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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital.
Data corrente:  26/11/2009
Data da última atualização:  15/01/2020
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  NESHICH, I. A. P.; MORAES, F. R. de; SALIM, J. A.; MAZONI, I.; MANCINI, A.; JARDINE, J. G.; NESHICH, G.
Afiliação:  IZABELLA AGOSTINHO PENA NESHICH, Estagiária/CNPTIA; FABIO ROGERIO DE MORAES, Bolsista/CNPTIA; JOSÉ AUGUSTO SALIM, Estagiário/CNPTIA; IVAN MAZONI, CNPTIA; ADAUTO LUIZ MANCINI, CNPTIA; JOSE GILBERTO JARDINE, CNPTIA; GORAN NESHICH, CNPTIA.
Título:  Surface hydrophobicity index (SHI): insight into the mechanisms of protein-protein associations.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  In: INTERNATIONAL CONFERENCE OF THE BRAZILIAN ASSOCIATION FOR BIOINFORMATICS AND COMPUTATIONAL BIOLOGY, 5., 2009, Angra dos Reis. Abstracts book... Angra dos Reis: ABBCB, 2009.
Páginas:  Não paginado.
Idioma:  Inglês
Notas:  X-Meeting 2009
Conteúdo:  It is widely accepted that hydrophobic interaction (HI), the effective attraction between nonpolar (sub)molecular groups in water, play a central role in protein folding leading to stability of protein structures. In addition, the HI is also supposed to be related with formation of protein complexes, where molecular association involves entropy loss of the subunits and entropy gain of solvent. Janin and coworkers have estimated such (unfavorable) entropic cost at 20-30 kcal/mol and suggested that the burial, upon complexation, of exposed hydrophobic surface area is the main force for oligomerization (because it increases water entropy). This conclusion is supported by analyses first done by Argos and colleagues, which revealed that interface region of monomers has also been found to be more hydrophobic than the rest of solvent-exposed surface. Interested on properties, in particular into the hydropobicity, of protein surface in complexes and their isolated subunits, we decided to introduce a parameter, derived from the known scales (such as Kyte-Doollittle, Eisenberg and Engelman), normalizing aminoacid Hydropathy by their effective accessible surface area: the Aminoacid Normalized Hydrophobicity Index (ANHI). The accessible surface area per residue is calculated using SurfV program. In addition, we created a new parameter reported in a "per chain? fashion: Surface Hydrophobicity Index (SHI). SHI describes the cumulative surface Hydrophobicity for a selected chain in two fla... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bioinformática; Hidrofobicidade; Índice de hidrofobicidade superficial (SHI); Mecanismos de associação entre proteínas; Protein.
Thesagro:  Proteína.
Thesaurus Nal:  Bioinformatics.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPTIA14191 - 2UPCRA - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Trigo.
Data corrente:  21/01/2006
Data da última atualização:  09/09/2015
Autoria:  NASCIMENTO JUNIOR, A. do; BAIER, A. C.; PEGORARO, D. G.; SOUSA, C. N. A. de; FONTANELI, R. S.; DEL DUCA, L. de J. A.; SCHEEREN, P. L.; LINHARES, A. G.
Afiliação:  Embrapa Trigo.
Título:  Experimentação e seleção de genótipos de triticale para cultivo no sul do Brasil.
Ano de publicação:  2002
Fonte/Imprenta:  Passo Fundo: Embrapa Trigo, 2002.
Páginas:  17 p. html.
Descrição Física:  Publicação Online.
Série:  (Embrapa Trigo. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento Online, 9).
ISSN:  1677-8901
Idioma:  Português
Thesaurus NAL:  breeding.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://www.cnpt.embrapa.br/biblio/p_bp09.htm
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Trigo (CNPT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPT40282 - 1UMTFL - --p_bp09p_bp09
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