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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrossilvipastoril; Embrapa Florestas; Embrapa Pecuária Sul; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
17/12/2021 |
Data da última atualização: |
18/01/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
TONINI, H.; MORALES, M. M.; MAGALHÃES, C. A. de S.; PORFIRIO-DA-SILVA, V. |
Afiliação: |
HELIO TONINI, CPPSUL; MARINA MOURA MORALES, CNPF; CIRO AUGUSTO DE SOUZA MAGALHAES, CPAMT; VANDERLEY PORFIRIO DA SILVA, CNPF. |
Título: |
Increment in eucalyptus diameter as affected by seasonality and production system. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 56, e02544, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/S1678-3921. pab2021.v56.02544 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Incremento diamétrico do eucalipto em função da sazonalidade e do sistema de produção. |
Conteúdo: |
ABSTRACT - The objective of this work was to assess the current monthly increment in diameter of eucalyptus (Eucalyptus grandis x Eucalyptus urophylla) trees in response to different production systems, climatic factors, and thinning. The trees were evaluated in four production systems: monoculture and crop-forestry, livestock-forestry, and crop-livestock-forestry integration. The increment in diameter of 80 trees was measured monthly from May 2015 to May 2019. The effect of the climatic variables was determined through correlation and multiple regression analyses. The increment in current monthly diameter is seasonal and highly dependent on accumulated rainfall. The adopted modeling allowed concluding that both water shortage and excess (30 and 475 mm per month, respectively) decreased tree growth in diameter. The trees in the integrated systems showed a higher growth in diameter than those under monoculture, and intercropping with crops resulted in a greater diameter growth than that with pasture. Thinning accelerates the growth of the remaining trees, with an effect of higher magnitude and longer duration in the integrated production systems. | RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar o incremento corrente mensal em diâmetro de árvores de eucalipto (Eucalyptus grandis x Eucalyptus urophylla) em resposta a diferentes sistemas de produção, fatores climáticos e desbaste. As árvores foram avaliadas em quatro sistemas de produção: monocultivo e integração lavoura-floresta, pecuária-floresta e lavoura-pecuária-floresta. O incremento em diâmetro de 80 árvores foi avaliado mensalmente de maio de 2015 a maio de 2019. O efeito das variáveis climáticas foi determinado pelas análises de correlação e regressão múltipla. O incremento corrente mensal em diâmetro é sazonal e altamente dependente da precipitação. A modelagem adotada permitiu concluir que tanto a falta quanto o excesso de água (30 e 475 mm por mês, respectivamente) reduziram o crescimento das árvores em diâmetro. As árvores nos sistemas de integração crescem mais do que as em monocultivo, e o consórcio com a lavoura resultou em maior crescimento em diâmetro do que o com a pastagem. O desbaste promove a aceleração no crescimento das árvores remanescentes, com efeito de maior magnitude e duração nos sistemas integrados de produção. MenosABSTRACT - The objective of this work was to assess the current monthly increment in diameter of eucalyptus (Eucalyptus grandis x Eucalyptus urophylla) trees in response to different production systems, climatic factors, and thinning. The trees were evaluated in four production systems: monoculture and crop-forestry, livestock-forestry, and crop-livestock-forestry integration. The increment in diameter of 80 trees was measured monthly from May 2015 to May 2019. The effect of the climatic variables was determined through correlation and multiple regression analyses. The increment in current monthly diameter is seasonal and highly dependent on accumulated rainfall. The adopted modeling allowed concluding that both water shortage and excess (30 and 475 mm per month, respectively) decreased tree growth in diameter. The trees in the integrated systems showed a higher growth in diameter than those under monoculture, and intercropping with crops resulted in a greater diameter growth than that with pasture. Thinning accelerates the growth of the remaining trees, with an effect of higher magnitude and longer duration in the integrated production systems. | RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar o incremento corrente mensal em diâmetro de árvores de eucalipto (Eucalyptus grandis x Eucalyptus urophylla) em resposta a diferentes sistemas de produção, fatores climáticos e desbaste. As árvores foram avaliadas em quatro sistemas de produção: monocultivo e integração lavoura-florest... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Desbaste; Eucalyptus Grandis; Eucalyptus Urophylla; Floresta; Lavoura; Precipitação Pluvial; Sistema de Produção; Variação Sazonal. |
Thesaurus Nal: |
Climatic factors; Eucalyptus; Forest thinning; Integrated agricultural systems; Intercropping; Regression analysis. |
Categoria do assunto: |
-- K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/229355/1/Increment-eucalyptus-diameter-2021.pdf
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Marc: |
LEADER 03529naa a2200349 a 4500 001 2139162 005 2022-01-18 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1590/S1678-3921. pab2021.v56.02544$2DOI 100 1 $aTONINI, H. 245 $aIncrement in eucalyptus diameter as affected by seasonality and production system.$h[electronic resource] 260 $c2021 500 $aTítulo em português: Incremento diamétrico do eucalipto em função da sazonalidade e do sistema de produção. 520 $aABSTRACT - The objective of this work was to assess the current monthly increment in diameter of eucalyptus (Eucalyptus grandis x Eucalyptus urophylla) trees in response to different production systems, climatic factors, and thinning. The trees were evaluated in four production systems: monoculture and crop-forestry, livestock-forestry, and crop-livestock-forestry integration. The increment in diameter of 80 trees was measured monthly from May 2015 to May 2019. The effect of the climatic variables was determined through correlation and multiple regression analyses. The increment in current monthly diameter is seasonal and highly dependent on accumulated rainfall. The adopted modeling allowed concluding that both water shortage and excess (30 and 475 mm per month, respectively) decreased tree growth in diameter. The trees in the integrated systems showed a higher growth in diameter than those under monoculture, and intercropping with crops resulted in a greater diameter growth than that with pasture. Thinning accelerates the growth of the remaining trees, with an effect of higher magnitude and longer duration in the integrated production systems. | RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar o incremento corrente mensal em diâmetro de árvores de eucalipto (Eucalyptus grandis x Eucalyptus urophylla) em resposta a diferentes sistemas de produção, fatores climáticos e desbaste. As árvores foram avaliadas em quatro sistemas de produção: monocultivo e integração lavoura-floresta, pecuária-floresta e lavoura-pecuária-floresta. O incremento em diâmetro de 80 árvores foi avaliado mensalmente de maio de 2015 a maio de 2019. O efeito das variáveis climáticas foi determinado pelas análises de correlação e regressão múltipla. O incremento corrente mensal em diâmetro é sazonal e altamente dependente da precipitação. A modelagem adotada permitiu concluir que tanto a falta quanto o excesso de água (30 e 475 mm por mês, respectivamente) reduziram o crescimento das árvores em diâmetro. As árvores nos sistemas de integração crescem mais do que as em monocultivo, e o consórcio com a lavoura resultou em maior crescimento em diâmetro do que o com a pastagem. O desbaste promove a aceleração no crescimento das árvores remanescentes, com efeito de maior magnitude e duração nos sistemas integrados de produção. 650 $aClimatic factors 650 $aEucalyptus 650 $aForest thinning 650 $aIntegrated agricultural systems 650 $aIntercropping 650 $aRegression analysis 650 $aDesbaste 650 $aEucalyptus Grandis 650 $aEucalyptus Urophylla 650 $aFloresta 650 $aLavoura 650 $aPrecipitação Pluvial 650 $aSistema de Produção 650 $aVariação Sazonal 700 1 $aMORALES, M. M. 700 1 $aMAGALHÃES, C. A. de S. 700 1 $aPORFIRIO-DA-SILVA, V. 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira$gv. 56, e02544, 2021.
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Registro original: |
Embrapa Pecuária Sul (CPPSUL) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
05/01/2024 |
Data da última atualização: |
05/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
SANTOS, F. C.; ROSA, S. D. V. F. da; PINHO, E. V. de R. V.; CIRILLO, M. A.; CLEMENTE, A. da C. S. |
Afiliação: |
FLÁVIA CARVALHO SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; STTELA DELLYZETE VEIGA F DA ROSA, CNPCa; ÉDILA VILELA DE REZENDE VON PINHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; MARCELO ANGELO CIRILLO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; ALINE DA CONSOLAÇÃO SAMPAIO CLEMENTE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS. |
Título: |
Desiccation sensitivity from different coffee seed phenological stages. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Seed Science, v. 36, n. 1, p. 25-31, 2014. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Sensibilidade à dessecação de sementes de café em diferentes estádios fenológicos. |
Conteúdo: |
Maturity stage and drying method are the factors that most influence coffee seed quality. The objective of this study was to assess the physiological quality and investigate the electrophoretic patterns of catalase and endo-β-mannanase enzymes and heat resistant proteins in coffee seeds harvested at different phenological stages and dried under different conditions. Physiological quality was assessed when the seeds had developed the green, greenish-yellow, cherry, overripe and dry stages after three treatments: no drying, conventional drying and fast drying. After each treatment, the physiological quality of the seeds was assessed using the germination test and electrophoretic patterns of heat resistant proteins and the activity of catalase and endo-β-mannanase enzymes. Seeds harvested at the cherry phenological stage had the best physiological quality, and the drying process reduced quality at the cherry, overripe and dry stages. This reduction was greater under the faster drying process, but at the greenish-yellow stage, seeds had better physiological quality after slow drying. Regarding the results from electrophoretic analysis, endo-β-mannanase and catalase activities increase as the ripeness stages advance; the activity of endo-β-mannanase is directly associated with the deterioration process; the expression of heat resistant proteins increases with maturation process and is associated with seed physiological quality. |
Thesagro: |
Coffea Arábica. |
Thesaurus NAL: |
Drying; Proteins; Seeds. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1160476/1/Desiccation-sensitivity.pdf
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Marc: |
LEADER 02195naa a2200229 a 4500 001 2160476 005 2024-01-05 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSANTOS, F. C. 245 $aDesiccation sensitivity from different coffee seed phenological stages.$h[electronic resource] 260 $c2014 500 $aTítulo em português: Sensibilidade à dessecação de sementes de café em diferentes estádios fenológicos. 520 $aMaturity stage and drying method are the factors that most influence coffee seed quality. The objective of this study was to assess the physiological quality and investigate the electrophoretic patterns of catalase and endo-β-mannanase enzymes and heat resistant proteins in coffee seeds harvested at different phenological stages and dried under different conditions. Physiological quality was assessed when the seeds had developed the green, greenish-yellow, cherry, overripe and dry stages after three treatments: no drying, conventional drying and fast drying. After each treatment, the physiological quality of the seeds was assessed using the germination test and electrophoretic patterns of heat resistant proteins and the activity of catalase and endo-β-mannanase enzymes. Seeds harvested at the cherry phenological stage had the best physiological quality, and the drying process reduced quality at the cherry, overripe and dry stages. This reduction was greater under the faster drying process, but at the greenish-yellow stage, seeds had better physiological quality after slow drying. Regarding the results from electrophoretic analysis, endo-β-mannanase and catalase activities increase as the ripeness stages advance; the activity of endo-β-mannanase is directly associated with the deterioration process; the expression of heat resistant proteins increases with maturation process and is associated with seed physiological quality. 650 $aDrying 650 $aProteins 650 $aSeeds 650 $aCoffea Arábica 700 1 $aROSA, S. D. V. F. da 700 1 $aPINHO, E. V. de R. V. 700 1 $aCIRILLO, M. A. 700 1 $aCLEMENTE, A. da C. S. 773 $tJournal of Seed Science$gv. 36, n. 1, p. 25-31, 2014.
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Embrapa Café (CNPCa) |
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