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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
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Data corrente: |
14/09/2015 |
Data da última atualização: |
16/02/2016 |
Tipo da produção científica: |
Autoria/Organização/Edição de Livros |
Autoria: |
MIRANDA, J. I. |
Título: |
Fundamentos de Sistemas de Informações Geográficas. |
Edição: |
4. ed. rev. atual. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Brasília, DF: Embrapa, 2015. |
Páginas: |
399 p. |
Descrição Física: |
il. color. |
ISBN: |
978-85-7383-484-6 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Neste livro, o autor aborda, de maneira didática, os conceitos fundamentais de SIG, os principais equipamentos de entrada e saída utilizados na área, os modelos e as estruturas de dados espaciais, principais algoritmos para análise de dados espaciais, bem como coloca à disposição, na web, esses dados e mapas. Nesta quarta edição, o autor também compartilha com todos os profissionais que trabalham com algum tipo de informação espacial, seus conhecimentos sobre o uso de gerenciadores de banco de dados espaciais, como uma extensão dos gerenciadores de dados tradicionais e o uso de servidores web para o manejo de mapas, de forma interativa e estática. O autor também destaca, com muita propriedade, o potencial de linguagens de programação como uma ferramenta adicional para o manejo de dados espaciais, com um referência especial à linguagem R e sua utilização com a biblioteca de gerência de dados espaciais. |
Palavras-Chave: |
Análise espacial; Cartographic; Geographical; GIS; Internet maps; Modelo de dados; Plotter; Scanner; SIG; Sistema de Informações Geográficas; Sistema de referência; Sistemas de informação geográfica; Sistemas geográficos de informação. |
Thesagro: |
Análise de dados; Cartografia; Ciência da informação; Geografia; Mapa; Sistema de Informação Geográfica. |
Thesaurus Nal: |
Cartography; Data analysis; Geographic information systems; Geography; Information science; Internet. |
Categoria do assunto: |
-- X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia Z Localizações Geográficas |
Marc: |
LEADER 02162nam a2200445 a 4500 001 2035809 005 2016-02-16 008 2015 bl uuuu 00u1 u #d 020 $a978-85-7383-484-6 100 1 $aMIRANDA, J. I. 245 $aFundamentos de Sistemas de Informações Geográficas. 250 $a4. ed. rev. atual. 260 $aBrasília, DF: Embrapa$c2015 300 $a399 p.$cil. color. 520 $aNeste livro, o autor aborda, de maneira didática, os conceitos fundamentais de SIG, os principais equipamentos de entrada e saída utilizados na área, os modelos e as estruturas de dados espaciais, principais algoritmos para análise de dados espaciais, bem como coloca à disposição, na web, esses dados e mapas. Nesta quarta edição, o autor também compartilha com todos os profissionais que trabalham com algum tipo de informação espacial, seus conhecimentos sobre o uso de gerenciadores de banco de dados espaciais, como uma extensão dos gerenciadores de dados tradicionais e o uso de servidores web para o manejo de mapas, de forma interativa e estática. O autor também destaca, com muita propriedade, o potencial de linguagens de programação como uma ferramenta adicional para o manejo de dados espaciais, com um referência especial à linguagem R e sua utilização com a biblioteca de gerência de dados espaciais. 650 $aCartography 650 $aData analysis 650 $aGeographic information systems 650 $aGeography 650 $aInformation science 650 $aInternet 650 $aAnálise de dados 650 $aCartografia 650 $aCiência da informação 650 $aGeografia 650 $aMapa 650 $aSistema de Informação Geográfica 653 $aAnálise espacial 653 $aCartographic 653 $aGeographical 653 $aGIS 653 $aInternet maps 653 $aModelo de dados 653 $aPlotter 653 $aScanner 653 $aSIG 653 $aSistema de Informações Geográficas 653 $aSistema de referência 653 $aSistemas de informação geográfica 653 $aSistemas geográficos de informação
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Registro original: |
Embrapa Amapá (CPAF-AP) |
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Origem |
Tipo/Formato |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Meio Ambiente. Para informações adicionais entre em contato com cnpma.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
11/01/2008 |
Data da última atualização: |
25/03/2014 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
Internacional - A |
Autoria: |
FRIGHETTO, R. T. S.; WELENDORF. R. M.; NIGRO, E. N.; FRIGHETTO, N.; SIANI, A. C. |
Afiliação: |
Rosa Toyoko Shiraishi Frighetto, Embrapa Meio Ambiente; Rodolfo Max Welendorf, CPQBA-UNICAMP; Eduardo N. Nigro, CPQBA-UNICAMP; Nelson Frighetto, CPQBA-UNICAMP; Antonio Carlos Siani, FIOCRUZ. |
Título: |
Isolation of ursolic acid from apple peels by high speed counter-current chromatography. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, London, v.106, n 2, p. 767-771, 2008. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Cuticular waxes of four varieties of Malus domestica were investigated regarding their content of ursolic acid. Peels from Fuji, Gala, Smith and Granny Smith apples were extracted with chloroform, ethyl acetate and/or ethanol. The crude extracts were purified by high speed counter-current chromatography (HSCCC), by using mobile and stationary phases derived from the two-phase solvent system composed by n-hexane:ethyl acetate:methanol:water in the proportion of 10:5:2.5:1. The phase proportions and the relative distribution of ursolic acid between the two-phases were optimized by TLC and optical densitometry, by comparison with an authentic sample of ursolic acid. The amount of ursolic acid present in the extracts as well as the characterization of the isolated compound were made by high resolution gas chromatography coupled to mass spectrometry (GC?MS), 13C nuclear magnetic resonance (13C NMR), Infrared; and by comparing thin layer chromatography and flame ionization detection gas chromatography (GC?FID) patterns with the commercial sample. The average content of ursolic acid of 0.8 mg/cm2 in the peel (around 50 mg per medium sized fruit with a surface area of 50? 70 cm2) was found in the Fuji and Smith varieties, whereas 0.5 mg/cm2 and 0.2 mg/cm2 were the amounts calculated for Granny Smith and Gala, respectively. The HSCCC technique was shown to be a good method to purify free ursolic acid from apple peels and could represent a new technological tool to be developed to exploit industrially this source of product. MenosCuticular waxes of four varieties of Malus domestica were investigated regarding their content of ursolic acid. Peels from Fuji, Gala, Smith and Granny Smith apples were extracted with chloroform, ethyl acetate and/or ethanol. The crude extracts were purified by high speed counter-current chromatography (HSCCC), by using mobile and stationary phases derived from the two-phase solvent system composed by n-hexane:ethyl acetate:methanol:water in the proportion of 10:5:2.5:1. The phase proportions and the relative distribution of ursolic acid between the two-phases were optimized by TLC and optical densitometry, by comparison with an authentic sample of ursolic acid. The amount of ursolic acid present in the extracts as well as the characterization of the isolated compound were made by high resolution gas chromatography coupled to mass spectrometry (GC?MS), 13C nuclear magnetic resonance (13C NMR), Infrared; and by comparing thin layer chromatography and flame ionization detection gas chromatography (GC?FID) patterns with the commercial sample. The average content of ursolic acid of 0.8 mg/cm2 in the peel (around 50 mg per medium sized fruit with a surface area of 50? 70 cm2) was found in the Fuji and Smith varieties, whereas 0.5 mg/cm2 and 0.2 mg/cm2 were the amounts calculated for Granny Smith and Gala, respectively. The HSCCC technique was shown to be a good method to purify free ursolic acid from apple peels and could represent a new technological tool to be developed to exp... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Ácido ursólico. |
Thesagro: |
Cromatografia; Isolamento; Maçã; Malus Domestica. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02177naa a2200229 a 4500 001 1015928 005 2014-03-25 008 2008 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aFRIGHETTO, R. T. S. 245 $aIsolation of ursolic acid from apple peels by high speed counter-current chromatography. 260 $c2008 520 $aCuticular waxes of four varieties of Malus domestica were investigated regarding their content of ursolic acid. Peels from Fuji, Gala, Smith and Granny Smith apples were extracted with chloroform, ethyl acetate and/or ethanol. The crude extracts were purified by high speed counter-current chromatography (HSCCC), by using mobile and stationary phases derived from the two-phase solvent system composed by n-hexane:ethyl acetate:methanol:water in the proportion of 10:5:2.5:1. The phase proportions and the relative distribution of ursolic acid between the two-phases were optimized by TLC and optical densitometry, by comparison with an authentic sample of ursolic acid. The amount of ursolic acid present in the extracts as well as the characterization of the isolated compound were made by high resolution gas chromatography coupled to mass spectrometry (GC?MS), 13C nuclear magnetic resonance (13C NMR), Infrared; and by comparing thin layer chromatography and flame ionization detection gas chromatography (GC?FID) patterns with the commercial sample. The average content of ursolic acid of 0.8 mg/cm2 in the peel (around 50 mg per medium sized fruit with a surface area of 50? 70 cm2) was found in the Fuji and Smith varieties, whereas 0.5 mg/cm2 and 0.2 mg/cm2 were the amounts calculated for Granny Smith and Gala, respectively. The HSCCC technique was shown to be a good method to purify free ursolic acid from apple peels and could represent a new technological tool to be developed to exploit industrially this source of product. 650 $aCromatografia 650 $aIsolamento 650 $aMaçã 650 $aMalus Domestica 653 $aÁcido ursólico 700 1 $aWELENDORF. R. M. 700 1 $aNIGRO, E. N. 700 1 $aFRIGHETTO, N. 700 1 $aSIANI, A. C. 773 $tFood Chemistry, London$gv.106, n 2, p. 767-771, 2008.
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