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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Acre; Embrapa Amazônia Ocidental.
Data corrente:  16/01/2003
Data da última atualização:  18/10/2023
Autoria:  MENDES, A. D. (org.).
Afiliação:  ARMANDO DIAS MENDES, Banco da Amazônia.
Título:  A Amazônia e o seu banco.
Ano de publicação:  2002
Fonte/Imprenta:  Manaus: Valer: Banco da Amazônia, 2002.
Páginas:  445 p.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Amazônia: terra e civilização; A região; A população da Amazônia; Amazônia: mudanças estruturais e tendências na passagem do milênio; Os territórios federais e o Banco da Amazônia; A economia; Do extrativismop a domesticação - 60 anos de história; O desempenho do setor agropecuário na região Norte e a contribuição do Banco da Amazônia; Meio século de mineração na Amazônia: das ocorrências à diversificação concentrada; Relações de produção na Amazônia brasileira; perspectiva histórica, do século XVII ao século XX; As políticas; Metamorfose da economia amazônica; Ocupação, integração e desenvolvimento da Amazônia: 60 anos de ação federal; Amazônia ocidental: a presença do Banco da Amazônia no projeto brasileiro Zona Franca de Manaus; O Banco; Basa: seis décadas de mudança institucional; Três capítulos importantes da história do Basa; A cultura; Do Marajó ao arquivo - breve
Palavras-Chave:  Agropecuária; Amazonas; Banco da Amazônia; Brasil; Extrativismo; Zona Franca de Manaus.
Thesagro:  Historia; Meio Ambiente; Mineração; Ocupação; População.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Acre (CPAF-AC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAA7844 - 1ADDLV - --981.09811M538a2003.00024
CPAF-AC9602 - 1ADDLV - PP338.9811M538a2005.00766
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Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  04/01/2018
Data da última atualização:  22/12/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  LUZ, S. F. M. da; YAMAGUCHI, L. F.; KATO, M. J.; LEMOS, O. F. de; XAVIER, L. P.; MAIA, J. G. S.; RAMOS, A. de R.; SETZER, W. N.; SILVA, J. K. do R. da.
Afiliação:  Shirlley F. M. da Luz, UFPA; Lydia F. Yamaguchi, USP; Massuo J. Kato, USP; ORIEL FILGUEIRA DE LEMOS, CPATU; Luciana P. Xavier, UFPA; José Guilherme S. Maia, UFOPA; Alessandra de R. Ramos, UNIFESSPA; William N. Setzer, University of Alabama; Joyce Kelly do R. da Silva, UFPA.
Título:  Secondary metabolic profiles of two cultivars of Piper nigrum (Black Pepper) resulting from infection by Fusarium solani f. sp. piperis.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  International Journal of Molecular Sciences, v. 18, n. 12, 2434, 2017.
DOI:  10.3390/ijms18122434
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Bragantina and Cingapura are the main black pepper (Piper nigrum L.) cultivars and the Pará state is the largest producer in Brazil with about 90% of national production, representing the third largest production in the world. The infection of Fusarium solani f. sp. piperis, the causal agent of Fusarium disease in black pepper, was monitored on the cultivars Bragantina (susceptible) and Cingapura (tolerant), during 45 days? post infection (dpi). Gas Chromatography-Mass spectrometry (GC-MS) analysis of the volatile concentrates of both cultivars showed that the Bragantina responded with the production of higher contents of α-bisabolol at 21 dpi and a decrease of elemol, mostly at 30 dpi; while Cingapura displayed an decrease of δ-elemene production, except at 15 dpi. The phenolic content determined by the Folin Ciocalteu method showed an increase in the leaves of plants inoculated at 7 dpi (Bragantina) and 7?15 dpi (Cingapura); in the roots, the infection caused a phenolic content decrease in Bragantina cultivar at 45 dpi and an increase in the Cingapura cultivar at 15, 30 and 45 dpi. High Performance Liquid Chromatography-Mass spectrometry (HPLC-MS) analysis of the root extracts showed a qualitative variation of alkamides during infection. The results indicated that there is a possible relationship between secondary metabolites and tolerance against phytopathogens.
Palavras-Chave:  Óleos essenciais; Pimenta preta.
Thesagro:  Doença; Fusarium.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/170296/1/Publicacao-ijms-18-02434.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU54511 - 1UPCAP - DD
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