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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Cerrados; Embrapa Soja. |
Data corrente: |
09/11/2023 |
Data da última atualização: |
10/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SANTOS, G. B. C.; AMABILE, R. F.; MELO, J. V. P.; FAGIOLI, M.; FIALHO, A. R.; CARVALHO, C. G. P.; SOARES, K. C. dos S.; SANTOS, M. A. |
Afiliação: |
GUSTAVO BARBOSA COBALCHINI SANTOS, UNIVERSIDADE DE BRASÍLIA; RENATO FERNANDO AMABILE, CPAC; JOÃO VICTOR PINHEIRO MELO, UNIVERSIDADE DE BRASÍLIA; MARCELO FAGIOLI, UNIVERSIDADE DE BRASÍLIA; ARLINI RODRIGUES FIALHO, UNIVERSIDADE DE BRASÍLIA; CLAUDIO GUILHERME PORTELA DE CARVALHO, CNPSO; KELLY CRISTINA DOS SANTOS SOARES, UNIÃO PIONEIRA DE INTEGRAÇÃO SOCIAL; MARIANA ALVES SANTOS, UNIVERSIDADE DE BRASÍLIA. |
Título: |
Analise de cluster de genótipos de girassol em ambientes do cerrado do Distrito Federal. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIÃO NACIONAL DE PESQUISA DE GIRASSOL, 24.; SIMPÓSIO NACIONAL SOBRE A CULTURA DO GIRASSOL, 12., 2023, Campo Verde. Anais... Londrina: Embrapa Soja, 2023. (Embrapa Soja. Eventos técnicos & científicos, 2). RNPG, 2023. Editado por Regina Maria Villas Bôas de Campos Leite, Hugo Soares Kern. |
Páginas: |
p. 75-79. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Título em inglês: Evaluation of sunflower genotypes in cerrado environments of the Federal District. |
Palavras-Chave: |
Sunflower. |
Thesagro: |
Girassol. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1158098/1/p-75-ANAIS-RNPG-23-online-2-9.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Cerrados (CPAC) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Suínos e Aves. Para informações adicionais entre em contato com cnpsa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
18/10/2018 |
Data da última atualização: |
18/10/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
TAVERNARI, F. de C.; ROZA, L. da F.; SUREK, D.; SORDI, C.; SILVA, M. L. B. da; ALBINO, L. F. T.; MIGLIORINI, M. J.; PAIANO, D.; BOIAGO, M. M. |
Afiliação: |
FERNANDO DE CASTRO TAVERNARI, CNPSA; LENILSON DA FONSECA ROZA, UDESC/Chapecó; DIEGO SUREK, CNPSA; CARINA SORDI, UDESC/Chapecó; MARCIO LUIS BUSI DA SILVA, CNPSA; LUIZ FERNANDO TEIXEIRA ALBINO, UFV; MARCOS JOSÉ MIGLIORINI, UDESC/Chapecó; DIOVANI PAIANO, UDESC/Chapecó; MARCEL MANENTE BOIAGO, UDESC/Chapecó. |
Título: |
Apparent metabolisable energy and amino acid digestibility of microalgae Spirulina platensis as an ingredient in broiler chicken diets. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
British Poultry Science, p. 1466-1799, 2018. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: 1. This work investigates the apparent metabolisable energy (AME), its nitrogen-corrected form (AMEn) and amino acid (AA) digestibility coefficients of the microalgae Spirulina platensis as an ingredient in broiler chicken diets. 2. One group of birds was fed with a basal control diet (BD), and another was fed with a test diet composed of the BD with the addition of the microalgae at a proportion of 200 g/kg. AME and AMEn were assessed by total excreta collection and indigestibility analysis using acid-insoluble ash (AIA) as a marker. 3. The microalgae comprised 888.0 g/kg dry matter (DM), 18.42 MJ/kg gross energy, 514.7 g/kg crude protein, 9.9 g/kg ether extract, 10.6 g/kg crude fibre, 94.4 g/kg ash, 3.1 g/kg Ca and 11.0 g/kg P. 4. The values obtained for AME (13.48 MJ/kg DM) and AMEn (11.72 MJ/kg DM) were higher (p < 0.01) than those obtained using the AIA method (9.39?8.29 MJ/kg DM). The microalgae ileal digestibility coefficients were 0.80 ± 0.04 and 0.78 ± 0.04 for essential and non-essential AA, respectively. 5. Overall, the metabolisable energy content and digestibility of AA for S. platensis indicated that the microalgae are potentially an alternative nutrient source for broilers. The AIA method underestimated AME and AMEn in comparison to the total excreta collection method. |
Palavras-Chave: |
Dietary markers; Energia metabolizável. |
Thesagro: |
Dieta; Digestibilidade; Frango de Corte; Microalga; Nutriente. |
Thesaurus NAL: |
Amino acids; Broiler chickens; Broiler feeding; Diet; Methodology; Spirulina platensis. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02379naa a2200373 a 4500 001 2097698 005 2018-10-18 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aTAVERNARI, F. de C. 245 $aApparent metabolisable energy and amino acid digestibility of microalgae Spirulina platensis as an ingredient in broiler chicken diets.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aAbstract: 1. This work investigates the apparent metabolisable energy (AME), its nitrogen-corrected form (AMEn) and amino acid (AA) digestibility coefficients of the microalgae Spirulina platensis as an ingredient in broiler chicken diets. 2. One group of birds was fed with a basal control diet (BD), and another was fed with a test diet composed of the BD with the addition of the microalgae at a proportion of 200 g/kg. AME and AMEn were assessed by total excreta collection and indigestibility analysis using acid-insoluble ash (AIA) as a marker. 3. The microalgae comprised 888.0 g/kg dry matter (DM), 18.42 MJ/kg gross energy, 514.7 g/kg crude protein, 9.9 g/kg ether extract, 10.6 g/kg crude fibre, 94.4 g/kg ash, 3.1 g/kg Ca and 11.0 g/kg P. 4. The values obtained for AME (13.48 MJ/kg DM) and AMEn (11.72 MJ/kg DM) were higher (p < 0.01) than those obtained using the AIA method (9.39?8.29 MJ/kg DM). The microalgae ileal digestibility coefficients were 0.80 ± 0.04 and 0.78 ± 0.04 for essential and non-essential AA, respectively. 5. Overall, the metabolisable energy content and digestibility of AA for S. platensis indicated that the microalgae are potentially an alternative nutrient source for broilers. The AIA method underestimated AME and AMEn in comparison to the total excreta collection method. 650 $aAmino acids 650 $aBroiler chickens 650 $aBroiler feeding 650 $aDiet 650 $aMethodology 650 $aSpirulina platensis 650 $aDieta 650 $aDigestibilidade 650 $aFrango de Corte 650 $aMicroalga 650 $aNutriente 653 $aDietary markers 653 $aEnergia metabolizável 700 1 $aROZA, L. da F. 700 1 $aSUREK, D. 700 1 $aSORDI, C. 700 1 $aSILVA, M. L. B. da 700 1 $aALBINO, L. F. T. 700 1 $aMIGLIORINI, M. J. 700 1 $aPAIANO, D. 700 1 $aBOIAGO, M. M. 773 $tBritish Poultry Science, p. 1466-1799, 2018.
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Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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