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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
13/09/2023 |
Data da última atualização: |
15/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MATOS, M. C. de; MEDEIROS, J. A. de; SANTOS, L. B.; AZEREDO, H. M. C. de. |
Afiliação: |
UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS; UNIVERSIDADE DO ESTADO DE SÃO PAULO - UNESP; UNIVERSIDADE DO ESTADO DE SÃO PAULO - UNESP; HENRIETTE MONTEIRO C DE AZEREDO, CNPDIA. |
Título: |
Alginate/guacamole edible films as moisture barrier layers in multicomponent foods. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
eFood, v. 4, e109, 2023. |
Páginas: |
8 p. |
DOI: |
10.1002/efd2.109 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
In multicomponent foods having both moist and dry components (e.g., pizzas and tacos), moisture migration between components causes undesirable texture changes (e.g., loss of crispiness of the dry component). In this study, different proportions of alginate (film matrix), guacamole (hydrophobic component with sensory appeal), and glycerol (plasticizer) were combined to form edible films to be used as a moisture barrier between moist and dry components of multicomponent foods. Alginate was the component that most contributed to increase the film strength and to reduce its water vapor permeability (WVP). Guacamole, due to the presence of avocado lipids, enhanced the film hydrophobicity, although not having decreased the WVP (as expected), since it promoted discontinuities in the alginate structure. The film with the lowest WVP (containing an alginate/guacamole/glycerol dry mass ratio of 25/60/15) was inserted between nachos and tomato sauce, being able to reduce the crispiness loss of nachos during a 50‐min storage |
Palavras-Chave: |
Mixture design; Pizzas and tacos. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1156667/1/P-Alginate-guacamole-edible-films-as-moisture-barrier-layers.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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Biblioteca |
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Volume |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
10/11/2007 |
Data da última atualização: |
30/03/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Autoria: |
CURCIO, G. R.; BONNET, A.; RACHWAL, M. F. G.; GALVÃO, F.; UHLMANN, A. |
Afiliação: |
Gustavo Ribas Curcio, Embrapa Florestas; Annete Bonnet, UFPR; Marcos Fernando Gluck Rachwal, Embrapa Florestas; Franklin Galvão, UFPR; A. Uhlmann, FURB. |
Título: |
A tectônica e sua relação com as florestas fluviais dos rios Iguaçu e Tibagi no Segundo Planalto Paranaense - Paraná - Brasil. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO DE ECOLOGIA DO BRASIL, 8., 2007, Caxambu. Ecologia no tempo de mudanças globais: programa e anais. [S.l.]: Sociedade de Ecologia do Brasil, 2007. |
Páginas: |
3 p. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Floresta fluvial; Rio Iguaçu; Rio Tibagi; Tectônica. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/120319/1/digitalizar0031.pdf
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Marc: |
LEADER 00752nam a2200205 a 4500 001 1313437 005 2015-03-30 008 2007 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCURCIO, G. R. 245 $aA tectônica e sua relação com as florestas fluviais dos rios Iguaçu e Tibagi no Segundo Planalto Paranaense - Paraná - Brasil.$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO DE ECOLOGIA DO BRASIL, 8., 2007, Caxambu. Ecologia no tempo de mudanças globais: programa e anais. [S.l.]: Sociedade de Ecologia do Brasil$c2007 300 $a3 p. 653 $aFloresta fluvial 653 $aRio Iguaçu 653 $aRio Tibagi 653 $aTectônica 700 1 $aBONNET, A. 700 1 $aRACHWAL, M. F. G. 700 1 $aGALVÃO, F. 700 1 $aUHLMANN, A.
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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