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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja; Embrapa Trigo. |
Data corrente: |
08/05/2014 |
Data da última atualização: |
26/07/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
GALÃO, O. F.; CARRÃO-PANIZZI, M. C.; MANDARINO, J. M. G.; SANTOS JÚNIOR, O. O.; MARUYAMA, S. A.; FIGUEIREDO, L. C.; BONAFE, E. G.; VISENTAINER, J. V. |
Afiliação: |
OLÍVIO FERNANDES GALÃO, UEL; MERCEDES CONCÓRDIA CARRÃO-PANIZZI, CNPT; JOSÉ MARCOS GONTIJO MANDARINO, CNPSO; OSCAR OLIVEIRA SANTOS JÚNIOR, UEM; SWAMI ARÊA MARUYAMA, UEM; LUANA CAROLINE FIGUEIREDO, UTFPR; ELTON GUNTENDORFER BONAFE, UTFPR; JESUI VERGILIO VISENTAINER, UEM. |
Título: |
Differences of fatty acid composition in brazilian genetic and conventional soybeans (Glycine max (L.) Merrill) grown in different regions. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Food Research International, Barking, v. 62, p. 589-594, Aug. 2014. |
ISSN: |
0963-9969 |
DOI: |
10.1016/j.foodres.2014.04.025 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The aim of this study was to compare fatty acid profiles of seed samples from twenty different soybean (Glycine max (L.) Merrill) genotypes (14 non-transgenic and six transgenic Roundup-tolerant) grown at two different locations, both in the Parana state, a southern region of Brazil. A total of eleven fatty acids were detected and quantified, among them the most expressive ones were oleic, linoleic, linolenic and palmitic acids. The total unsaturated fatty acid amount was higher than 82%. An increase in the n-3 fatty acids quantities were observed in transgenic species, which can be reflected in lower n-6/n-3 ratios, a highly desired trend regarding consumers' health. In conclusion, results showed a large amount of variation among the different germplasms (either conventional or transgenic) within and across locations. |
Palavras-Chave: |
Soybean. |
Thesagro: |
Ácido Graxo; Soja. |
Categoria do assunto: |
-- F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/117015/1/2014-Food-Research-International-v62p589.pdf
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Marc: |
LEADER 01655naa a2200265 a 4500 001 2007339 005 2016-07-26 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0963-9969 024 7 $a10.1016/j.foodres.2014.04.025$2DOI 100 1 $aGALÃO, O. F. 245 $aDifferences of fatty acid composition in brazilian genetic and conventional soybeans (Glycine max (L.) Merrill) grown in different regions. 260 $c2014 520 $aThe aim of this study was to compare fatty acid profiles of seed samples from twenty different soybean (Glycine max (L.) Merrill) genotypes (14 non-transgenic and six transgenic Roundup-tolerant) grown at two different locations, both in the Parana state, a southern region of Brazil. A total of eleven fatty acids were detected and quantified, among them the most expressive ones were oleic, linoleic, linolenic and palmitic acids. The total unsaturated fatty acid amount was higher than 82%. An increase in the n-3 fatty acids quantities were observed in transgenic species, which can be reflected in lower n-6/n-3 ratios, a highly desired trend regarding consumers' health. In conclusion, results showed a large amount of variation among the different germplasms (either conventional or transgenic) within and across locations. 650 $aÁcido Graxo 650 $aSoja 653 $aSoybean 700 1 $aCARRÃO-PANIZZI, M. C. 700 1 $aMANDARINO, J. M. G. 700 1 $aSANTOS JÚNIOR, O. O. 700 1 $aMARUYAMA, S. A. 700 1 $aFIGUEIREDO, L. C. 700 1 $aBONAFE, E. G. 700 1 $aVISENTAINER, J. V. 773 $tFood Research International, Barking$gv. 62, p. 589-594, Aug. 2014.
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Registro original: |
Embrapa Trigo (CNPT) |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. Para informações adicionais entre em contato com cenargen.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
Data corrente: |
08/12/2005 |
Data da última atualização: |
08/02/2012 |
Autoria: |
BUSTAMANTE, P. G.; PÁDUA, V. L. M.; MAIA, V. H.; FRANÇA, L. M.; FERREIRA, P. C. G. |
Título: |
Maize (Zea mays L.) dispersion and human migration in the South America: linking biological and archaeological foccus. |
Ano de publicação: |
2005 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPOSIO DE RECURSOS GENÉTICOS PARA AMÉRICA LATINA Y EL CARIBE, SIRGEALC, 5., 2005, Montevideo, Uruguay. Resúmenes... Montevideo: Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria: Universidad de la República, Facultad de Agronomía, 2005. |
Páginas: |
p. 44. |
Idioma: |
Inglês |
Palavras-Chave: |
América do Sul; Arqueologia; Dispersão humana; Migração humana. |
Thesagro: |
Biologia; Milho; Zea Mays. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN) |
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