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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Cerrados; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
24/08/2018 |
Data da última atualização: |
22/04/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
FONSECA, C. E. L. da; MORAIS, F. M. de; GONCALVES, H. M.; AQUINO, F. de G.; ROCHA, F. S. |
Afiliação: |
CARLOS EDUARDO LAZARINI DA FONSECA, CPAC; FERNANDA MONTEIRO DE MORAIS, CPAC; HELENICE MOURA GONCALVES, CPAC; FABIANA DE GOIS AQUINO, CPAC; FERNANDO SOUZA ROCHA, CPAC. |
Título: |
Repeatability of fruit traits from two Hancornia speciosa populations from the core region of the Brazilian Cerrado. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 53, n. 6, p. 710-716, June 2018. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Repetibilidade de características de frutos de duas populações de Hancornia speciosa da região do Cerrado do Brasil. |
Conteúdo: |
The objective of this work was to estimate the repeatability coefficients of mangaba (Hancornia speciosa) fruit traits, in order to define the number of fruit needed for an accurate selection of superior genotypes, as well as to conjecture about the nature of the phenotypic variation of these traits. Evaluations were performed for 160 fruit of 16 genotypes from two native H. speciosa populations of Goiás Velho and Padre Bernardo, in the state of Goiás, Brazil. Repeatability was estimated by the analysis of variance, principal component analyses based on covariance and on the correlation matrix, and structural analysis based on the correlation matrix. Repeatability estimates for fruit weight, diameter, and length, as well as seed number and weight, were of low magnitude, from 0.02 to 0.62, indicating low heritability. Repeatability estimates for ºBrix, titratable acidity, and ºBrix/acidity ratio were higher, from 0.34 to 0.91, indicating a low to potentially moderate heritability. The number of fruit for an effective selection of the best genotypes for titratable acidity, ºBrix, ºBrix/acidity ratio, and fruit weight is four for a 0.85 accuracy level. However, seven fruit would allow 0.90 accuracy for the same traits, and 0.85 accuracy for fruit length and diameter. The number and weight of seed per fruit are not effective for predicting the real value of a genotype. |
Palavras-Chave: |
Coefficient of determination; Coeficiente de determinação; Eficiência seletiva; Medida repetida; Repeated measures. |
Thesagro: |
Cerrado; Mangaba. |
Thesaurus Nal: |
Savannas. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/181927/1/Repeatability-of-fruit-traits-from-two-Hancornia.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Cerrados (CPAC) |
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Registros recuperados : 11 | |
1. | | LIMA, W. A. A. de; MORAIS, F. M. de; ROCHA, F. S.; MALAQUIAS, J. V. Avaliação de métodos de enxertia em mudas de baruzeiro (Dipteryx alata Vogel, Fabaceae). Evaluation of grafting and budding methods in Baru tree seedlings (Dipteryx alata Vogel, Fabaceae). Ciência Florestal, v. 33, n. 2, e69090, 2023. p. 1-18Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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3. | | FONSECA, C. E. L. da; MORAIS, F. M. de; GONCALVES, H. M.; AQUINO, F. de G.; ROCHA, F. S. Repeatability of fruit traits from two Hancornia speciosa populations from the core region of the Brazilian Cerrado. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 53, n. 6, p. 710-716, June 2018. Título em português: Repetibilidade de características de frutos de duas populações de Hancornia speciosa da região do Cerrado do Brasil.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados; Embrapa Unidades Centrais. |
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4. | | LUNZ, A. M. P.; SALES, F. de; SILVA JUNIOR, E. C. da; ANDRADE NETO, R. de C.; MORAIS, F. M. de; MACHADO, M. L. C. Avaliacao do cafeeiro em monocultivo e em sistema agroflorestal com acai e andiroba. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE SISTEMAS AGROFLORESTAIS, 8., 2011, Belém, PA. Sistemas agroflorestais na paisagem florestal: desafios científicos, tecnológicos e de políticas para integrar benefícios e globais: anais. Belém, PA : SBSAF : Embrapa Amazônia Oriental: UFRA : CEPLAC : EMATER : ICRAF, 2011. 3 p. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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6. | | GOMES, W. B.; ALBUQUERQUE, L. B. de; MORAIS, F. M. de; GEBRIM, J. L. R.; FERREIRA, I. C.; AQUINO, F. de G. Os bovinos influenciam no crescimento inicial de espécies em experimento de restauração ecológica? In: SIMPÓSIO DE RESTAURAÇÃO ECOLÓGICA, 7., 2017, São Paulo. Tecnologia e avanços: anais... São Paulo: Instituto de Botânica, 2017. p. 243Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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7. | | RINALDI, M. M.; VALÉRIO, D. B.; ROCHA, F. S.; MALAQUIAS, J. V.; RIBEIRO, F. C.; MORAIS, F. M. de; SANTOS, R. M. dos; PEREIRA, M. dos s. Caracterização físico-química de frutos de matrizes de pequizeiro (Caryocar brasiliense Camb., Caryocaraceae. Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2022. 25 p. (Embrapa Cerrados. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 397).Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento |
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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8. | | THOMPSON, R. M.; MORAIS, F. M. de; OLIVEIRA, L. C. de; FRANKE, I. L.; MARTINS-DA-SILVA, R. C. V.; RODRIGUES, S. T. Espécies arbóreas em pastagens no Acre. In: SIVIERO, A.; MING, L. C.; SILVEIRA, M.; DALY, D. C.; WALLACE, R. H. (Org.). Etnobotânica e botânica econômica do Acre. Rio Branco, AC: Edufac, 2016. Cap. 17, p. 231-240.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Amazônia Oriental. |
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9. | | RINALDI, M. M.; ROCHA, F. S.; SANTOS, R. M. dos; PEREIRA, M. dos S.; QUEIROZ, D. B. V. de; MORAIS, F. M. de. Produção, caracterização física, química e funcional de frutos e sementes de baru (Dipteryx alata Vog., Fabaceae) oriundos da Embrapa Cerrados e Arinos, MG: safra 2019. Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2021. 31 p. (Embrapa Cerrados. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 376).Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento |
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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10. | | GOMES, W. B.; MORAIS, F. M. de; GEBRIM, J. R. L.; PACHECO, B. S.; FERREIRA, I. C.; MELO, A. C. A. de; AQUINO, F. de G.; ALBUQUERQUE, L. B. de. Efeito do pastoreio de bovinos na sobrevivência de espécies em experimento de restauração ecológica no Cerrado. In: SIMPÓSIO DE RESTAURAÇÃO ECOLÓGICA, 7., 2017, São Paulo, SP. Tecnologia e avanços: anais...Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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11. | | ALBUQUERQUE, L. B. de; GOMES, W. B.; LEITE, J. B; MELO, A. C. A. de; MAGALHÃES, J. M.; MORAIS, F. M. de; RODRIGUES SOBRINHO, F. I.; RADEL, D.; FERREIRA, I. C. Efeito dos bovinos no crescimento de espécies nativas do Cerrado em experimento de restauração ecológica. In: CONFERÊNCIA BRASILEIRA DE RESTAURAÇÃO ECOLÓGICA, 2.; SIMPÓSIO BRASILEIRO SOBRE TECNOLOGIA DE SEMENTES FLORESTAIS, 10., 2018. Anais... Belo Horizonte, MG. Londrina: ABRATES, 2018. 261 p. p. 94Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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