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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Tabuleiros Costeiros.
Data corrente:  02/12/2021
Data da última atualização:  02/12/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  COUTO, M. V. S. do; SOUSA, N. da C.; PAIXAO, P. E. G.; MEDEIROS, E. dos S.; ABE, H. A.; MENESES, J. O.; CUNHA, F. S.; NOGUEIRA FILHO, r. M.; SOUSA, R. C. de; MARIA, A. N.; CARNEIRO, P. C. F.; CORDEIRO, C. A. M.; FUJIMOTO, R. Y.
Afiliação:  MARCIA VAL´ERIA SILVA DO COUTO, UFPA; NATALINO DA COSTA SOUSA, UFPA; PETERSON EMMANUEL GUIMARAES PAIXAO, UNIT; ESTELA DOS SANTOS MEDEIROS, UPIOX; HIGO ANDRADE ABE, UFPA; JULIANA OLIVEIRA MENESES, UNIT; FERNANDA SANTOS CUNHA, UNIT; RICARDO MARQUES NOGUEIRA FILHO, UNIT; RICARDO COELHO DE SOUSA, CPATC; ALEXANDRE NIZIO MARIA, CPATC; PAULO CESAR FALANGHE CARNEIRO, CPATC; CARLOS ALBERTO MARTINS CORDEIRO; RODRIGO YUDI FUJIMOTO, CPATC.
Título:  Is there antimicrobial property of coconut oil and lauric acid against fish pathogen?
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Aquaculture, v. 545, n. 15, 737234, Dec. 2021.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study evaluated in vitro the antimicrobial activity of virgin coconut oil (VCO) and lauric acid (LA) against three fish pathogens (Aeromonas hydrophila, Saprolegnia parasitica and Ichthyophthirius multifiliis). The experiments occurred in completely randomized design with five concentration for pathogen to determine lethal concentration. All data were subjected to analysis of variance (ANOVA) with post-hoc Tukey test (p ≤ 0.05). Virgin coconut oil (VCO) and lauric acid (LA) affected the fungal and bacterial growth. Only the lauric acid (LA) prevent the mycelial growth (r2 = 0.94) while the virgin coconut oil (VCO) reduced it. However, none treatment (VCO and LA) promoted fungicidal effect. Lauric acid provoked complete mortality (100%) of Ichthyophthirius multifiliis at concentration 40 mg.L−1 while the virgin coconut oil only reduced its development with 386.71 μL.L−1 (equivalent to the LA 200 mg.L−1). In the bacterial assy, both VCO and LA caused reduced the colonies amount, but they have no any inhibition halo against the bacterium. The results suggest positive effect to control the pathogen development with greater effects using lauric acid.
Thesagro:  Coco; Microbiologia; Óleo; Óleo Vegetal; Patógeno; Peixe.
Thesaurus Nal:  Coconuts; Oils; Plant pathogens.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/228394/1/artigo-aquaculture-oleo-de-coco-in-vitro.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATC25917 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  23/09/2015
Data da última atualização:  06/12/2017
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  WANDER, A. E.; CUNHA, C. A. da; DIDONET, A. D.
Afiliação:  ALCIDO ELENOR WANDER, CNPAF; CLEYZER ADRIAN DA CUNHA, UFG; AGOSTINHO DIRCEU DIDONET, CNPAF.
Título:  Pesticide contamination in land reform settlements in Brazil: empirical evidences from Caiapônia, Goiás State.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  In: WANDER, A. E.; LUCENA, A. F. de; CARVALHO, C. R. R.; CUNHA, C. A. da. (Org.). Pobreza e recursos naturais e ambientais. Goiânia: Espaço Acadêmico, 2015.
Páginas:  p. 163-171.
ISBN:  978-85-400-1477-0
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Introduction. Land reform settlements in Brazil. Risks related to inappropriate pesticide use and handling. Material and methods. Results and discussion. Conclusions. Outlook.
Palavras-Chave:  Caiapônia-GO.
Thesagro:  Contaminação; Pesticida; Reforma agrária; Saúde pública.
Categoria do assunto:  B Sociologia Rural
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF33671 - 1UPCPL - PP20152015
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