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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
27/10/2022 |
Data da última atualização: |
26/01/2024 |
Autoria: |
MENEZES, G. L.; GONÇALVES, L. C.; SOUSA, P. G. de; MICHEL, P. H. F.; OLIVEIRA, R. B. P. de; OLIVEIRA, A. F. de; MELO, D. F. de O.; PIRES, F. P. A. de A; JAYME, D. G. |
Afiliação: |
GUILHERME LOBATO MENEZES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS; LÚCIO CARLOS GONÇALVES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS; PAMELA GROSSI DE SOUSA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS; PEDRO HENRIQUE FULGÊNCIO MICHEL, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS; ROSEANE BATITUCCI PASSOS DE OLIVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS; ALAN FIGUEIREDO DE OLIVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS; DANIEL FERREIRA DE OLIVEIRA MELO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS; FREDERICO PATRUS ANANIAS DE ASSIS PIRES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS; DIOGO GONZAGA JAYME, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS. |
Título: |
Corn silage quality under delayed sealing and microbial inoculant use. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 57, e02831, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2022.v57.02831 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Qualidade da silagem de milho submetida a atraso na vedação e uso de inoculantes microbianos. |
Conteúdo: |
ABSTRACT - The objective of this work was to determine the effects of sealing delay for 12 hours and of the use of microbial inoculant with heterofermentative bacteria on whole-plant corn (Zea mays) silage. The experimental design was completely randomized in a 2×2 factorial arrangement (with or without inoculant × with or without sealing delay). Silage was evaluated for: chemical composition, in vitro dry matter digestibility (IVDMD), fermentative parameters, losses, aerobic stability, and microbiological profile. The heating of the silage caused by respiration increased the contents of neutral detergent insoluble protein and of acid detergent insoluble protein by 77 and 27.3%, respectively. Soluble carbohydrate losses increased the contents of neutral detergent fiber corrected for ash and protein by 9.1% and of acid detergent fiber by 5.1%, but decreased the content of nonfibrous carbohydrates by 11.2%. IVDMD did not differ between treatments. Silages with delayed sealing and the inoculant showed higher pH and contents of acetic acid, propionic acid, and ammoniacal nitrogen, but a lower content of lactic acid. Delayed sealing reduces the nutritional value, increases the fibrous fractions, and decreases the soluble carbohydrates, whereas the use of inoculant does not improve the nutritional value and aerobic stability of the silages. RESUMO- O objetivo deste trabalho foi determinar os efeitos do atraso de vedação por 12 horas e do uso de inoculante com bactérias heterofermentativas na silagem de plantas inteiras de milho (Zea mays). O delineamento experimental foi inteiramente casualizado, em arranjo fatorial 2×2 (com ou sem inoculante × com ou sem atraso de vedação). Avaliou-se a silagem quanto a: composição química, digestibilidade in vitro de matéria seca (DIVMS), parâmetros fermentativos, perdas, estabilidade aeróbica e perfil microbiológico. O aquecimento da silagem causado pela respiração aumentou o teor de proteína insolúvel em detergente neutro e o de proteína insolúvel em detergente ácido em 77 e 27,3%, respectivamente. As perdas de carboidratos solúveis aumentaram o teor de fibras em detergente neutro corrigidas para cinzas e proteínas em 9,1% e de fibras em detergente ácido em 5,1%, mas diminuíram o teor de carboidratos não fibrosos em 11,2%. A DIVMS não diferiu entre os tratamentos. As silagens com vedação atrasada e inoculadas apresentaram maiores pH e teores de ácido acético, ácido propiônico e nitrogênio amoniacal, mas menor teor de ácido láctico. A vedação atrasada reduz o valor nutricional, aumenta as frações fibrosas e diminui os carboidratos solúveis, enquanto o uso de inoculante não melhora o valor nutricional e a estabilidade aeróbica das silagens. MenosABSTRACT - The objective of this work was to determine the effects of sealing delay for 12 hours and of the use of microbial inoculant with heterofermentative bacteria on whole-plant corn (Zea mays) silage. The experimental design was completely randomized in a 2×2 factorial arrangement (with or without inoculant × with or without sealing delay). Silage was evaluated for: chemical composition, in vitro dry matter digestibility (IVDMD), fermentative parameters, losses, aerobic stability, and microbiological profile. The heating of the silage caused by respiration increased the contents of neutral detergent insoluble protein and of acid detergent insoluble protein by 77 and 27.3%, respectively. Soluble carbohydrate losses increased the contents of neutral detergent fiber corrected for ash and protein by 9.1% and of acid detergent fiber by 5.1%, but decreased the content of nonfibrous carbohydrates by 11.2%. IVDMD did not differ between treatments. Silages with delayed sealing and the inoculant showed higher pH and contents of acetic acid, propionic acid, and ammoniacal nitrogen, but a lower content of lactic acid. Delayed sealing reduces the nutritional value, increases the fibrous fractions, and decreases the soluble carbohydrates, whereas the use of inoculant does not improve the nutritional value and aerobic stability of the silages. RESUMO- O objetivo deste trabalho foi determinar os efeitos do atraso de vedação por 12 horas e do uso de inoculante com bactérias heteroferme... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Bactéria; Fermentação; Inoculante; Microbiologia; Milho; Silagem; Zea Mays. |
Thesaurus Nal: |
Corn; Corn silage; Fermentation; Lactobacillus; Microbiology. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1147848/1/Corn-silage-quality-under-2022.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Biblioteca |
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Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
18/12/2023 |
Data da última atualização: |
18/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
RINGSDORF, A.; EDTBAUER, A.; ARELLANO, J. V.-G. de; PFANNERSTILL, E. Y.; GROMOV, S.; KUMAR, V.; POZZER, A.; WOLFF, S.; TSOKANKUNKU, A.; SOERGEL, M.; SÁ, M. O.; ARAUJO, A. C. de; DITAS, F.; POEHLKER, C.; LELIEVELD, J.; WILLIAMS, J. |
Afiliação: |
A. RINGSDORF, MAX PLANCK INSTITUTE FOR CHEMISTRY; A. EDTBAUER, MAX PLANCK INSTITUTE FOR CHEMISTRY; J. VILÀ-GUERAU DE ARELLANO, MAX PLANCK INSTITUTE FOR CHEMISTRY; E. Y. PFANNERSTILL, MAX PLANCK INSTITUTE FOR CHEMISTRY; S. GROMOV, MAX PLANCK INSTITUTE FOR CHEMISTRY; V. KUMAR, MAX PLANCK INSTITUTE FOR CHEMISTRY; A. POZZER, MAX PLANCK INSTITUTE FOR CHEMISTRY; S. WOLFF, MAX PLANCK INSTITUTE FOR CHEMISTRY; A. TSOKANKUNKU, MAX PLANCK INSTITUTE FOR CHEMISTRY; M. SOERGEL, MAX PLANCK INSTITUTE FOR CHEMISTRY; M. O. SÁ, INSTITUTO NACIONAL DE PESQUISAS DA AMAZÔNIA; ALESSANDRO CARIOCA DE ARAUJO, CPATU; F. DITAS, MAX PLANCK INSTITUTE FOR CHEMISTRY; C. POEHLKER, MAX PLANCK INSTITUTE FOR CHEMISTRY; J. LELIEVELD, MAX PLANCK INSTITUTE FOR CHEMISTRY; J. WILLIAMS, MAX PLANCK INSTITUTE FOR CHEMISTRY. |
Título: |
Inferring the diurnal variability of OH radical concentrations over the Amazon from BVOC measurements. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Scientific Reports, v. 13, Article number: 14900, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1038/s41598-023-41748-4 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The atmospheric oxidation of biogenic volatile organic compounds (BVOC) by OH radicals over tropical rainforests impacts local particle production and the lifetime of globally distributed chemically and radiatively active gases. For the pristine Amazon rainforest during the dry season, we empirically determined the diurnal OH radical variability at the forest-atmosphere interface region between 80 and 325 m from 07:00 to 15:00 LT using BVOC measurements. A dynamic time warping approach was applied showing that median averaged mixing times between 80 to 325 m decrease from 105 to 15 min over this time period. The inferred OH concentrations show evidence for an early morning OH peak (07:00–08:00 LT) and an OH maximum (14:00 LT) reaching 2.2 (0.2, 3.8) × 106 molecules cm−3 controlled by the coupling between BVOC emission fluxes, nocturnal NOx accumulation, convective turbulence, air chemistry and photolysis rates. The results were evaluated with a turbulence resolving transport (DALES), a regional scale (WRF-Chem) and a global (EMAC) atmospheric chemistry model. |
Palavras-Chave: |
Atmospheric dynamics; Climate sciences; Environmental chemistry. |
Thesagro: |
Clima; Climatologia; Química. |
Thesaurus NAL: |
Atmospheric chemistry; Atmospheric sciences. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1159890/1/Inferring-the-diurnal.pdf
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Marc: |
LEADER 02256naa a2200409 a 4500 001 2159890 005 2023-12-18 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1038/s41598-023-41748-4$2DOI 100 1 $aRINGSDORF, A. 245 $aInferring the diurnal variability of OH radical concentrations over the Amazon from BVOC measurements.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aThe atmospheric oxidation of biogenic volatile organic compounds (BVOC) by OH radicals over tropical rainforests impacts local particle production and the lifetime of globally distributed chemically and radiatively active gases. For the pristine Amazon rainforest during the dry season, we empirically determined the diurnal OH radical variability at the forest-atmosphere interface region between 80 and 325 m from 07:00 to 15:00 LT using BVOC measurements. A dynamic time warping approach was applied showing that median averaged mixing times between 80 to 325 m decrease from 105 to 15 min over this time period. The inferred OH concentrations show evidence for an early morning OH peak (07:00–08:00 LT) and an OH maximum (14:00 LT) reaching 2.2 (0.2, 3.8) × 106 molecules cm−3 controlled by the coupling between BVOC emission fluxes, nocturnal NOx accumulation, convective turbulence, air chemistry and photolysis rates. The results were evaluated with a turbulence resolving transport (DALES), a regional scale (WRF-Chem) and a global (EMAC) atmospheric chemistry model. 650 $aAtmospheric chemistry 650 $aAtmospheric sciences 650 $aClima 650 $aClimatologia 650 $aQuímica 653 $aAtmospheric dynamics 653 $aClimate sciences 653 $aEnvironmental chemistry 700 1 $aEDTBAUER, A. 700 1 $aARELLANO, J. V.-G. de 700 1 $aPFANNERSTILL, E. Y. 700 1 $aGROMOV, S. 700 1 $aKUMAR, V. 700 1 $aPOZZER, A. 700 1 $aWOLFF, S. 700 1 $aTSOKANKUNKU, A. 700 1 $aSOERGEL, M. 700 1 $aSÁ, M. O. 700 1 $aARAUJO, A. C. de 700 1 $aDITAS, F. 700 1 $aPOEHLKER, C. 700 1 $aLELIEVELD, J. 700 1 $aWILLIAMS, J. 773 $tScientific Reports$gv. 13, Article number: 14900, 2023.
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