efficiency ratio were better at SD 24 kg/m3. For body composition, the crude protein and lower crude fat values in NC 24 kg/m3 and NC 40 m3 were higher. The biochemical parameters showed no significant difference for total proteins and plasma cholesterol. Triglycerides had higher rates for the fish stored in NC 40 m3. An SD-NC interaction appeared for glucose and cortisol, with higher values for SD 15 kg/m3 in NC 40 m3; the highest values were observed in SD 24 kg/m3 for NC 22.5m3. Therefore, the production of the fish stocked in SD 24 kg/m3 was more efficient as the biochemical parameters had better indices for the fish raised in 40m3. The findings in this study suggest using SD 24 kg/m3 in NC 40 m3 to maximise fish productivity and welfare.
Palavras-Chave:  Cage farming; Intensive system; Welfare.
Thesagro:  Colossoma Macropomum; Gaiola para Pesca; Peixe; Tambaqui.
Thesaurus Nal:  Cages; Fish.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPASA961 - 1UPCAP - DD20202020
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21.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, A. F.; MORO, G. V.; KIRSCHNIK, L. N. G.; BARROSO, R. M. Reprodução, larvicultura e alevinagem de peixes. In: RODRIGUES, A. P. O.; LIMA, A. F.; ALVES, A. L.; ROSA, D. K.; TORATI, L. S.; SANTOS, V. R. V. dos (Ed.). Piscicultura de água doce: multiplicando conhecimentos. Brasília, DF: Embrapa, 2013. p. 301-346. il.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura.
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22.Imagem marcado/desmarcadoBARRIOS, S. C. L.; VALLE, C. B. do; MATIAS, F. I.; MORO, G. V. Estimation of genetic parameters in Brachiaria decumbens hybrids. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM OF FORAGE BREEDING, 5., 2015, Buenos Aires, Argentina. Anais... Buenos Aires:[s.n.], 2015. 1 p.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte.
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23.Imagem marcado/desmarcadoWEBBER, D. C.; MATOS, F. T.; COSTA, T. V. da; MORO, G. V.; PINHO, E. Monitoramento limnológico da produção de tambaquis em tanques-rede no reservatório de Lagoa Grande (TO). In: SAMPAIO, F. G.; SILVA, C. M. da; TORIGOI, R. H.; MIGNANI, L.; PACKER, A. P. C.; MANZATTO, C. V.; SILVA, J. L. da (Ed.). Estratégias de monitoramento ambiental da aquicultura: portifólio de resultados do monitoramento ambiental da aquicultura Em água da União. São Paulo: Instituto de Pesca: APTA, 2019. p. 33-34.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura.
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24.Imagem marcado/desmarcadoMORO, G. V.; TORATI, L. S.; LUIZ, D. de B.; MATOS, F. T. de. Monitoramento e manejo da qualidade da água em pisciculturas. In: RODRIGUES, A. P. O.; LIMA, A. F.; ALVES, A. L.; ROSA, D. K.; TORATI, L. S.; SANTOS, V. R. V. dos (Ed.). Piscicultura de água doce: multiplicando conhecimentos. Brasília, DF: Embrapa, 2013. p. 141-169. il.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura.
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25.Imagem marcado/desmarcadoMÔRO, G. V.; SANTOS, M. F.; SOUZA JUNIOR, C. L. de. Uso da seleção assistida, genômica e fenotípica em linhagens para a predição de testecrosses em milho (Zea maiz L.) In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 6., 2011, Búzios. Panorama atual e perspectivas do melhoramento de plantas no Brasil. [Búzios]: SBMP, 2011. 4 p. 1 CD-ROM
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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26.Imagem marcado/desmarcadoALVES, A. L.; VARELA, E. S.; MORO, G. V.; KIRSCHNIK, L. N. G. Riscos genéticos da produção de híbridos de peixes nativos. Palmas: Embrapa Pesca e Aquicultura, 2014. 58 p. (Embrapa Pesca e Aquicultura. Documentos, 3).
Tipo: Documentos
Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura.
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27.Imagem marcado/desmarcadoMORO, G. V.; SILVA, T. S. de C.; ZANON, R. B.; CYRINO, J. E. P. Starch and lipid in diets for dourado Salminus brasiliensis (Cuvier 1816): grouth, nutrient utilization and digestive enzymes. Aquaculture Nutrition, v. 22, n. 4, p. 890-898, 2015.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste.
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28.Imagem marcado/desmarcadoMORO, G. V.; SILVA, T. S. C.; ZANON, R. B.; CYRINO, J. E. P. Starch and lipid in diets for dourado Salminus brasiliensis (Cuvier 1816): grouth, nutrient utilization and digestive enzymes. Aquaculture Nutrition, v. 22, n. 4, p. 890-898, Aug. 2016.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura.
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29.Imagem marcado/desmarcadoFRISSO, R. M.; MATOS, F. T. de; MORO, G. V.; MATTOS, B. O. de. Stocking density of Amazon fish (Colossoma macropomum) farmed in a continental neotropical reservoir with a net cages system. Aquaculture, v. 529, 735702, Dec. 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura.
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30.Imagem marcado/desmarcadoRODRIGUES, A. P. O.; MORO, G. V.; SANTOS, V. R. V. dos; FREITAS, L. E. L. de; FRACALOSSI, D. M. Apparent digestibility coefficients of selected protein ingredients for pirarucu Arapaima gigas (Teleostei: Osteoglossidae). Latin American Journal of Aquatic Research, v. 46, n. 2, p.310-317, 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura.
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31.Imagem marcado/desmarcadoRODRIGUES, A. P. O.; SANTOS, V. R. V. dos; LIMA, L. K. F. de; MORO, G. V. Anatomy and morphology of the gastrointestinal tract of three fish species with different feeding habits from Lajeado Reservoir, Tocantins river. In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE NUTRIÇÃO E SAÚDE DE PEIXES, 4., 2011, Botucatu. [Trabalhos apresentados...]. Botucatu: FMVZ: UNESP, 2011.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura.
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32.Imagem marcado/desmarcadoCAMARA, T. M. M.; SANTOS, M. F.; BENTO, D. A. V.; MORO, G. V.; COSTA, E. F. N. Coincidências de localização entre QTLs mapeados para caracteres relacionado á tolerância à deficiência hídrica em milho tropical. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 6., 2011, Búzios. Panorama atual e perspectivas do melhoramento de plantas no Brasil. [Búzios]: SBMP, 2011. 4 p. 1 CD-ROM. Arquivo em PDF. Resumo expandido 3413
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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33.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, E. F. N.; SANTOS, M. F.; MORO, G. V.; ALVES, G. F.; SOUZA JÚNIOR, C. L. de. Herança da senescência retardada em milho. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 43, n. 2, p. 207-213, fev. 2008 Título em inglês: Inheritance of the delayed senescence in maize.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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34.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, T. S. C.; MORO, G. V.; SILVA, T. B. A.; DAIRIKI, J. K.; CYRINO, J. E. P. Digestibility of feed ingredients for the striped surubim Pseudoplatystoma reticulatum. Aquaculture Nutrition, Oxford, 2012. p. 1-8.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura.
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35.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, T. S. C.; MORO, G. V.; SILVA, T. B. A.; DAIRIKI, J. K.; CYRINO, J. E. P. Digestibility of feed ingredients for the striped surubim Pseudoplatystoma reticulatum. Aquaculture Nutrition, Piracicaba, v. 19, n. 4, p. 491-498, 2013.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.
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36.Imagem marcado/desmarcadoMÔRO, G. V.; SANTOS, M. F.; BENTO, D. A. V.; AGUIAR, A. M.; SOUZA JUNIOR, C. L. de. Genetic analysis of kernel oil content in tropical maize with design III and QTL mapping. Euphytica, Wageningen, v. 185, n. 3, p. 419-428, 2012.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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37.Imagem marcado/desmarcadoMATIAS, F. I.; BARRIOS, S. C. L.; VALLE, C. B. do; MATEUS, R. G.; MARTINS. L. B.; MORO, G. V. Estimate of genetic parameters in Brachiaria decumbens hybrids. Crop Breeding and Applied Biotechnology, v. 16. n. 2, p. 115-122, Apr./June. 2016.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte.
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38.Imagem marcado/desmarcadoMORO, G. V.; REZENDE, F. P.; ALVES, A. L.; HASHIMOTO, D. T.; VARELA, E. S.; TORATI, L. S. Espécies de peixe para piscicultura. In: RODRIGUES, A. P. O.; LIMA, A. F.; ALVES, A. L.; ROSA, D. K.; TORATI, L. S.; SANTOS, V. R. V. dos (Ed.). Piscicultura de água doce: multiplicando conhecimentos. Brasília, DF: Embrapa, 2013. p. 29-70. il.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura.
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39.Imagem marcado/desmarcadoGONÇALVES, L. U.; RODRIGUES, A. P. O.; MORO, G. V.; CARGNIN-FERREIRA, E.; CYRINO, J. E. P. Morfologia e fisiologia do sistema digestório de peixes. In: FRACALOSSI, D. M.; CYRINO, J. E. P. (ed.). Nutriaqua: nutrição e alimentação de espécies de interesse para a aquicultura brasileira. Florianópolis: Sociedade Brasileira de Aquicultura e Biologia Aquática, 2012. p. 9-36.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura.
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40.Imagem marcado/desmarcadoRODRIGUES, A. P. O.; BICUDO, A. J. A.; MORO, G. V.; GOMINHO-ROSA, M. do C.; GUBIANI, E. A. Muscle amino acid profile of wild and farmed pirarucu (Arapaima gigas) in two size classes and an estimation of their dietary essential amino acid requirements. Journal of Applied Aquaculture, v. 34, n. 2, p. 441-455, 2022.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
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