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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
20/09/2000 |
Data da última atualização: |
20/10/2023 |
Autoria: |
TEIXEIRA NETO, J. F.; LOURENÇO JUNIOR, J. de B.; COUTO, W. S.; CAMARAO, A. P.; MORAES, M. P. S. |
Afiliação: |
JOSE FERREIRA TEIXEIRA NETO, CPATU; JOSE DE BRITO LOURENCO JUNIOR, CPATU; WALMIR SALLES COUTO, CPATU; ARI PINHEIRO CAMARAO, CPATU; M. P. S. MORAES, MESTRANDO FCAP. |
Título: |
Proteína bruta e teores de minerais em Brachiaria humidicola na Ilha de Marajó, Pará, Brasil. |
Ano de publicação: |
1999 |
Fonte/Imprenta: |
Pasturas Tropicales, v. 21, n. 3, p. 49-53, 1999. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Brasil; Feed grasses; Ilha de Marajó; Pará; Salvaterra. |
Thesagro: |
Brachiaria Humidicola; Capim Quicuio; Ganho de Peso; Gramínea Forrageira; Proteína Bruta. |
Thesaurus Nal: |
Amazonia; crude protein; weight gain. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/83200/1/Vol21-rev3-ano99-art11.pdf
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Marc: |
LEADER 00878naa a2200313 a 4500 001 1373157 005 2023-10-20 008 1999 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aTEIXEIRA NETO, J. F. 245 $aProteína bruta e teores de minerais em Brachiaria humidicola na Ilha de Marajó, Pará, Brasil. 260 $c1999 650 $aAmazonia 650 $acrude protein 650 $aweight gain 650 $aBrachiaria Humidicola 650 $aCapim Quicuio 650 $aGanho de Peso 650 $aGramínea Forrageira 650 $aProteína Bruta 653 $aBrasil 653 $aFeed grasses 653 $aIlha de Marajó 653 $aPará 653 $aSalvaterra 700 1 $aLOURENÇO JUNIOR, J. de B. 700 1 $aCOUTO, W. S. 700 1 $aCAMARAO, A. P. 700 1 $aMORAES, M. P. S. 773 $tPasturas Tropicales$gv. 21, n. 3, p. 49-53, 1999.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Caprinos e Ovinos. Para informações adicionais entre em contato com cnpc.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
08/06/2009 |
Data da última atualização: |
05/07/2023 |
Tipo da produção científica: |
Nota Técnica/Nota Científica |
Autoria: |
QUEIROGA, R. de C. R. E.; FERNANDES, M. F.; MEDEIROS, A. N.; COSTA, R. G.; OLIVEIRA, C. J. B.; BOMFIM, M. A. D.; GUERRA, I. C. D. |
Afiliação: |
Rita de Cássia Ramos do Egyto Queiroga, UFPB; Marcelo Ferreira Fernandes, Pós-graduando UFPB/UFC/UPRPE; Ariosvaldo Nunes de Medeiros, UFPB; Roberto Germano Costa, UFPB; C. J. B. Oliveira, UFPB; MARCO AURELIO DELMONDES BOMFIM, CNPC; I. C. D. Guerra, UFPB. |
Título: |
Physicochemical and sensory effects of cotton seed and sunflower oil supplementation on Moxotó goat milk. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
Small Ruminant Research, v. 82, n. 1, p. 58-61, 2009. |
DOI: |
10.1016/j.smallrumers.2009.01.003 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: The effects of two levels of cotton seed and Sunflower oil supplemented to the concentrate fed to Moxoto milking goats on the physicochemical and sensory characteristics of milk were studied. Treatments consisted of a control group without oil (control), 3% cotton seed oil added to the dry matter, 5% cotton seed oil, 3% sunflower oil and 5% sunflower oil. The supplementation with both vegetable oils increased (P<0.05) the fat content and dry matter of milk. However, such increase was higher (P<0.05) in milk from goats supplemented with cotton seed oil compared to sunflower oil. Lactose contents were higher (P<0.05) in milk from goats receiving oil-supplemented diets. Considering the sensory analysis, the treatment with cotton oil 5% led to stronger (P<0.05) sensory attributes of odour and goatish odour in milk, leading to less acceptability of the milk. In conclusion, the addition of vegetable oil, in particular from cotton seed, to the diet of crossbred goats increased the fat content and strengthened the goatish flavour of milk. (C) 2009 Elsevier B.V. All rights reserved. |
Palavras-Chave: |
Aceitabilidade; Característica físico-química; Diets; Fat supplementation; Flavour; Raça Moxotó; Suplementação alimentar. |
Thesagro: |
Análise organoléptica; Cabra Leiteira; Caprino; Girassol; Nutrição Animal; Óleo Vegetal; Propriedade físico-química. |
Thesaurus NAL: |
Brazil; Dairy goats; Diet; Fatty acids; Goat milk; Ruminant nutrition; Vegetable oil. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 02429naa a2200457 a 4500 001 1533565 005 2023-07-05 008 2009 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.smallrumers.2009.01.003$2DOI 100 1 $aQUEIROGA, R. de C. R. E. 245 $aPhysicochemical and sensory effects of cotton seed and sunflower oil supplementation on Moxotó goat milk.$h[electronic resource] 260 $c2009 520 $aAbstract: The effects of two levels of cotton seed and Sunflower oil supplemented to the concentrate fed to Moxoto milking goats on the physicochemical and sensory characteristics of milk were studied. Treatments consisted of a control group without oil (control), 3% cotton seed oil added to the dry matter, 5% cotton seed oil, 3% sunflower oil and 5% sunflower oil. The supplementation with both vegetable oils increased (P<0.05) the fat content and dry matter of milk. However, such increase was higher (P<0.05) in milk from goats supplemented with cotton seed oil compared to sunflower oil. Lactose contents were higher (P<0.05) in milk from goats receiving oil-supplemented diets. Considering the sensory analysis, the treatment with cotton oil 5% led to stronger (P<0.05) sensory attributes of odour and goatish odour in milk, leading to less acceptability of the milk. In conclusion, the addition of vegetable oil, in particular from cotton seed, to the diet of crossbred goats increased the fat content and strengthened the goatish flavour of milk. (C) 2009 Elsevier B.V. All rights reserved. 650 $aBrazil 650 $aDairy goats 650 $aDiet 650 $aFatty acids 650 $aGoat milk 650 $aRuminant nutrition 650 $aVegetable oil 650 $aAnálise organoléptica 650 $aCabra Leiteira 650 $aCaprino 650 $aGirassol 650 $aNutrição Animal 650 $aÓleo Vegetal 650 $aPropriedade físico-química 653 $aAceitabilidade 653 $aCaracterística físico-química 653 $aDiets 653 $aFat supplementation 653 $aFlavour 653 $aRaça Moxotó 653 $aSuplementação alimentar 700 1 $aFERNANDES, M. F. 700 1 $aMEDEIROS, A. N. 700 1 $aCOSTA, R. G. 700 1 $aOLIVEIRA, C. J. B. 700 1 $aBOMFIM, M. A. D. 700 1 $aGUERRA, I. C. D. 773 $tSmall Ruminant Research$gv. 82, n. 1, p. 58-61, 2009.
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