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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agrossilvipastoril; Embrapa Florestas; Embrapa Pecuária Sul; Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  17/12/2021
Data da última atualização:  18/01/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  TONINI, H.; MORALES, M. M.; MAGALHÃES, C. A. de S.; PORFIRIO-DA-SILVA, V.
Afiliação:  HELIO TONINI, CPPSUL; MARINA MOURA MORALES, CNPF; CIRO AUGUSTO DE SOUZA MAGALHAES, CPAMT; VANDERLEY PORFIRIO DA SILVA, CNPF.
Título:  Increment in eucalyptus diameter as affected by seasonality and production system.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 56, e02544, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1590/S1678-3921. pab2021.v56.02544
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Incremento diamétrico do eucalipto em função da sazonalidade e do sistema de produção.
Conteúdo:  ABSTRACT - The objective of this work was to assess the current monthly increment in diameter of eucalyptus (Eucalyptus grandis x Eucalyptus urophylla) trees in response to different production systems, climatic factors, and thinning. The trees were evaluated in four production systems: monoculture and crop-forestry, livestock-forestry, and crop-livestock-forestry integration. The increment in diameter of 80 trees was measured monthly from May 2015 to May 2019. The effect of the climatic variables was determined through correlation and multiple regression analyses. The increment in current monthly diameter is seasonal and highly dependent on accumulated rainfall. The adopted modeling allowed concluding that both water shortage and excess (30 and 475 mm per month, respectively) decreased tree growth in diameter. The trees in the integrated systems showed a higher growth in diameter than those under monoculture, and intercropping with crops resulted in a greater diameter growth than that with pasture. Thinning accelerates the growth of the remaining trees, with an effect of higher magnitude and longer duration in the integrated production systems. | RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar o incremento corrente mensal em diâmetro de árvores de eucalipto (Eucalyptus grandis x Eucalyptus urophylla) em resposta a diferentes sistemas de produção, fatores climáticos e desbaste. As árvores foram avaliadas em quatro sistemas de produção: monocultivo e integração lavoura-florest... Mostrar Tudo
Thesagro:  Desbaste; Eucalyptus Grandis; Eucalyptus Urophylla; Floresta; Lavoura; Precipitação Pluvial; Sistema de Produção; Variação Sazonal.
Thesaurus Nal:  Climatic factors; Eucalyptus; Forest thinning; Integrated agricultural systems; Intercropping; Regression analysis.
Categoria do assunto:  --
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/229355/1/Increment-eucalyptus-diameter-2021.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sul (CPPSUL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE65626 - 1UPEAP - DD
CNPF57954 - 1UPCAP - DD
CPAMT1742 - 1UPCAP - DD
CPPSUL14896 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  05/01/2024
Data da última atualização:  05/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 2
Autoria:  SANTOS, F. C.; ROSA, S. D. V. F. da; PINHO, E. V. de R. V.; CIRILLO, M. A.; CLEMENTE, A. da C. S.
Afiliação:  FLÁVIA CARVALHO SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; STTELA DELLYZETE VEIGA F DA ROSA, CNPCa; ÉDILA VILELA DE REZENDE VON PINHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; MARCELO ANGELO CIRILLO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; ALINE DA CONSOLAÇÃO SAMPAIO CLEMENTE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS.
Título:  Desiccation sensitivity from different coffee seed phenological stages.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Journal of Seed Science, v. 36, n. 1, p. 25-31, 2014.
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Sensibilidade à dessecação de sementes de café em diferentes estádios fenológicos.
Conteúdo:  Maturity stage and drying method are the factors that most influence coffee seed quality. The objective of this study was to assess the physiological quality and investigate the electrophoretic patterns of catalase and endo-β-mannanase enzymes and heat resistant proteins in coffee seeds harvested at different phenological stages and dried under different conditions. Physiological quality was assessed when the seeds had developed the green, greenish-yellow, cherry, overripe and dry stages after three treatments: no drying, conventional drying and fast drying. After each treatment, the physiological quality of the seeds was assessed using the germination test and electrophoretic patterns of heat resistant proteins and the activity of catalase and endo-β-mannanase enzymes. Seeds harvested at the cherry phenological stage had the best physiological quality, and the drying process reduced quality at the cherry, overripe and dry stages. This reduction was greater under the faster drying process, but at the greenish-yellow stage, seeds had better physiological quality after slow drying. Regarding the results from electrophoretic analysis, endo-β-mannanase and catalase activities increase as the ripeness stages advance; the activity of endo-β-mannanase is directly associated with the deterioration process; the expression of heat resistant proteins increases with maturation process and is associated with seed physiological quality.
Thesagro:  Coffea Arábica.
Thesaurus NAL:  Drying; Proteins; Seeds.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1160476/1/Desiccation-sensitivity.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPCa - SAPC1761 - 1UPCAP - DD
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