Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrossilvipastoril. Para informações adicionais entre em contato com cpamt.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agrossilvipastoril.
Data corrente:  26/10/2011
Data da última atualização:  26/10/2011
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MATOS, E. da S.; CARDOSO, I. M.; SOUTO, R. L.; LIMA. P. C. de; MENDONÇA, E. de S.
Afiliação:  EDUARDO DA SILVA MATOS, CPAMT; IRENE MARIA CARDOSO, UFV; RENATA LÚCIA SOUTO, UFV; PAULO CÉSAR DE LIMA, EPAMIG; EDUARDO DE SÁ MENDONÇA, UFES.
Título:  Characteristics, residue decomposition, and carbon mineralization of leguminous and spontaneous plants in coffee systems.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Communications in Soil Science and Plant Analysis, New York, v. 42, p. 482-502, 2011.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: We investigated the chemical and biochemical composition, residue decomposition, and mineralization rate of leguminous (Cajanus cajan, Crotalaria spectabilis, and Lablab purpureus) and spontaneous vegetation in two experimental coffee systems in south- east Brazil. The nitrogen (N) content of the shoot biomass varied from 19.3 to 45.7 g kg?1 , and phosphorus (P) content ranged from 1.6 to 3.8 g kg?1 . C. cajan contained the greatest values of N and P, whereas spontaneous plants had the lowest values. In both areas, spontaneous vegetation had the greatest values of carbon (C) / P, C/N, polyphenol/N, and (lignin + polyphenol) / N ratios. Decomposition rate increased in the order C. cajan < C. spectabilis < L. purpureus < spontaneous vegetation. There was no correlation between the chemical and biochemical composition and the decom- position rate under field conditions. However, the cumulative carbon dioxide (C-CO2 ) produced by the residues under laboratory conditions was correlated positively with initial contents of N and P and negatively with polyphenol/N and (lignin + polyphe- nol) / N ratio (P < 0.01) throughout the sampling period. The low nutrient content, especially for N, of spontaneous vegetation is compensated by the greater decomposi- tion rate under natural conditions than that of introduced species. Management of the spontaneous plants is therefore an attractive alternative for sustainable agriculture.
Thesagro:  Adubação verde; Cafeicultura; Cajanus Cajan; Leguminosa; Leguminosae; Mineralização.
Thesaurus Nal:  Biogeochemical cycles; Crotalaria spectabilis; Fabaceae; Green manures; Lablab purpureus.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAMT7 - 1UPCAP - DD
Voltar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!






Registro completo

Biblioteca(s):  Catálogo Coletivo de Periódicos Embrapa; Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Identificador:  2321
Data corrente:  09/05/2002
Data da última atualização:  09/05/2002
Código do título:  2850103
Código CCN:  021937-1
Título e Subtítulo:  CHIMICA E L'INDUSTRIA, LA.
Título anterior:  GIONARLE DE CHIMICA INDUSTRIALLE ED APPLICATA
Entidade:  Societe Chimica Italiana
Local de publicação:  Italia
Periodicidade:  mensal
Coleções da unidade:  Embrapa Agroindústria de Alimentos
1952 34(1-2), 1953 35(1-2), 1954 36(1-2), 1955 37(1-2), 1956 38(1-2), 1957 39(1-2), 1958 40(1-2), 1959 41(1-2), 1960 42(1-3), 1961 43(1)
Fechar
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional