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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados.
Data corrente:  01/02/2017
Data da última atualização:  01/02/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LIMA, T. C. da C.; MOREIRA, G. R. P.; GONÇALVES, G. L.; SPECHT, A.
Afiliação:  TIAGO CARDOSO DA COSTA LIMA, CPATSA; G. R. P. MOREIRA, UFRGS; G. L. GONÇALVES, UFRGS; ALEXANDRE SPECHT, CPAC.
Título:  Lasiothyris luminosa (Razowski & Becker) (Lepidoptera: Tortricidae): a new grapevine pest in Northeastern Brazil.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Neotropical Entomology, v. 45, n. 3, p. 336-339, mar. 2016.
DOI:  10.1007/s13744-016-0379-9
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The little-known Neotropical tortricid moth Lasiothyris luminosa (Razowski & Becker) is reported for the first time as a grapevine pest in northeastern Brazil. A diagnosis based on morphological characters including the genitalia is provided for both sexes, together with a preliminary description of economic damage caused by the larval stage on flowers and fruits. In addition, we sequenced a partial region of the cytochrome oxidase subunit I gene from specimens from the region and reconstructed phylogenetic relationships using representative lineages of closely related tortricids as terminals.
Palavras-Chave:  Lasiothyris luminosa; Nordeste; Vale do São Francisco.
Thesagro:  Doença; Inseto; Praga; Uva; Vitis Vinifera.
Thesaurus Nal:  Grapes.
Categoria do assunto:  O Insetos e Entomologia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/145241/1/Tiago-1-2016.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAC35750 - 1UPCAP - PP595.7005
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  03/01/2023
Data da última atualização:  03/01/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  MORENO, G. M. B.; BIRBA, H.; ARAUJO, G. G. L. de; SAÑUDO, C.; SILVA SOBRINHO, A. G.; BUZANSKAS, M. E.; LIMA JÚNIOR, D. M.; ALMEIDA, V. V. S. de; BOAVENTURA NETO, O.
Afiliação:  GREICY M. B. MORENO, Universidade Federal de Alagoas, Arapiraca; HIRASILVA BORBA, Universidade Estadual Paulista, Jaboticabal; GHERMAN GARCIA LEAL DE ARAUJO, CPATSA; CARLOS SAÑUDO, Departamento de Producción Animal y Ciencia de Alimentos, Universidad de Zaragoza, Spain; AMÉRICO G. SILVA SOBRINHO, Universidade Estadual Paulista, Jaboticabal; MARCOS E. BUZANSKAS, Universidade Estadual Paulista, Jaboticabal; DORGIVAL M. LIMA JÚNIOR, Universidade Federal de Alagoas, Arapiraca; VITOR V. S. DE ALMEIDA, Universidade Federal de Alagoas, Arapiraca; OSCAR BOAVENTURA NETO, Universidade Federal de Alagoas.
Título:  Meat quality of lambs fed different saltbush hay (Atriplex nummularia) levels.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Italian Journal of Animal Science, V. 14, n. 2, p. 251-259, 2015.
DOI:  10.4081/ijas.2015.3302
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Climate changes have increased soil and water salinity, compromising animal production especially in dry areas where scientists have become more interested in halophyte plants, like saltbush. The effects of saltbush hay levels (30, 40, 50 and 60%) were evaluated based on physical-chemical, nutritional and sensory parameters of Santa Inês lamb meat. Thirty-two 8-month-old castrated Santa Inês lambs, with initial weights of 22±1.97 kg were used; they were slaughtered after 60 days in the feedlot. The pH, colour, moisture, protein and cholesterol contents did not differ among treatments. Panelists observed a greater intensity of lamb smell and flavour (P=0.0035) in the meat of animals that received more concentrate in the diet. An increase in the inclusion of saltbush increased ash percentage (P=0.0232), total saturated (P=0.0035) and polyunsaturated (P=0.0287) fatty acids and reduced the lipids (P=0.0055) and the n-6:n-3 ratio (P=0.0058) of the meat. Therefore, saltbush hay can be used as a feeding resource in regions with problems of water and soil salinity because it does not impair the physicalchemical, nutritional and sensory quality of sheep meat.
Palavras-Chave:  Carne de ovelha; Erva sal; Planta halófita.
Thesagro:  Água; Mudança Climática; Produção Animal; Salinidade.
Thesaurus NAL:  Animal production; Atriplex nummularia.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1150594/1/Meat-Quality-of-Lambs-Fed-Different-Saltbush-Hay-Atriplex-Nummularia-Levels.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA60253 - 1UPCAP - DD
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