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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Pantanal. |
Data corrente: |
09/03/1994 |
Data da última atualização: |
14/08/2006 |
Autoria: |
MORGADO, L. B.; RAO, M. R. |
Título: |
Conceitos e métodos experimentais em pesquisas com consorciação de culturas. |
Ano de publicação: |
1986 |
Fonte/Imprenta: |
Petrolina: EMBRAPA-CPATSA, 1986. |
Páginas: |
79 p. |
Série: |
(EMBRAPA-CPATSA. Documentos, 43). |
ISSN: |
0100-9729 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Os métodos experimentais e os procedimentos analíticos para as pesquisas com consorciação de culturas, ainda não estão bem definidas como aqueles para as culturas isoladas, embora algumas das técnicas do plantio isolado possam ser aplicadas para o consórcio. A metodologia de pesquisa para melhorar a produção no consórcio poderia ser a mesma usada para culturas isoladas, necessitando de estudos complementares com fisiologia vegetal, bem como com outros fatores agronômicos. As culturas que são consorciadas podem ser avaliadas por índices de escala neutra, como uso eficiente da terra (UET) e uso eficiente da terra/tempo (UET/T) , ou pela combinação das produções pelo valor monetário, proteína, caloriais. A avaliação da estabilidade de produção é muito importante para os agricultores de subsistência e, neste contexto, os multilocais são enfatizados, são discutidos aspectos relacionados com a) seleção de tratamentos, especialmente para culturas isoladas; b) arranjos fatoriais para estimar efeitos independentes e de interação; c) tamanho de parcela; d) observação mínimas a serem feitas e e) padronização e análise dos resultados.
Experimental methods and analysis procedures in intercropping research are not as much developed as in sole crop research, although some of the techniques of sole croping can be extendes to intercropping. The research strategy for yield improvement in intercropping should be same as for sole crops, requiring studies in crop physiology as well as on various agronomic factors. The intercrops can be evaluated by scale neutral indices such as land equivalent ratio, area-time equivalent ratio or combining yields by monetary value, protein, calories. Evaluation of yield stability is of utmost importance for subsistence farmers, and in this context multilocation tests are emphasized. Some considerations with respect to selection of treatments, paticularly of sole crops, factorial arrangements for estimating independent and interaction effects, plot size, minimum data sets to be recorded and standardization and analisys of results are discussed briefly. MenosOs métodos experimentais e os procedimentos analíticos para as pesquisas com consorciação de culturas, ainda não estão bem definidas como aqueles para as culturas isoladas, embora algumas das técnicas do plantio isolado possam ser aplicadas para o consórcio. A metodologia de pesquisa para melhorar a produção no consórcio poderia ser a mesma usada para culturas isoladas, necessitando de estudos complementares com fisiologia vegetal, bem como com outros fatores agronômicos. As culturas que são consorciadas podem ser avaliadas por índices de escala neutra, como uso eficiente da terra (UET) e uso eficiente da terra/tempo (UET/T) , ou pela combinação das produções pelo valor monetário, proteína, caloriais. A avaliação da estabilidade de produção é muito importante para os agricultores de subsistência e, neste contexto, os multilocais são enfatizados, são discutidos aspectos relacionados com a) seleção de tratamentos, especialmente para culturas isoladas; b) arranjos fatoriais para estimar efeitos independentes e de interação; c) tamanho de parcela; d) observação mínimas a serem feitas e e) padronização e análise dos resultados.
Experimental methods and analysis procedures in intercropping research are not as much developed as in sole crop research, although some of the techniques of sole croping can be extendes to intercropping. The research strategy for yield improvement in intercropping should be same as for sole crops, requiring studies in crop physiology as well as on various... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Avaliacao; Concepts and valuation methods; Consorciação; Consórcio; Cultura; Culture; Direct sawing; Evaluation; Método experimental; Valuation method; Zero tillage. |
Thesagro: |
Método; Pesquisa; Plantio Direto. |
Thesaurus Nal: |
intercropping. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 03022nam a2200337 a 4500 001 1195107 005 2006-08-14 008 1986 bl uuuu u0uu1 u #d 022 $a0100-9729 100 1 $aMORGADO, L. B. 245 $aConceitos e métodos experimentais em pesquisas com consorciação de culturas. 260 $aPetrolina: EMBRAPA-CPATSA$c1986 300 $a79 p. 490 $a(EMBRAPA-CPATSA. Documentos, 43). 520 $aOs métodos experimentais e os procedimentos analíticos para as pesquisas com consorciação de culturas, ainda não estão bem definidas como aqueles para as culturas isoladas, embora algumas das técnicas do plantio isolado possam ser aplicadas para o consórcio. A metodologia de pesquisa para melhorar a produção no consórcio poderia ser a mesma usada para culturas isoladas, necessitando de estudos complementares com fisiologia vegetal, bem como com outros fatores agronômicos. As culturas que são consorciadas podem ser avaliadas por índices de escala neutra, como uso eficiente da terra (UET) e uso eficiente da terra/tempo (UET/T) , ou pela combinação das produções pelo valor monetário, proteína, caloriais. A avaliação da estabilidade de produção é muito importante para os agricultores de subsistência e, neste contexto, os multilocais são enfatizados, são discutidos aspectos relacionados com a) seleção de tratamentos, especialmente para culturas isoladas; b) arranjos fatoriais para estimar efeitos independentes e de interação; c) tamanho de parcela; d) observação mínimas a serem feitas e e) padronização e análise dos resultados. Experimental methods and analysis procedures in intercropping research are not as much developed as in sole crop research, although some of the techniques of sole croping can be extendes to intercropping. The research strategy for yield improvement in intercropping should be same as for sole crops, requiring studies in crop physiology as well as on various agronomic factors. The intercrops can be evaluated by scale neutral indices such as land equivalent ratio, area-time equivalent ratio or combining yields by monetary value, protein, calories. Evaluation of yield stability is of utmost importance for subsistence farmers, and in this context multilocation tests are emphasized. Some considerations with respect to selection of treatments, paticularly of sole crops, factorial arrangements for estimating independent and interaction effects, plot size, minimum data sets to be recorded and standardization and analisys of results are discussed briefly. 650 $aintercropping 650 $aMétodo 650 $aPesquisa 650 $aPlantio Direto 653 $aAvaliacao 653 $aConcepts and valuation methods 653 $aConsorciação 653 $aConsórcio 653 $aCultura 653 $aCulture 653 $aDirect sawing 653 $aEvaluation 653 $aMétodo experimental 653 $aValuation method 653 $aZero tillage 700 1 $aRAO, M. R.
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agricultura Digital. Para informações adicionais entre em contato com cnptia.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital. |
Data corrente: |
08/09/2023 |
Data da última atualização: |
08/09/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SILVA, R. F. B. da; MILLINGTON, J. D. A.; VIÑA, A.; DOU, Y.; MORAN, E.; BATISTELLA, M.; LAPOLA, D. M.; LIU, J. |
Afiliação: |
RAMON FELIPE BICUDO DA SILVA, MICHIGAN STATE UNIVERSITY; JAMES D. A. MILLINGTON, KING’S COLLEGE LONDON; ANDRÉS VIÑA, MICHIGAN STATE UNIVERSITY, UNIVERSITY OF NORTH CAROLINA; YUE DOU, UNIVERSITY OF TWENTE; EMILIO MORAN, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS, MICHIGAN STATE UNIVERSITY; MATEUS BATISTELLA, CNPTIA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; DAVID M. LAPOLA, MICHIGAN STATE UNIVERSITY; JIANGUO LIU, MICHIGAN STATE UNIVERSITY. |
Título: |
Balancing food production with climate change mitigation and biodiversity conservation in the Brazilian Amazon. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Science of The Total Environment, v. 904, 166681, Dec. 2023. |
ISSN: |
0048-9697 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2023.166681 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract. Climate change mitigation and biodiversity conservation are two major environmental actions that need to be effectively performed this century, alongside ensuring food supply for a growing global human population. These three issues are highly interlinked through land management systems. Thus, major global food production regions located in biodiversity hotpots and with potential for carbon sequestration face trade-offs between these valuable land-based ecosystem services. The state of Mato Grosso in Brazil is one such region, where private lands that have been illegally used for agriculture could be restored to natural vegetation - with potential benefits for climate change mitigation and biodiversity conservation, although with potentially negative effects on food production. To address this challenge, in this study we used a multicriteria nexus modeling approach that considers carbon stocks, priority areas for biodiversity conservation, and the opportunity for food production, to develop scenarios of land allocation that aim to balance the benefits and drawbacks of ecosystem restoration. Results show that forcing landowners to restore their individual lands compromises the potential for a "green land market" throughout the Amazon biome in which private landowners with lower food production capacities (e.g., less connected to markets and infrastructure) would benefit from restoration programs that compensate them for the inclusion of environmental restoration among their economic activities, instead of taking large economic risks to produce more food. We additionally highlight that strategic ecosystem restoration can achieve higher gains in biodiversity and carbon with lower costs of restoration actions and with minimal impacts on agriculture. Analyses like ours demonstrate how scenarios of land allocation that simultaneously address climate mitigation and biodiversity conservation through ecosystem restoration, while also minimizing possible impacts on food production, can be sought to move the world towards a sustainable future. MenosAbstract. Climate change mitigation and biodiversity conservation are two major environmental actions that need to be effectively performed this century, alongside ensuring food supply for a growing global human population. These three issues are highly interlinked through land management systems. Thus, major global food production regions located in biodiversity hotpots and with potential for carbon sequestration face trade-offs between these valuable land-based ecosystem services. The state of Mato Grosso in Brazil is one such region, where private lands that have been illegally used for agriculture could be restored to natural vegetation - with potential benefits for climate change mitigation and biodiversity conservation, although with potentially negative effects on food production. To address this challenge, in this study we used a multicriteria nexus modeling approach that considers carbon stocks, priority areas for biodiversity conservation, and the opportunity for food production, to develop scenarios of land allocation that aim to balance the benefits and drawbacks of ecosystem restoration. Results show that forcing landowners to restore their individual lands compromises the potential for a "green land market" throughout the Amazon biome in which private landowners with lower food production capacities (e.g., less connected to markets and infrastructure) would benefit from restoration programs that compensate them for the inclusion of environmental restoration amo... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Bioma Amazônia; Conservação da biodiversidade; Mitigação de mudanças climáticas; Sequestro de carbono. |
Thesagro: |
Produção de Alimentos. |
Thesaurus NAL: |
Biodiversity; Carbon sequestration; Climate change; Food production. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 03133naa a2200337 a 4500 001 2156523 005 2023-09-08 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0048-9697 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2023.166681$2DOI 100 1 $aSILVA, R. F. B. da 245 $aBalancing food production with climate change mitigation and biodiversity conservation in the Brazilian Amazon.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aAbstract. Climate change mitigation and biodiversity conservation are two major environmental actions that need to be effectively performed this century, alongside ensuring food supply for a growing global human population. These three issues are highly interlinked through land management systems. Thus, major global food production regions located in biodiversity hotpots and with potential for carbon sequestration face trade-offs between these valuable land-based ecosystem services. The state of Mato Grosso in Brazil is one such region, where private lands that have been illegally used for agriculture could be restored to natural vegetation - with potential benefits for climate change mitigation and biodiversity conservation, although with potentially negative effects on food production. To address this challenge, in this study we used a multicriteria nexus modeling approach that considers carbon stocks, priority areas for biodiversity conservation, and the opportunity for food production, to develop scenarios of land allocation that aim to balance the benefits and drawbacks of ecosystem restoration. Results show that forcing landowners to restore their individual lands compromises the potential for a "green land market" throughout the Amazon biome in which private landowners with lower food production capacities (e.g., less connected to markets and infrastructure) would benefit from restoration programs that compensate them for the inclusion of environmental restoration among their economic activities, instead of taking large economic risks to produce more food. We additionally highlight that strategic ecosystem restoration can achieve higher gains in biodiversity and carbon with lower costs of restoration actions and with minimal impacts on agriculture. Analyses like ours demonstrate how scenarios of land allocation that simultaneously address climate mitigation and biodiversity conservation through ecosystem restoration, while also minimizing possible impacts on food production, can be sought to move the world towards a sustainable future. 650 $aBiodiversity 650 $aCarbon sequestration 650 $aClimate change 650 $aFood production 650 $aProdução de Alimentos 653 $aBioma Amazônia 653 $aConservação da biodiversidade 653 $aMitigação de mudanças climáticas 653 $aSequestro de carbono 700 1 $aMILLINGTON, J. D. A. 700 1 $aVIÑA, A. 700 1 $aDOU, Y. 700 1 $aMORAN, E. 700 1 $aBATISTELLA, M. 700 1 $aLAPOLA, D. M. 700 1 $aLIU, J. 773 $tScience of The Total Environment$gv. 904, 166681, Dec. 2023.
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