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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
27/01/2021 |
Data da última atualização: |
28/01/2021 |
Autoria: |
MARINHO, A. F.; BRANDÃO, C. B.; AZEDO, E. B. M. de; SILVA, J. S. da; LIMA, C. F.; ARAÚJO, F. de O.; SOUZA, V. F. de; NASCIMENTO, M. R. F.; OLIVEIRA, N. G. M.; AZEVEDO, F. de F. M.; ZINGER, S.; ASCHERI, J. L. R. |
Afiliação: |
Angleson Figueira Marinho, Instituto Federal de Educação, Ciência e tecnologia do Pará (IFPA); Celyane Batista Brandão, Instituto Federal de Educação, Ciência e tecnologia do Pará (IFPA); Érica Bandeira Maués de Azedo, Instituto Federal de Educação, Ciência e tecnologia do Pará (IFPA); Juliana Souza da Silva, Instituto Federal de Educação, Ciência e tecnologia do Pará (IFPA); Cássio Furtado Lima, Instituto Federal de Educação, Ciência e tecnologia do Pará (IFPA); Fernanda de Oliveira Araújo, Laboratório de Química e Bioquímica de Produtos Naturais da Universidade Federal de Viçosa – BioNat (UFV); Valéria França de Souza, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ); Maria Rosa Figueiredo Nascimento, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ); Nandara Gabriela Mendonça Oliveira, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ); Fernando de Freitas Maués de Azevedo, Faculdade Ideal (FACI-WYDEN); Suzane Zinger, Instituto Federal do Espirito Santo (IFES); JOSE LUIS RAMIREZ ASCHERI, CTAA. |
Título: |
Estudo das características de viscosidade em farinhas mistas extrudadas de cereais. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
SILVA, F. F. (ORG.). In: Prática e Pesquisa em Ciência e Tecnologia de Alimentos 2. Ponta Grossa, PR: Atena Editora, 2020. cap. 5. p. 50-56. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A mistura de cereais como o arroz, cevada e trigo constituem uma importante fonte nutricional. A utilização de novas tecnologias como a extrusão Termoplástica é uma alternativa na busca de alimentos que atendam os interesses de novos consumidores. Objetivo deste trabalho foi avaliar a ação do processo de extrusão nas características da viscosidade de pasta a partir da farinha mista da matéria prima, contendo variadas porcentagens de cada cereal em 10 tratamentos. Utilizou-se extrusora de laboratório de rosca simples: velocidade de rotação do parafuso a 200 rpm, temperatura das zonas de aquecimento (da zona de alimentação até a saída da matriz): 1a zona – 50°C, 2a 100 e 3a 130, alimentador vertical helicoidal na rotação de 15 rpm (~5kg/h). Como delineamento experimental, foram utilizadas frações (porcentagem) variadas das farinhas dos cereais com arroz, cevada e trigo, por tratamento(T1 A T10), na seguinte proporção, (arroz%, cevada%, trigo%); T1: (70%; 15%; 15%); T2: (15%; 70%; 15%); T3: (15%; 15%; 70%); T4: (42,5%; 42,5%; 15%); T5: (42,5%; 15%; 42,5%); T6: (15%; 42,5%; 42,5%); T7-10: (33,3%; 33,3%; 33,3%). As farinhas das misturas foram analisadas a partir da determinação de viscosidade de pasta. O tratamento T2 alcançou a maior Viscosidade de pasta contendo em sua mistura a maior quantidade de cevada que possui a maior quantidade de fibra, e em contrapartida o tratamento T1 expressou menor valor, o que expressa melhor característica para produtos expandidos. Os tratamentos feitos através da mistura desses três cereais não obtiveram uma expansão. MenosA mistura de cereais como o arroz, cevada e trigo constituem uma importante fonte nutricional. A utilização de novas tecnologias como a extrusão Termoplástica é uma alternativa na busca de alimentos que atendam os interesses de novos consumidores. Objetivo deste trabalho foi avaliar a ação do processo de extrusão nas características da viscosidade de pasta a partir da farinha mista da matéria prima, contendo variadas porcentagens de cada cereal em 10 tratamentos. Utilizou-se extrusora de laboratório de rosca simples: velocidade de rotação do parafuso a 200 rpm, temperatura das zonas de aquecimento (da zona de alimentação até a saída da matriz): 1a zona – 50°C, 2a 100 e 3a 130, alimentador vertical helicoidal na rotação de 15 rpm (~5kg/h). Como delineamento experimental, foram utilizadas frações (porcentagem) variadas das farinhas dos cereais com arroz, cevada e trigo, por tratamento(T1 A T10), na seguinte proporção, (arroz%, cevada%, trigo%); T1: (70%; 15%; 15%); T2: (15%; 70%; 15%); T3: (15%; 15%; 70%); T4: (42,5%; 42,5%; 15%); T5: (42,5%; 15%; 42,5%); T6: (15%; 42,5%; 42,5%); T7-10: (33,3%; 33,3%; 33,3%). As farinhas das misturas foram analisadas a partir da determinação de viscosidade de pasta. O tratamento T2 alcançou a maior Viscosidade de pasta contendo em sua mistura a maior quantidade de cevada que possui a maior quantidade de fibra, e em contrapartida o tratamento T1 expressou menor valor, o que expressa melhor característica para produtos expandidos. Os tratamentos... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Expansão; Mistura de cereais. |
Thesagro: |
Amido; Temperatura. |
Thesaurus Nal: |
Food technology. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/220677/1/Pratica-e-pesquisa-em-ciencia-e-tecnologia-de-alimentos-2.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Registro |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Soja. Para informações adicionais entre em contato com valeria.cardoso@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
23/01/2007 |
Data da última atualização: |
27/04/2017 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
COSTAMILAN, L. M.; GODOY, C. V.; SOARES, R. M.; YORINORI, J. T.; ALMEIDA, A. M. R. |
Afiliação: |
LEILA MARIA COSTAMILAN, CNPT; CLÁUDIA VIEIRA GODOY, CNPSO; RAFAEL MOREIRA SOARES, CNPSO; JOSÉ T. YORINORI; ALVARO MANUEL RODRIGUES ALMEIDA, CNPSO. |
Título: |
Soybean rust studies in Southern Brazil. |
Ano de publicação: |
2006 |
Fonte/Imprenta: |
In: SOUTH AMERICAN WORKSHOP ON SOYBEAN RUST, 2006, Londrina. Abstracts and program... Londrina: JIRCAS, 2006. |
Páginas: |
p. 9. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Asian soybean rust was first detected by the end of the 2001/02 summer crop season on April 23, in the district of Ciríaco, in Rio Grande do SuI state (RS). In that moment, grain yield loss due to the disease was estimated to be 43% for cultivar BRS 154 and 23% for cultivar BRS 153. In the following seasons, the disease was observed in almost 100% of soybean fields, but in low severity due, basically, to drought which ocurred in 2003/04 and 2004/05 cropping seasons throughout the South of Brazil. In 2005/06, rust occurrence was again widespread, but in low severity,.because of the scarce rainfall distribution in December 2005, and in January and February 2006. Even so, 359 occurrences were registered in RS state and 51 in Santa Catarina state, in the Alert System site of the Antiferrugem Consortium. Only at Embrapa Trigo, 344 samples from 81 districts were analysed, and in 303 of them (88%) confirmed the presence of rust. The districts with the largest number of soybean fields affected by rust were Nonoai (41), Trindade do SuI (24), Chapada (21), Sao Jose das Missoes (20), Floriano Peixoto (19), Gramado dos Loureiros (17), Getúlio Vargas (15), and Rio dos Índios (11). In RS, generally, the disease tends to appear in the reproductive growth stage (99% of the occurrences in the 2005/06 cropping season, being 44% of those in the beginning seed stage - R5). February/2006 was the month with the highest number of evidences (55%), followed by March/2006 (29%). The highest yield losses were observed at the small farm landowners, and that could be related to the lack of rust scoutting, to misidentification of the disease in its early symptoms, or to the delay of the ideal time for fungicide spraying. Epidemiology studies of asian soybean rust have been developed at Embrapa Trigo since 2002/03, in three or four seeding dates using two cultivars. In most cropping seasons, the first symptoms of the disease appeared when plants were in the reproductive stage. The greatest severity and AUDPC (area under the disease progress curve) occurred when the seeding date was delayed. The disease was always less severe or absent in the early-maturing cultivar. Rust chemical control, in the South, has been studied in the National Web Fungicide Efficiency led by Embrapa Soja, and by private groups, and presented at technical meetings. The National Web Trial was conducted by Embrapa Trigo in the cropping seasons of 2003/04 and 2005/06, in which there were no significant differences between the control without fungicide and the other treatments with different types of fungicides, in one or two applications, due to the development of low levels of rust severity. Resistance studies were conducted in the 2003/04 and 2005/06 cropping seasons, in the field, with soybean plant introductions (PIs) and cultivars gathered by Embrapa Soja. In 2004, the genotypes that standed out with the lowest disease indices were PF 001339, BR 993313, and MGBR 48 (Garimpo RCH), and, in 2006, PI 224270, PI 379618TCI, PI 417115, and PI 423956 and the cultivars Shiranui and Kinoshita, with RB (reddish-brown) lesion type and lower sporulation and severity degrees, besides PI 471904, with RT lesion type (reddish-brown with some TAN lesions type). MenosAsian soybean rust was first detected by the end of the 2001/02 summer crop season on April 23, in the district of Ciríaco, in Rio Grande do SuI state (RS). In that moment, grain yield loss due to the disease was estimated to be 43% for cultivar BRS 154 and 23% for cultivar BRS 153. In the following seasons, the disease was observed in almost 100% of soybean fields, but in low severity due, basically, to drought which ocurred in 2003/04 and 2004/05 cropping seasons throughout the South of Brazil. In 2005/06, rust occurrence was again widespread, but in low severity,.because of the scarce rainfall distribution in December 2005, and in January and February 2006. Even so, 359 occurrences were registered in RS state and 51 in Santa Catarina state, in the Alert System site of the Antiferrugem Consortium. Only at Embrapa Trigo, 344 samples from 81 districts were analysed, and in 303 of them (88%) confirmed the presence of rust. The districts with the largest number of soybean fields affected by rust were Nonoai (41), Trindade do SuI (24), Chapada (21), Sao Jose das Missoes (20), Floriano Peixoto (19), Gramado dos Loureiros (17), Getúlio Vargas (15), and Rio dos Índios (11). In RS, generally, the disease tends to appear in the reproductive growth stage (99% of the occurrences in the 2005/06 cropping season, being 44% of those in the beginning seed stage - R5). February/2006 was the month with the highest number of evidences (55%), followed by March/2006 (29%). The highest yield los... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Doença de planta; Ferrugem; Fungo; Soja. |
Thesaurus NAL: |
Plant diseases and disorders; Soybeans. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 03947nam a2200241 a 4500 001 1469759 005 2017-04-27 008 2006 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCOSTAMILAN, L. M. 245 $aSoybean rust studies in Southern Brazil.$h[electronic resource] 260 $aIn: SOUTH AMERICAN WORKSHOP ON SOYBEAN RUST, 2006, Londrina. Abstracts and program... Londrina: JIRCAS$c2006 300 $ap. 9. 520 $aAsian soybean rust was first detected by the end of the 2001/02 summer crop season on April 23, in the district of Ciríaco, in Rio Grande do SuI state (RS). In that moment, grain yield loss due to the disease was estimated to be 43% for cultivar BRS 154 and 23% for cultivar BRS 153. In the following seasons, the disease was observed in almost 100% of soybean fields, but in low severity due, basically, to drought which ocurred in 2003/04 and 2004/05 cropping seasons throughout the South of Brazil. In 2005/06, rust occurrence was again widespread, but in low severity,.because of the scarce rainfall distribution in December 2005, and in January and February 2006. Even so, 359 occurrences were registered in RS state and 51 in Santa Catarina state, in the Alert System site of the Antiferrugem Consortium. Only at Embrapa Trigo, 344 samples from 81 districts were analysed, and in 303 of them (88%) confirmed the presence of rust. The districts with the largest number of soybean fields affected by rust were Nonoai (41), Trindade do SuI (24), Chapada (21), Sao Jose das Missoes (20), Floriano Peixoto (19), Gramado dos Loureiros (17), Getúlio Vargas (15), and Rio dos Índios (11). In RS, generally, the disease tends to appear in the reproductive growth stage (99% of the occurrences in the 2005/06 cropping season, being 44% of those in the beginning seed stage - R5). February/2006 was the month with the highest number of evidences (55%), followed by March/2006 (29%). The highest yield losses were observed at the small farm landowners, and that could be related to the lack of rust scoutting, to misidentification of the disease in its early symptoms, or to the delay of the ideal time for fungicide spraying. Epidemiology studies of asian soybean rust have been developed at Embrapa Trigo since 2002/03, in three or four seeding dates using two cultivars. In most cropping seasons, the first symptoms of the disease appeared when plants were in the reproductive stage. The greatest severity and AUDPC (area under the disease progress curve) occurred when the seeding date was delayed. The disease was always less severe or absent in the early-maturing cultivar. Rust chemical control, in the South, has been studied in the National Web Fungicide Efficiency led by Embrapa Soja, and by private groups, and presented at technical meetings. The National Web Trial was conducted by Embrapa Trigo in the cropping seasons of 2003/04 and 2005/06, in which there were no significant differences between the control without fungicide and the other treatments with different types of fungicides, in one or two applications, due to the development of low levels of rust severity. Resistance studies were conducted in the 2003/04 and 2005/06 cropping seasons, in the field, with soybean plant introductions (PIs) and cultivars gathered by Embrapa Soja. In 2004, the genotypes that standed out with the lowest disease indices were PF 001339, BR 993313, and MGBR 48 (Garimpo RCH), and, in 2006, PI 224270, PI 379618TCI, PI 417115, and PI 423956 and the cultivars Shiranui and Kinoshita, with RB (reddish-brown) lesion type and lower sporulation and severity degrees, besides PI 471904, with RT lesion type (reddish-brown with some TAN lesions type). 650 $aPlant diseases and disorders 650 $aSoybeans 650 $aDoença de planta 650 $aFerrugem 650 $aFungo 650 $aSoja 700 1 $aGODOY, C. V. 700 1 $aSOARES, R. M. 700 1 $aYORINORI, J. T. 700 1 $aALMEIDA, A. M. R.
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Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Soja (CNPSO) |
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