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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital. |
Data corrente: |
01/06/2009 |
Data da última atualização: |
30/11/2010 |
Autoria: |
SILVA, M. G. de MORAIS; ALZATE-MARIN, A. L.; MOREIRA, M. A.; BARROS, E. G. de. |
Afiliação: |
MARCELO GERALDO DE MORAIS SILVA, BIOAGRO/UFV; ANA LILIA ALZATE-MARIN, FMRP/USP; MAURILIO ALVES MOREIRA, BIOAGRO/UFV; EVERALDO GONÇALVES DE BARROS, BIOAGRO/UFV. |
Título: |
Association between RAPD marker OPAS13950C and anthracnose resistance allele Co-43 of common bean cultivar PI 207262. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
Crop Breeding and Applied Biotechnology, Londrina, v. 7, n. 1, p. 24-28, June 2007. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Cultivar PI 207262 is an important source of resistance to common bean anthracnose caused by the fungus Colletotrichum lindemuthianum. Previous studies identified the presence of anthracnose resistance genes Co-4 3 and Co-9 in PI 207262. Markers OPY20830C and OPAS13950C have been identified as tightly linked to Co-4 gene of cultivar TO and Co-42 allele of cultivar G 2333 and Selection 1308, respectively. Potentially these markers could be helpful in the selection of plants harboring the Co-43 allele derived from PI 207262. Main goals of the present study were to test markers OPY20830C and OPAS13950C to identify the most promising molecular marker linked to the Co-4 3 allele and determine the genetic distance between each marker and the allele. We observed that the RAPD molecular marker OPAS13950C is linked at 3.5 cM from Co-43. This is the first study that reports a molecular marker associated to Co-4 3 anthracnose resistance allele of the common bean cultivar PI 207262. |
Palavras-Chave: |
Cultivares diferenciadores para antracnose; Feijoeiro PI 207262; Genes de resistência; Phaseolus vulgaris L; SAM. |
Thesagro: |
Agricultura; Biotecnologia; Colletotrichum Lindemuthianum; Genética. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA) |
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Registros recuperados : 38 | |
9. | | MACEDO, L.; BEN, R. L.; MARIN, A.; PERISSUTTI, G. E.; GUERRA, C. C. Estudo de procedimentos e parâmetros para a elaboração de vinhos tintos finos licorosos. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 14. ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 10., 2016, Bento Gonçalves. Resumos...Bento Gonçalves, RS: Embrapa uva e Vinho, 2016. p. 59. (Embrapa Uva e Vinho. Documentos, 99)Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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10. | | MARIN, A.; SANTOS, D. M. M. dos; BANZATTO, D. A.; CODOGNOTTO, L. M. Influência da disponibilidade hídrica e da acidez do solo no teor de prolina livre de guandu. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 41, n. 2, p. 355-358, fev. 2006 Notas Científicas.
Título em inglês: Influence of water availability and soil acidity on the level of free proline in pigeon pea.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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12. | | SOUZA, T. L. P. O.; ALZATE-MARIN, A. L.; FALEIRO, F. G.; BARROS, E. G. de. Pathosystem common bean-uromyces appendiculatus: host resistance, pathogen specialization, and breeding for rust resistance. Pest Technology, v. 2, n. 2, p. 56-69, 2008.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 5 |
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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14. | | BALDISSERA, T. C.; MARÍN, A.; PINTO, C. E.; GARAGORRY, F. C.; BARBOSA, A. M.; CARVALHO, P. C. F. Altura adequada de pastejo maximiza ingestão de forragem e nutrientes. In: WORKSHOP DE CIÊNCIA E INOVAÇÃO EM PECUÁRIA, 1., 2020, Lages. Resumos... Florianópolis: Epagri, 2020. p. 84. (Epagri. Documentos, 322).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul. |
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Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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16. | | FERES, J. M.; GUIDUGLI, M. C.; MESTRINER, M. A.; SEBBENN, A. M.; CIAMPI, A. Y.; ALZATE MARIN, A. L. Microsatellite diversity and effective population size in a germplasm bank of Hymenaea courbaril var. stilbocarpa (Leguminosae), an andangered tropical tree: recommendations for conservation. Genetic Resources and Crop Evolution, v. 56, p. 797-807, 2009.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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17. | | MARÍN, A.; BALDISSERA, T.; PINTO, C.; GARAGORRY, F. C.; ZUBIETA, A.; GIRALDO, L.; CHIRINDA, N.; ARANGO, J.; CARVALHO, P. Una innovación en el manejo del pastoreo como estrategia para mejorar la producción animal y reducir las emisiones de GEI. Wageningen: CGIAR: CCAFS, 2017. 4 p. (Info note). Research Program on Climate Change, Agriculture and Food Security.Tipo: Nota Técnica/Nota Científica |
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul. |
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18. | | ALZATE-MARIN, A. L.; COSTA, M. R.; SARTORATO, A.; RAVA, C. A.; BARROS, E. G. de; MOREIRA, M. A. Use of markers as a tool to investigate the presence of disease resistance genes in common bean cultivars. Crop Breeding and Applied Biotechnology, v. 1, n. 2, p. 125-133, June 2001.Tipo: Artigo em Periódico Indexado |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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20. | | ALZATE-MARIN, A. L.; COSTA, M. R.; SARTORATO, A.; DEL PELOSO, M. J.; BARROS, E. G. de; MOREIRA, M. A. Variabilidade genética em genótipos de feijoeiro comum avaliada com marcadores moleculares. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 1., 2001, Goiânia. Anais... Goiânia: Embrapa Arroz e Feijão, 2001.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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