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Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  03/05/2022
Data da última atualização:  03/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MENDONÇA, H. V. de; OTENIO, M. H.; LOMEU, A. A.; RITA, A. V. S.
Afiliação:  HENRIQUE VIEIRA DE MENDONÇA, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro; MARCELO HENRIQUE OTENIO, CNPGL; ALICE AZEVEDO LOMEU, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro; AMANDA VIEIRA SANTA RITA, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro.
Título:  Post-treatment of an aerated facultative pond with constructed wetland: first two years of operation in a dairy industry.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Ecological Engineering, v. 179, 106623, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.ecoleng.2022.106623
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In the present study, a horizontal subsurface flow constructed wetland (HSF-CW) with a surface area of 240 m2 and HRT of 2 days, was used in the post treatment of a facultative aerated pond. Application rates of 175 kg BOD5 ha? 1 day? 1 and 408 kg COD ha? 1 day? 1 can be considered admissible for HSF-CW operation following a facultative aerated pond. The system presented values for COD, BOD5 and TSS removal of 88%, 98.8% and 99.3%, respectively. The system supported operation at a solids application rate of 23.3 g TSS m? 2 day? 1 for two years without clogging. The species grown in the CW (Brachiaria ruziziensis) presented a biomass produtivity of between 1.86 and 2.55 kg m? 2 y? 1 , providing CO2 biofixation of between 3.10 and 3.98 kg m? 2 y? 1 . The present study, conducted over two years, indicates that the HSF-CW model employed, and the operational parameters proposed, can be used in post treatment for a pond system that is not operating satisfactorily.
Thesagro:  Capim Brachiaria; Impacto Ambiental; Indústria; Laticínio; Pântano.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPGL25627 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  09/11/2018
Data da última atualização:  25/02/2019
Autoria:  COVRE, A. M.; PARTELLI, F. L.; BONOMO, R.; TOMAZ, M. A.; RAMALHO, J. C.
Afiliação:  André Monzoli Covre, Universidade Federal do Espírito Santo - UFES/Centro Universitário Norte do Espírito Santo; Fábio Luiz Partelli, Universidade Federal do Espírito Santo - UFES/Centro Universitário Norte do Espírito Santo; Robson Bonomo, Universidade Federal do Espírito Santo - UFES/Centro Universitário Norte do Espírito Santo; Marcelo Antônio Tomaz, Universidade Federal do Espírito Santo - UFES/Centro de Ciências Agrárias; José Cochicho Ramalho, Universidade de Lisboa/Instituto Superior de Agronomia. Universidade Nova de Lisboa.
Título:  Impacts of water availability on macronutrients in fruit and leaves of conilon coffee.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 53, n. 9, p. 1025-1037, Sept. 2018.
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Impactos da disponibilidade hídrica sobre macronutrientes em frutos e folhas de café conilon.
Conteúdo:  The objective of this work was to evaluate the concentrations and accumulation of macronutrients in conilon coffee (Coffea canephora) fruit, and their concentrations in leaves, over two years, in irrigated and nonirrigated coffee plants. Three-year-old conilon coffee plants of the cultivar Emcapa 8111 genotype 02 were used. An experimental design was carried out in randomized complete blocks, in a split-plot arrangement, with 14 replicates. The main plot factor was irrigation versus nonirrigation of coffee plants, and the split-plot factor was different fruit and leaf collection times. Collections began 10 days after the beginning of flowering and were performed on average every 28 days, until full fruit ripening. At each sampling date, five plants per treatment were picked out, by collecting one plagiotropic branch by plant, separated into fruit and leaves. Each part was dried, weighed, and subjected to the chemical analysis. Macronutrient accumulations and their accumulation rates were determined. According to the regression analysis of the data, fruit macronutrient accumulation curves fit best to sigmoidal equations. Irrigation affects the macronutrient dynamics in fruit and leaves during the fruiting phase of conilon coffee, and increases the accumulation of nutrients in the plant tissues. The macronutrients found in greater quantities are N, K, and Ca, in fruit and leaves, regardless of the irrigation treatment.
Palavras-Chave:  Acúmulo de nutriente; Coffee; Deficit hídrico; Mineral nutrition; Nutrição mineral; Nutrient accumulation; Water deficit.
Thesagro:  Café.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/185716/1/Impacts-of-water-availability-on-macronutrients.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE63331 - 1UPEAP - DD
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