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182. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | GARCIA, C. C.; MORAES, I. V.; RODRIGUES, S. L. C.; GOMES, F. S.; MATTA, V. M.; CABRAL, L. M. C. Clarificacao de suco de maracuja por tratamento enzimatico e microfiltracao. In: SIMPOSIO LATINO AMERICANO DE CIENCIA DE ALIMENTOS, 4., 2001, Campinas, SP. Livro de Resumos... 2001. p.172-3, ref. 0537-442.1. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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183. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PAGANI, M. M.; RIBEIRO, A. O.; ROCHA-LEÃO, M. H. M.; MATTA, V. M.; CABRAL, L. M. C. Clarification and concentration of acerola juice by integrated membrane separation processes. In: CONGRESO INTERNACIONAL DE CIENCIA Y TECNOLOGÍA DE LOS ALIMENTOS, 3., 2009, Córdoba, Argentina. Actas. Córdoba, Argentina: Ministerio de Ciencia y Tecnología de la Provincia de Córdoba, 2009. v. 2. p. 230. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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184. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CANDÉA, I. V.; MATTA, V. M. da; MECENAS, A. S.; CABRAL, L. M. C.; SILVA, L. F. M. da. Concentração de carotenóides da polpa de cajá (Spondias lutea L.) por processos com membranas. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 22., 2010, Salvador. Potencialidades, desafios e inovações. [S.l.]: SBCTA, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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187. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CANDÉA, T. V.; CANDÉA, I. V.; VILAR, J.; GOMES, F. dos S.; MATTA, V. M. da; CABRAL, L. M. C. Concentração de suco de amora por osmose inversa. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 21., 2010, Natal. Frutas: saúde, inovação e sustentabilidade: anais. Natal: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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189. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | LEITE, M. F.; JESUS, D. F.; DELLA MODESTA, R. C.; MATTA, V. M. da; CABRAL, L. M. C. Concentração de suco de maracujá por osmose inversa. Publicatio UEPG. Ciências Exatas e da Terra, Ciências Agrárias e Engenharia, v. 13, n. 2, p. 63-70, ago. 2007. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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190. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BARRETO, A. G.; CARVALHO, R. A.; CABRAL, L. M. C.; MATTA, V. M. da; FREITAS, S. C. de. Concentration by reverse osmosis of camu-camu juice. Acta Horticulturae, v. 1040, p. 39-42, Jun. 2014. Edition of Proceedings of the III International Symposium on Human Health Effects of Fruits and Vegetables, Avignon, Oct. 2009. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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192. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | COUTO, D. S.; CABRAL, L. M. C.; MATTA, V. M. da; DELIZA, R.; FREITAS, D. de G. C. Concentration of pineapple juice by reverse osmosis: physicochemical characteristics and consumer acceptance. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 31, n. 4, p. 905-910, out./dez. 2011. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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193. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | OLIVEIRA, A.; GODOY, R. L. O.; BIZZO, H. R.; MATTA, V. M.; FREITAS, S. P.; CABRAL, L. M. C. Comparação e identificação dos compostos voláteis de bebida de café solúvel e café torrado e moído. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 7., 2007, Campinas. Ciência e tecnologia de alimentos em benefício a sociedade: ligando a agricultura à saúde. Campinas: SBCTA: Unicamp/FEA, 2007. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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194. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MARIANO, R. G. B; MARTINEZ, L. de S.; MATTA, V. M. da; CABRAL, L. M. C.; FREITAS, S. P. Comparison between fatty acid composition and oxidative stability of Euterpe oleracea and Euterpe edulis oils. In: EURO FED LIPID CONGRESS, 9., 2011, Rotterdam. Oils, fats and lipids for a healthy and sustainable world: abstracts. Frankfurt: Euro Fed Lipid, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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196. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MECENAS, A. S.; MATTA, V. M. da; FERREIRA, J. C. S.; TORREZAN, R.; FREITAS, D. de G. C. Avaliação sensorial de doce de banana com fibra de abacaxi sem açúcar adicionado. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 22., 2010, Salvador. Potencialidades, desafios e inovações. [S.l.]: SBCTA, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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197. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | JESUS, D. F.; LEITE, M. F.; DELLA MODESTA, R. C.; MATTA, V. M.; CABRAL, L. M. C. Avaliação sensorial de suco de laranja concentrado por osmose inversa. In.: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 5., 2003, Campinas, SP. Resumos... Campinas, 2003. 1 CD-Rom. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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198. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | GURAK, P. D.; MONTEIRO, F. S.; CABRAL, L. M. C.; MATTA, V. M. da; ROCHA-LEÃO, M. H. M. da. Avaliação de parâmetros físico-químicos de néctares de uva e nectares de uva light. In: ENAAL, 15.; CONGRESSO LATINO AMERICANO DE ANALISTAS DE ALIMENTOS, 15., 2007, Fortaleza. Anais... Fortaleza: LACEN: UFC, 2007. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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199. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | GURAK, P. D.; SILVA, M. C. da; MATTA, V. M. da; ROCHA-LEÃO, M. H.; CABRAL, L. M. C. Avaliação de parâmetros físico-químicos de sucos de uva integral, néctares de uva e néctares de uva light. Revista de Ciências Exatas, Seropédica, v. 27, n. 1-2, 2008. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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200. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MECENAS, A. S.; MATTA, V. M. da; SILVA, F. T.; PONTES, S. M.; GOMES, F. dos S. Caracterização físico-química de cajá-manga (Spondias dulcis) em dois estádios de maturação. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 22., 2010, Salvador. Potencialidades, desafios e inovações. [S.l.]: SBCTA, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Soja. Para informações adicionais entre em contato com valeria.cardoso@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
17/12/2015 |
Data da última atualização: |
05/08/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
KUMA, K. M.; LOPES-CAITAR, V. S.; ROMERO, C. C. T.; SILVA, S. M. H.; CARVALHO, M. C. C. G.; ABDELNOOR, R. V.; DIAS, W. P.; MARCELINO-GUIMARÃES, F. C. |
Afiliação: |
UEL; UEL; CNPSo; UEL; UENP; RICARDO VILELA ABDELNOOR, CNPSO; WALDIR PEREIRA DIAS, CNPSO; FRANCISMAR CORREA MARCELINO GUIMARÃES, CNPSO. |
Título: |
A high efficient protocol for soybean root transformation by Agrobacterium rhizogenes and most stable reference genes for RT-qPCR analysis. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Plant Cell Reports, v. 34, n. 11, p. 1987-2000, 2015. |
ISSN: |
1432-203X |
DOI: |
10.1007/s00299-015-1845-2 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Gene functional analyses are essential to the validation of results obtained from in silico and/or geneprospecting studies. Genetic transformation methods that yield tissues of transient expression quickly have been of considerable interest to researchers. Agrobacterium rhizogenes-mediated transformation methods, which are employed to generate plants with transformed roots, have proven useful for the study of stress caused by root phytopathogens via gene overexpression and/or silencing. While some protocols have been adapted to soybean plants, transformation efficiencies remain limited; thus, few viable plants are available for performing bioassays. Furthermore, mRNA analyses that employ reverse transcription quantitative polymerase chain reactions (RT-qPCR) require the use of reference genes with stable expression levels across different organs, development steps and treatments. In the present study, an A. rhizogenes-mediated soybean root transformation approach was optimized. The method delivers significantly higher transformation efficiency levels and rates of transformed plant recovery, thus enhancing studies of soybean abiotic conditions or interactions between phytopathogens, such as nematodes. A 55 % transformation efficiency was obtained following the addition of an acclimation step that involves hydroponics and different selection processes. The present study also validated the reference genes GmELF1-b and GmELF1-a as the most stable to be used in RT-qPCR analysis in composite plants, mainly under nematode infection. MenosGene functional analyses are essential to the validation of results obtained from in silico and/or geneprospecting studies. Genetic transformation methods that yield tissues of transient expression quickly have been of considerable interest to researchers. Agrobacterium rhizogenes-mediated transformation methods, which are employed to generate plants with transformed roots, have proven useful for the study of stress caused by root phytopathogens via gene overexpression and/or silencing. While some protocols have been adapted to soybean plants, transformation efficiencies remain limited; thus, few viable plants are available for performing bioassays. Furthermore, mRNA analyses that employ reverse transcription quantitative polymerase chain reactions (RT-qPCR) require the use of reference genes with stable expression levels across different organs, development steps and treatments. In the present study, an A. rhizogenes-mediated soybean root transformation approach was optimized. The method delivers significantly higher transformation efficiency levels and rates of transformed plant recovery, thus enhancing studies of soybean abiotic conditions or interactions between phytopathogens, such as nematodes. A 55 % transformation efficiency was obtained following the addition of an acclimation step that involves hydroponics and different selection processes. The present study also validated the reference genes GmELF1-b and GmELF1-a as the most stable to be used in RT-qPCR analysis i... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Soja. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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