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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
08/01/2019 |
Data da última atualização: |
08/01/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BRAZ, E. M.; CANETT, A.; MATTOS, P. P. de; BASSO, R. O.; FIGUEIREDO FILHO, A. |
Afiliação: |
EVALDO MUNOZ BRAZ, CNPF; Aline Canett, Doutoranda da UFPR; PATRICIA POVOA DE MATTOS, CNPF; Renato Olivir Basso, Elabore Projetos e Consultoria Florestal; Afonso Figueiredo Filho, Universidade Estadual do Centro-Oeste. |
Título: |
Alternative criteria to achieve sustainable management of Mezilaurus itauba in the Brazilian Amazon. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Florestal Brasileira, Colombo, v. 38, e201801648, 2018. 8 p. |
DOI: |
10.4336/2018.pfb.38e201801648 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Os objetivos deste trabalho foram avaliar os parâmetros da legislação brasileira para o manejo de florestas tropicais quanto à recuperação da floresta e propor critérios alternativos para alcançar sua sustentabilidade, utilizando Mezilaurus itauba (Meisn.) Taub. ex Mez como caso de estudo. A estrutura diamétrica foi obtida de inventário 100% em um talhão de 500 ha. Os dados de crescimento, recrutamento e mortalidade de M. itauba foram adquiridos de 2 parcelas de 50 ha instaladas no talhão, em que todas as espécies comerciais foram medidas antes e após 7 anos da exploração. Foram avaliadas previamente a estrutura da espécie e sua classe diamétrica mais produtiva em volume. Posteriormente, foi simulada a recuperação em volume para os diâmetros limite de corte (DLC) de 50, 60, 70 e 80 cm. A maior produção ocorreu com DLC de 60 cm. O trabalho evidenciou que existe um limite diamétrico para a produção líquida de volume de madeira e que distintas estruturas remanescentes produzem incrementos diferentes. |
Palavras-Chave: |
Diâmetro mínimo de corte; Estrutura florestal; Forest structure; Manejo florestal; Minimum logging diameter. |
Thesagro: |
Espécie Nativa; Floresta Tropical; Mezilaurus Itauba. |
Thesaurus Nal: |
Tropical forests. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/189965/1/Evaldo-PFB-Alternative.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Alimentos e Territórios. |
Data corrente: |
16/11/2023 |
Data da última atualização: |
16/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 3 |
Autoria: |
VASCONCELOS, K. M. C. S. G.; COSTA, J. G. da; PAVÃO, J. M. S. J.; FONSECA, S. A.; MIRANDA, P. R. B.; ROCHA, T. J. M.; FREITAS, J. D.; SOUSA, J. S.; MELO, I. S. V.; SANTOS, A. F. |
Afiliação: |
K. M. C. S. G. VASCONCELOS, Centro Universitário Cesmac; JOAO GOMES DA COSTA, CNAT; J. M. S. J. PAVÃO, Centro Universitário Cesmac; S. A. FONSECA, Centro Universitário Cesmac; P. R. B. MIRANDA, Centro Universitário Cesmac; T. J. MATOS-ROCHA, Centro Universitário Cesmac, Universidade Estadual de Ciências da Saúde de Alagoas; J. D. FREITAS, Instituto Federal de Alagoas; J. S. SOUSA, Instituto Federal de Alagoas; I. S. V. MELO, Instituto Federal de Alagoas; A. F. SANTOS, Centro Universitário Cesmac, Universidade Estadual de Alagoas. |
Título: |
Evaluation of nutritional composition of flour residue of mangaba processing. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Brazilian Journal of Biology, v. 83, e248931, 2023. |
Páginas: |
9 p. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/1519-6984.248931 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Among several fruits, mangaba (Hancornia speciosa Gomes), it aroused the interest of producers and consumers due to its attractive sensory characteristics and health beneficial properties (high nutritional value and presence of bioactive substances), thus, this work evaluates the nutritional factors of the flour residue of mangaba processing that is despised by the food industry, and the influence of temperature on its production. The mangaba processing residue was splited in two main groups: in natura sample (control), and other for preparation of flour that was dried at 50 °C and divided into two other groups: treatment A (flour with roasts at 110 °C and 130 °C) and treatment B (flour from drying at 50 °C). The nutritional characteristics of flours were analyzed considering the chemical parameters: pH, titratable total acidity and soluble solids, in addition to the determination of moisture content, total lipids, total dietary fiber and ash, total energy value, antioxidant activity, phytochemical screening, quantification of phenolic compounds and flavonoids, as well as technological functional properties (water absorption index (WAI), water solubility index (WSI), milk absorption index (MAI) and milk solubility index (MSI) and oil absorption index (OAI). The results showed that the bioactive compounds present in the extracts do not have significant properties of acting as free radical kidnappers. The heat treatment, performed in the flour of mangaba processing residues, influenced the nutritional factors and properties of absorption and solubility, which showed statistical differences. These results show that the flour is a viable alternative for the energy enrichment of diets, contributing to the development of new products, the reduction of the disposal of these residues and consequently to the minimization of the environmental impact. MenosAmong several fruits, mangaba (Hancornia speciosa Gomes), it aroused the interest of producers and consumers due to its attractive sensory characteristics and health beneficial properties (high nutritional value and presence of bioactive substances), thus, this work evaluates the nutritional factors of the flour residue of mangaba processing that is despised by the food industry, and the influence of temperature on its production. The mangaba processing residue was splited in two main groups: in natura sample (control), and other for preparation of flour that was dried at 50 °C and divided into two other groups: treatment A (flour with roasts at 110 °C and 130 °C) and treatment B (flour from drying at 50 °C). The nutritional characteristics of flours were analyzed considering the chemical parameters: pH, titratable total acidity and soluble solids, in addition to the determination of moisture content, total lipids, total dietary fiber and ash, total energy value, antioxidant activity, phytochemical screening, quantification of phenolic compounds and flavonoids, as well as technological functional properties (water absorption index (WAI), water solubility index (WSI), milk absorption index (MAI) and milk solubility index (MSI) and oil absorption index (OAI). The results showed that the bioactive compounds present in the extracts do not have significant properties of acting as free radical kidnappers. The heat treatment, performed in the flour of mangaba processing residues, i... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Antioxidant; Centesimal composition; Hancornia speciosa Gomes. |
Thesagro: |
Hancornia Speciosa. |
Thesaurus NAL: |
Food industry. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1158440/1/EvaluationNutritionalComposition.pdf
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Marc: |
LEADER 02807naa a2200313 a 4500 001 2158440 005 2023-11-16 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1590/1519-6984.248931$2DOI 100 1 $aVASCONCELOS, K. M. C. S. G. 245 $aEvaluation of nutritional composition of flour residue of mangaba processing.$h[electronic resource] 260 $c2023 300 $a9 p. 520 $aAmong several fruits, mangaba (Hancornia speciosa Gomes), it aroused the interest of producers and consumers due to its attractive sensory characteristics and health beneficial properties (high nutritional value and presence of bioactive substances), thus, this work evaluates the nutritional factors of the flour residue of mangaba processing that is despised by the food industry, and the influence of temperature on its production. The mangaba processing residue was splited in two main groups: in natura sample (control), and other for preparation of flour that was dried at 50 °C and divided into two other groups: treatment A (flour with roasts at 110 °C and 130 °C) and treatment B (flour from drying at 50 °C). The nutritional characteristics of flours were analyzed considering the chemical parameters: pH, titratable total acidity and soluble solids, in addition to the determination of moisture content, total lipids, total dietary fiber and ash, total energy value, antioxidant activity, phytochemical screening, quantification of phenolic compounds and flavonoids, as well as technological functional properties (water absorption index (WAI), water solubility index (WSI), milk absorption index (MAI) and milk solubility index (MSI) and oil absorption index (OAI). The results showed that the bioactive compounds present in the extracts do not have significant properties of acting as free radical kidnappers. The heat treatment, performed in the flour of mangaba processing residues, influenced the nutritional factors and properties of absorption and solubility, which showed statistical differences. These results show that the flour is a viable alternative for the energy enrichment of diets, contributing to the development of new products, the reduction of the disposal of these residues and consequently to the minimization of the environmental impact. 650 $aFood industry 650 $aHancornia Speciosa 653 $aAntioxidant 653 $aCentesimal composition 653 $aHancornia speciosa Gomes 700 1 $aCOSTA, J. G. da 700 1 $aPAVÃO, J. M. S. J. 700 1 $aFONSECA, S. A. 700 1 $aMIRANDA, P. R. B. 700 1 $aROCHA, T. J. M. 700 1 $aFREITAS, J. D. 700 1 $aSOUSA, J. S. 700 1 $aMELO, I. S. V. 700 1 $aSANTOS, A. F. 773 $tBrazilian Journal of Biology$gv. 83, e248931, 2023.
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Embrapa Alimentos e Territórios (CNAT) |
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