Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  19/01/2017
Data da última atualização:  31/01/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MALEGORI, C.; GRASSI, S.; MARQUES, E. J. N.; FREITAS, S. T. de; CASIRAGHI, E.
Afiliação:  CRISTINA MALEGORI, DeFENS Department of Food, Environmental and Nutritional Sciences, Università degli Studi di Milano, Milano, Italy; SILVIA GRASSI, DeFENS Department of Food, Environmental and Nutritional Sciences, Università degli Studi di Milano, Milano, Italy; EMANUEL JOSÉ NASCIMENTO MARQUES, UFPE; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA; ERNESTINA CASIRAGHI, DeFENS Department of Food, Environmental and Nutritional Sciences, Università degli Studi di Milano, Milano, Italy.
Título:  Vitamin C distribution in acerola fruit by near infrared hyperspectral imaging.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Journal of Spectral Imaging, v. 5/6, p. 1-4, dec. 2016.
Idioma:  Francês
Conteúdo:  The study aims at developing a methodology for qualitative mapping of nutraceutical compounds in fruit by near infrared hyperspectral imaging (NIR-HSI), focusing on vitamin C mapping in acerola (Malpighia emarginata D.C.), a Brazilian super-fruit characterised by its high content of ascorbic acid. Despite the fact that the spectral approach has often been applied to agricultural crops, research on acerola is very limited. So far, it is known that ascorbic acid decreases in acerola during ripening, but there is no information about its distribution in the fruit from green to red ripe maturity stages. Towards this aim, hyperspectral images of ten sliced acerola, picked at three maturity stages, were acquired using a SisuChema NIR-HSI system. On the pre-processed images, combined in a omprehensive matrix, principal component analysis was computed to select relevant components for classical least square (CLS) regression. CLS allowed distribution maps of ascorbic acid to be obtained (non-negativity, LOF = 1.9%), using, as reference spectra, acerola juices enriched with 0% and 5% of vitamin C powder. The pixels correlated with 5%-enriched juice showed a reduction from 29% to 6.5% according to colour changes, confirming a vitamin C decrease along the ripening stages. These results demonstrated the reliability of NIR-HSI for the evaluation of vitamin C distribution inside the different acerola areas. The presented approach presents the basis for qualitative mapping of nutraceutical ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Classical least square; Hiperespectral do infravermelho; Imagem hiperspectral no infravermelho próximo (NIR-HSI); Near infrared hyperspectral imaging; Quadrante mínimo clássico (CLS).
Thesagro:  Acerola; Vitamina C.
Thesaurus Nal:  Malpighia emarginata.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/153556/1/Sergio-2016.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA56303 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  19/02/2014
Data da última atualização:  13/04/2015
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  LOPES, F. B.; SILVA, M. C. da; MIYAGI, E. S.; FIORAVANTI, M. C. S.; FACO, O.; McMANUS, C.
Afiliação:  Fernando Brito Lopes, Pós-graduação - Universidade Federal de Goiás (UFG) - Goiânia, Goiás, Brazil; Marcelo Corrêa da Silva, Pós-graduação - UFG - Goiânia, Goiás, Brazil; Eliane Sayuri Miyagi, Pós-graduação - UFG - Goiânia, Goiás, Brazil; Maria Clorinda Soares Fioravanti, Pós-graduação - UFG - Goiânia, Goiás, Brazil; OLIVARDO FACO, CNPC; Concepta McManus, Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS) - Porto Alegre, RS, Brazil.
Título:  Comparison of selection indexes for dairy goats in the tropics.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Acta Scientiarum. Animal Sciences, Maringá, v. 35, n. 3, p. 321-328, July/Sept. 2013.
DOI:  http://dx.doi.org/10.4025/actascianimsci.v35i3.16049
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The selection process in dairy goat was evaluated by selection indexes. Basal population of 1,000 does, randomly mated by 50 unselected and unrelated bucks, was simulated. Eight selection indexes in two production systems (intensive - indexes I-IV and semi-intensive - indexes V-XIII) were compared. Three groups of dairy goats (A, B and C) were simulated with a respective intensity of 10, 25 and 50%. Each group was composed of five generations and each generation was replicated 20 times. All traits were simulated using matrices of direct additive genetic and the residual (co)variance and the effect of Mendelian segregation. Statistical analyses were performed by repeated measurements in time. Selection using the suggested indexes improved all traits. Selection indexes III and VII are suggested due to simultaneous production and reproduction trait improvement. Indexes IV and VIII are recommended when higher rates of total solids and somatic cell count occur and would correspond to differentiated payment for the milk. [Comparação de índices de seleção de caprinos leiteiros em regiões tropicais]. Resumo: Objetivou-se avaliar o processo de seleção de caprinos leiteiros utilizando-se índices de seleção. Foi simulada população a base composta por 1.000 fêmeas, acasaladas aleatoriamente com 50 reprodutores, não selecionados e não aparentados. Foram comparados oito índices de seleção em cada sistema de criação: intensivo (índices I-IV) e semi-intensivo (índices V-VIII). For... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Critério de seleção; Primeiro parto.
Thesagro:  Cabra leiteira; Caprino; Leite; Melhoramento genético animal; Seleção genética.
Thesaurus NAL:  Breeding; dairy goats; Goats; Milk; Selection criteria; total solids.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/97751/1/api-Comparison-of-selection.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPC27939 - 1UPCAP - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional