|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
10/05/2013 |
Data da última atualização: |
05/12/2023 |
Autoria: |
LEÃO, A. G.; SILVA SOBRINHO, A. G. da; MORENO, G. M. C.; SOUZA, H. B. A. de; GIAMPIETRO, A.; ROSSI, R. C.; PÉREZ, H. L. |
Título: |
Características físico-químicas e sensoriais da carne de cordeiros terminados com dietas contendo cana-de-açúcar ou silagem de milho e dois níveis de concentrado. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 41, n. 5, p. 1253-1262, 2012. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982012000500024 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Com o objetivo de avaliar as características físico-químicas e sensoriais da carne de cordeiros terminados em confinamento com dietas contendo cana-de-açúcar ou silagem de milho em duas relações volumoso:concentrado, 60:40 ou 40:60, utilizaram-se 32 cordeiros Ile de France, não-castrados, com 15 kg de peso corporal. Os animais foram confinados em baias individuais e abatidos aos 32 kg. As dietas e os músculos estudados não influenciaram o pH aos 45 minutos (6,56) e 24 horas (5,62) após o abate nem a capacidade de retenção de água (58,38%) e a perda de peso por cocção (34,04%). A cor da carne e da gordura subcutânea não diferiu entre as dietas, entretanto a cor da carne variou entre os músculos longissimus lumborum e triceps brachii. A força de cisalhamento (1,85 kgf/cm2) não foi afetada pelas dietas, porém diferiu entre os músculos, com valores de 1,41 e 2,28 kgf/cm2 para o longissimus lumborum e triceps brachii, respectivamente. Nas análises sensoriais do lombo e da paleta, foram obtidas para os cordeiros alimentados com cana-de-açúcar e maior quantidade de concentrado as maiores notas para sabor (8,07 e 8,26), textura (8,53 e 8,53), preferência (8,20 e 8,46) e aceitação (8,33 e 8,26), respectivamente. A cana-de-açúcar na alimentação de cordeiros em confinamento manteve a qualidade físicoquímica da carne, podendo ser utilizada nesta fase de produção e, quando associada a maior quantidade de concentrado na dieta, melhora a qualidade sensorial da carne de cordeiros.
[Physic-chemical and sensorial characteristics of meat from lambs finished with diets containing sugar cane or corn silage and two levels of concentrate].
Abstract: With the objective of evaluating physic-chemical and sensorial characteristics of meat from lambs finished in feedlot with diets containing sugar cane or corn silage at two roughage:concentrate ratios, 60:40 or 40:60, 32 non-castrated Ile de France lambs, with 15 kg body weight were used. Animals were confined in individual stalls and were slaughtered at 32 kg body weight. Studied diets and muscles did not affect pH at 45 minutes (6.56) and 24 hours (5.62) after slaughter, water holding capacity (58.38%) or cooking losses (34.04%). Meat color and subcutaneous fat color did not differ between diets, but meat color varied for the muscles longissimus lumborum and triceps brachii. Shear force (1.85 kgf/cm²) was not affected by diets, but it was different between muscles, with values 1.41 and 2.28 kgf/cm² for the longissimus lumborum and triceps brachii, respectively. At sensorial analysis of ovine loin and shoulder, the lambs fed sugar cane and higher quantity of concentrate had higher scores for flavor (8.07 and 8.26), texture (8.53 and 8.53), preference (8.20 and 8.46) and acceptance (8.33 and 8.26), respectively. In the diet for feedlot lambs, sugar cane maintained the physic-chemical quality of the meat, so it can be used in this production phase. When associated to higher quantity of concentrate in the diet, sugar cane improves the sensorial quality of lamb meat. MenosCom o objetivo de avaliar as características físico-químicas e sensoriais da carne de cordeiros terminados em confinamento com dietas contendo cana-de-açúcar ou silagem de milho em duas relações volumoso:concentrado, 60:40 ou 40:60, utilizaram-se 32 cordeiros Ile de France, não-castrados, com 15 kg de peso corporal. Os animais foram confinados em baias individuais e abatidos aos 32 kg. As dietas e os músculos estudados não influenciaram o pH aos 45 minutos (6,56) e 24 horas (5,62) após o abate nem a capacidade de retenção de água (58,38%) e a perda de peso por cocção (34,04%). A cor da carne e da gordura subcutânea não diferiu entre as dietas, entretanto a cor da carne variou entre os músculos longissimus lumborum e triceps brachii. A força de cisalhamento (1,85 kgf/cm2) não foi afetada pelas dietas, porém diferiu entre os músculos, com valores de 1,41 e 2,28 kgf/cm2 para o longissimus lumborum e triceps brachii, respectivamente. Nas análises sensoriais do lombo e da paleta, foram obtidas para os cordeiros alimentados com cana-de-açúcar e maior quantidade de concentrado as maiores notas para sabor (8,07 e 8,26), textura (8,53 e 8,53), preferência (8,20 e 8,46) e aceitação (8,33 e 8,26), respectivamente. A cana-de-açúcar na alimentação de cordeiros em confinamento manteve a qualidade físicoquímica da carne, podendo ser utilizada nesta fase de produção e, quando associada a maior quantidade de concentrado na dieta, melhora a qualidade sensorial da carne de cordeiros.
[Physic-... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Cana-de-açúcar; Concentrado; Escatol. |
Thesagro: |
Carne; Cor; Gordura; Milho; Músculo; Ovino; Silagem; Volumosos. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 04091naa a2200337 a 4500 001 1957551 005 2023-12-05 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982012000500024$2DOI 100 1 $aLEÃO, A. G. 245 $aCaracterísticas físico-químicas e sensoriais da carne de cordeiros terminados com dietas contendo cana-de-açúcar ou silagem de milho e dois níveis de concentrado. 260 $c2012 520 $aCom o objetivo de avaliar as características físico-químicas e sensoriais da carne de cordeiros terminados em confinamento com dietas contendo cana-de-açúcar ou silagem de milho em duas relações volumoso:concentrado, 60:40 ou 40:60, utilizaram-se 32 cordeiros Ile de France, não-castrados, com 15 kg de peso corporal. Os animais foram confinados em baias individuais e abatidos aos 32 kg. As dietas e os músculos estudados não influenciaram o pH aos 45 minutos (6,56) e 24 horas (5,62) após o abate nem a capacidade de retenção de água (58,38%) e a perda de peso por cocção (34,04%). A cor da carne e da gordura subcutânea não diferiu entre as dietas, entretanto a cor da carne variou entre os músculos longissimus lumborum e triceps brachii. A força de cisalhamento (1,85 kgf/cm2) não foi afetada pelas dietas, porém diferiu entre os músculos, com valores de 1,41 e 2,28 kgf/cm2 para o longissimus lumborum e triceps brachii, respectivamente. Nas análises sensoriais do lombo e da paleta, foram obtidas para os cordeiros alimentados com cana-de-açúcar e maior quantidade de concentrado as maiores notas para sabor (8,07 e 8,26), textura (8,53 e 8,53), preferência (8,20 e 8,46) e aceitação (8,33 e 8,26), respectivamente. A cana-de-açúcar na alimentação de cordeiros em confinamento manteve a qualidade físicoquímica da carne, podendo ser utilizada nesta fase de produção e, quando associada a maior quantidade de concentrado na dieta, melhora a qualidade sensorial da carne de cordeiros. [Physic-chemical and sensorial characteristics of meat from lambs finished with diets containing sugar cane or corn silage and two levels of concentrate]. Abstract: With the objective of evaluating physic-chemical and sensorial characteristics of meat from lambs finished in feedlot with diets containing sugar cane or corn silage at two roughage:concentrate ratios, 60:40 or 40:60, 32 non-castrated Ile de France lambs, with 15 kg body weight were used. Animals were confined in individual stalls and were slaughtered at 32 kg body weight. Studied diets and muscles did not affect pH at 45 minutes (6.56) and 24 hours (5.62) after slaughter, water holding capacity (58.38%) or cooking losses (34.04%). Meat color and subcutaneous fat color did not differ between diets, but meat color varied for the muscles longissimus lumborum and triceps brachii. Shear force (1.85 kgf/cm²) was not affected by diets, but it was different between muscles, with values 1.41 and 2.28 kgf/cm² for the longissimus lumborum and triceps brachii, respectively. At sensorial analysis of ovine loin and shoulder, the lambs fed sugar cane and higher quantity of concentrate had higher scores for flavor (8.07 and 8.26), texture (8.53 and 8.53), preference (8.20 and 8.46) and acceptance (8.33 and 8.26), respectively. In the diet for feedlot lambs, sugar cane maintained the physic-chemical quality of the meat, so it can be used in this production phase. When associated to higher quantity of concentrate in the diet, sugar cane improves the sensorial quality of lamb meat. 650 $aCarne 650 $aCor 650 $aGordura 650 $aMilho 650 $aMúsculo 650 $aOvino 650 $aSilagem 650 $aVolumosos 653 $aCana-de-açúcar 653 $aConcentrado 653 $aEscatol 700 1 $aSILVA SOBRINHO, A. G. da 700 1 $aMORENO, G. M. C. 700 1 $aSOUZA, H. B. A. de 700 1 $aGIAMPIETRO, A. 700 1 $aROSSI, R. C. 700 1 $aPÉREZ, H. L. 773 $tRevista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG$gv. 41, n. 5, p. 1253-1262, 2012.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pecuária Sudeste. Para informações adicionais entre em contato com cppse.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
03/05/2021 |
Data da última atualização: |
10/05/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
OKINO, C. H.; NICIURA, S. C. M.; TOSCANO, J. H. B.; ESTEVES, S. N.; SANTOS, I. B. DOS; HAEHLING, M. B. VON; FIGUEIREDO, A.; OLIVEIRA, M. C. de S.; CHAGAS, A. C. de S. |
Afiliação: |
CINTIA HIROMI OKINO, CPPSE; SIMONE CRISTINA MEO NICIURA, CPPSE; JOÃO HENRIQUE BARBOSA TOSCANO, UNESP; SERGIO NOVITA ESTEVES, CPPSE; ISABELLA BARBOSA DOS SANTOS, UNESP; MAREI BORSCH VON HAEHLING, UNESP; AMANDA FIGUEIREDO, UNESP; MARCIA CRISTINA DE SENA OLIVEIRA, CPPSE; ANA CAROLINA DE SOUZA CHAGAS, CPPSE. |
Título: |
Ovine B-globin gene: a new qPCR for rapid haplotype identification and association with susceptibility to Haemonchus contortus infection. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Veterinary Parasitology, v.294, june, 109434, 2021. |
Páginas: |
6 p. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.vetpar.2021.109434 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Two B-globin allelic haplotypes (A and B) were identified in domestic sheep, wherein animals which are homozygous for B B allele (BB haplotype) have a deletion of pre-adult B C-globin and consequently are less tolerant to anemia and hypoxia. Since Haemonchus contortus infection, is associated with severe anemia, studies performed from 1960s to 1990s investigated the association between B-globin haplotype and resistance against this parasite. However, the findings were controversial, pointing out from increased resistance in animals harboring the B A allele to inexistence of association. Thus, our study aimed to develop a qPCR for B-globin haplotype identification, and to evaluate the association between B-globin haplotype and resistance against H. contortus in a group of sheep submitted to artificial infection with this parasite. A total of 286 lambs of Morada Nova breed were experimentally challenged with 4000 H. contortus L3 and monitored for 112 days from weaning. Significantly improved (p < 0.05) phenotypic profiles (lower fecal egg counts, higher packed cell volume and birthweight) were observed for AA haplotype animals, especially when compared to BB animals, while AB animals were similar to BB. This is the first report of a qPCR assay for ovine B-globin haplotype identification. In view of significant differences of phenotypic profiles between haplotype groups, the developed qPCR may constitute an important tool for sheep producers to improve genetic selection of parasite resistant animals. MenosTwo B-globin allelic haplotypes (A and B) were identified in domestic sheep, wherein animals which are homozygous for B B allele (BB haplotype) have a deletion of pre-adult B C-globin and consequently are less tolerant to anemia and hypoxia. Since Haemonchus contortus infection, is associated with severe anemia, studies performed from 1960s to 1990s investigated the association between B-globin haplotype and resistance against this parasite. However, the findings were controversial, pointing out from increased resistance in animals harboring the B A allele to inexistence of association. Thus, our study aimed to develop a qPCR for B-globin haplotype identification, and to evaluate the association between B-globin haplotype and resistance against H. contortus in a group of sheep submitted to artificial infection with this parasite. A total of 286 lambs of Morada Nova breed were experimentally challenged with 4000 H. contortus L3 and monitored for 112 days from weaning. Significantly improved (p < 0.05) phenotypic profiles (lower fecal egg counts, higher packed cell volume and birthweight) were observed for AA haplotype animals, especially when compared to BB animals, while AB animals were similar to BB. This is the first report of a qPCR assay for ovine B-globin haplotype identification. In view of significant differences of phenotypic profiles between haplotype groups, the developed qPCR may constitute an important tool for sheep producers to improve genetic selection of para... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Allele; B haplotype; Beta globin C; Morada Nova. |
Thesaurus NAL: |
Sheep. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 02450naa a2200301 a 4500 001 2131645 005 2021-05-10 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.vetpar.2021.109434$2DOI 100 1 $aOKINO, C. H. 245 $aOvine B-globin gene$ba new qPCR for rapid haplotype identification and association with susceptibility to Haemonchus contortus infection.$h[electronic resource] 260 $c2021 300 $a6 p. 520 $aTwo B-globin allelic haplotypes (A and B) were identified in domestic sheep, wherein animals which are homozygous for B B allele (BB haplotype) have a deletion of pre-adult B C-globin and consequently are less tolerant to anemia and hypoxia. Since Haemonchus contortus infection, is associated with severe anemia, studies performed from 1960s to 1990s investigated the association between B-globin haplotype and resistance against this parasite. However, the findings were controversial, pointing out from increased resistance in animals harboring the B A allele to inexistence of association. Thus, our study aimed to develop a qPCR for B-globin haplotype identification, and to evaluate the association between B-globin haplotype and resistance against H. contortus in a group of sheep submitted to artificial infection with this parasite. A total of 286 lambs of Morada Nova breed were experimentally challenged with 4000 H. contortus L3 and monitored for 112 days from weaning. Significantly improved (p < 0.05) phenotypic profiles (lower fecal egg counts, higher packed cell volume and birthweight) were observed for AA haplotype animals, especially when compared to BB animals, while AB animals were similar to BB. This is the first report of a qPCR assay for ovine B-globin haplotype identification. In view of significant differences of phenotypic profiles between haplotype groups, the developed qPCR may constitute an important tool for sheep producers to improve genetic selection of parasite resistant animals. 650 $aSheep 653 $aAllele 653 $aB haplotype 653 $aBeta globin C 653 $aMorada Nova 700 1 $aNICIURA, S. C. M. 700 1 $aTOSCANO, J. H. B. 700 1 $aESTEVES, S. N. 700 1 $aSANTOS, I. B. DOS 700 1 $aHAEHLING, M. B. VON 700 1 $aFIGUEIREDO, A. 700 1 $aOLIVEIRA, M. C. de S. 700 1 $aCHAGAS, A. C. de S. 773 $tVeterinary Parasitology$gv.294, june, 109434, 2021.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|