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Registros recuperados : 190 | |
41. | | COSTA, C. T. da; ALBUQUERQUE, A. C. S.; NASCIMENTO JUNIOR, A. do; MARCELINO-GUIMARÃES, F. C.; PEREIRA, J. F. Genetic diversity of Brazilian triticales evaluated with genomic wheat microsatellites. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 42, n. 11, p. 1577-1586, nov. 2007 Título em português: Diversidade genética de triticales brasileiros avaliada com microssatélites genômicos de trigo. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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42. | | POLIZEL-PODANOSQUI, A. M.; PEREIRA, R. M.; STOLF-MOREIRA, R.; MARCELINO-GUIMARÃES, F. C.; ABDELNOOR, R. V. Identificação de genes diferencialmente expressos em soja em resposta à Phakopsora pachyrhizi pela metodologia ACP. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE SOJA, 6., 2012, Cuiabá. Soja: integração nacional e desenvolvimento sustentável: resumos. Brasília, DF: Embrapa, 2012. p. 12, res. 1. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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43. | | POLIZEL-PODANOSQUI, A. M.; PEREIRA, R. M.; STOLF-MOREIRA, R.; MARCELINO-GUIMARÃES, F. C.; ABDELNOOR, R. V. Identificação de genes diferencialmente expressos em soja em resposta à Phakopsora pachyrhizi pela metodologia ACP. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE SOJA, 6., 2012, Cuiabá. Soja: integração nacional e desenvolvimento sustentável: anais. Brasília, DF: Embrapa, 2012. 4 p. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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44. | | SOARES, D. A.; DINIZ, N. F.; SANTOS, A. B.; GODOY, C. V.; MEYER, M. C.; MARCELINO-GUIMARÃES, F. C. Padronização de um método para detecção da mutação I86F no gene ISDH de Phakopsora pachyrhizi e sua ocorrência em amostras de soja das safras 2017/18 e 2018/19. In: JORNADA ACADÊMICA DA EMBRAPA SOJA, 14., 2019, Londrina. Resumos expandidos... Londrina: Embrapa Soja, 2019. 163 p. (Embrapa Soja. Documentos, 415). p. 75-80. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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45. | | RINCÃO, M. P; CRUZ, B. G.; YOKOYAMA, A.; KUWAHARA, M. K.; ABDELNOOR, R. V.; MARCELINO-GUIMARÃES, F. C. Perfil transcricional de genes essenciais ao fungo phakopsora pachyrhizi causador da ferrugem asiática da soja. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE SOJA, 7.; MERCOSOJA, 2015, Florianópolis. Tecnologia e mercado global: perspectivas para soja: anais. Londrina: Embrapa Soja, 2015. 3 p. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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46. | | SOARES, R. M.; MEYER, M. C.; FERREIRA, E. G. C.; MARCELINO-GUIMARÃES, F. C.; FANTINATO, G. G. P.; ÁVILA, W. Primeiro relato de ocorrência da mancha bacteriana marrom no Estado do Pará. In: REUNIÃO DE PESQUISA DE SOJA, 36., 2017, Londrina, PR. Resumos expandidos... Londrina: Embrapa Soja, 2017. p. 81-83. (Embrapa Soja. Documentos, 388). Editado por Alvadi Antonio Balbinot Junior, Fernando Augusto Henning, Regina Maria Villas Bôas de Campos Leite. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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47. | | COSTA, G. N.; MARCELINO-GUIMARÃES, F. C.; VILAS-BÔAS, G. T.; MATSUO, T.; MIGLIORANZA, L. H. S. Potential fate of ingested Lactobacillus plantarum and its occurrence in human feces. Applied and Environmental Microbiology, Washington, DC, v. 80, n. 3, p. 1013-1019, Feb. 2014. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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48. | | FERNANDES, J. B.; NOMURA, R. B. G.; FAZAM, J. C.; PASINI, A.; ROGGIA, S.; MARCELINO-GUIMARÃES, F. C. lngestão de dsRNA para s¡lenciamento gênico em Euschistus heros (Hemiptera: Pentatomidae). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 27.; CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE ENTOMOLOGIA, 10., 2018, Gramado, RS. Saúde, ambiente e agricultura: anais. Santo Antonio de Goiás: SEB: UFSM, 2018. v. 2. resumo. p. 928. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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51. | | CRUZ, B. G.; YOKOYAMA, A.; RINCÂO, M. P.; CARVALHO, K.; KAMOGAE, M. K.; MARCELINO-GUIMARÃES, F. C. Validação de um sistema para estudo funcional de genes de Phakopsora pachyrhizi baseado em silenciamento gênico. In: JORNADA ACADÊMICA DA EMBRAPA SOJA, 10., 2015, Londrina. Resumos expandidos... Londrina: Embrapa Soja, 2015. p. 44-52. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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52. | | GIROTTO, L.; SOLDERA, M. C. A.; MARIN, S. R. R.; KANAMORI, N.; FUJITA, Y.; YOSHIDA, T.; MARCELINO-GUIMARÃES, F. C.; YAMAGUCHI-SHINOZAKI; NEPOMUCENO, A. L. Agrobacterium-mediated transformation of soybean variated, BR16, gene 35S:AREB1, analysis by southern blotting. In: INTERNATIONAL CROP SCIENCE CONGRESS, 6., 2012, Bento Gonçalves. [Proceedings...]. [S.l.]: International Crop Science Society, 2012. Poster, 117. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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53. | | RIBEIRO, M. M.; SANTOS, A. B. dos; OLIVEIRA, L. S.; ABE, V. Y.; CASTANHO, F. M.; ABDELNOOR, R. V.; MARCELINO-GUIMARÃES, F. C. Análises de estrutura e indução da família de genes MLO de soja sob infecção por Phakopsora pachyrhizi. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE GENÉTICA MOLECULAR DE PLANTAS, 8, 2023, Florianópolis, SC. Anais... Florianópolis: SBG, 2023. resumo. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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54. | | SOUZA JUNIOR, H. de; SILVA, A. C.; AVELINO, B. B.; FERREIRA, E. G. C.; CASTANHO, F. M.; ISEPPON, A. M. B.; MARCELINO-GUIMARÃES, F. C. Avaliação da resistência do feijão-caupi (Vigna unguiculata (L.) Walp) à um isolado virulento de Phakopsora pachyrhizi. In: JORNADA ACADÊMICA DA EMBRAPA SOJA, 15., 2020, Londrina. Resumos expandidos... Londrina: Embrapa Soja, 2020. 244 p. (Embrapa Soja. Documentos, 429). P. 113-118 (Embrapa Soja. Documentos, 429). Artigo de acesso aberto. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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55. | | UTIYAMA, A. S.; ABE, V. Y.; DARBEN, L. M.; CARVALHO, K.; CARVALHO, M. C. C. G. de; MARCELINO-GUIMARÃES, F. C. Avaliação funcional de proteínas candidatas a efetores de Phakopsora pachyrhizi por meio da análise de espécies reativas a oxigênio (ROS) e deposição de calose. In: JORNADA ACADÊMICA DA EMBRAPA SOJA, 13., 2018, Londrina. Resumos expandidos... Londrina: Embrapa Soja, 2018. p. 38-45. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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56. | | MORALES, A. M. A.; PEREIRA, A. A.; BRITO JUNIOR, S. L.; ROMERO, C. C.; BORÉM, A.; MARCELINO-GUIMARÃES, F. C.; GRAHAM, M. A.; ABDELNOOR, R. V. Caracterização molecular e microscópica da resistência à Ferrugem asiática da soja mediada pelo gene Rpp4. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE SOJA, 6., 2012, Cuiabá. Soja: integração nacional e desenvolvimento sustentável: resumos. Brasília, DF: Embrapa, 2012. p. 12, res. 2. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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57. | | MORALES, A. M. A. P.; PEREIRA, A. A.; BRITO JUNIOR, S. L.; ROMERO, C. C.; BORÉM, A.; MARCELINO-GUIMARÃES, F. C.; GRAHAM, M. A.; ABDELNOOR, R. V. Caracterização molecular e microscópica da resistência à Ferrugem asiática da soja mediada pelo gene RPP4. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE SOJA, 6., 2012, Cuiabá. Soja: integração nacional e desenvolvimento sustentável: anais. Brasília, DF: Embrapa, 2012. 4 p. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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58. | | HISHINUMA-SILVA, S. M.; LOPES-CAITAR, V. S.; NOMURA, R. B. G.; NASCIMENTO, L. C.; DIAS, W. P.; HEWEZI, T.; MARCELINO-GUIMARÃES, F. C. Caracterização da proteína 14-3-3 nos nematoides que infectam a soja. In: JORNADA ACADÊMICA DA EMBRAPA SOJA, 15., 2020, Londrina. Resumos expandidos... Londrina: Embrapa Soja, 2020. 244 p. (Embrapa Soja. Documentos, 429). p. 143-151 (Embrapa Soja. Documentos, 429). Artigo de acesso aberto. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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59. | | PINTO, R. A. S.; NOMURA, R. B. G.; HISHINUMA-SILVA, S. M.; LOPES-CAITAR, V. S.; DIAS, E. P.; LOPES, I. de O. N.; MARCELINO-GUIMARÃES, F. C. Efeito do silenciamento gênico de proteínas envolvidas no parasitismo de Pratylenchus brachyurus. In: JORNADA ACADÊMICA DA EMBRAPA SOJA, 17., 2022, Londrina. Resumos expandidos... Londrina: Embrapa Soja, 2022. (Embrapa Soja. Documentos, 446). Regina Maria Villas Bôas de Campos Leite, Larissa Alexandra Cardoso Moraes, Kelly Catharin, Editoras Técnicas. p. 121-128. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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60. | | HONNA, P. T.; GIROTTO, L.; SOLDERA, M. C. A.; KANAMORI, N.; MARCELINO-GUIMARÃES, F. C.; YAMAGUCHI-SHINOZAKI, K.; FARIAS, J. R. B. Identificação de sementes de soja geneticamente modificadas utilizando a técnica de PCR convencional. JORNADA ACADÊMICA DA EMBRAPA SOJA, 7., 2012, Londrina. Resumos expandidos... Londrina: Embrapa Soja, 2012. p. 134-138. (Embrapa Soja. Documentos, 333). Editado por Paula Gerón Saiz de Mello. Disponível em: . Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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Registros recuperados : 190 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
24/10/2019 |
Data da última atualização: |
19/05/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
BACH, F.; ZIELINSKI, A. A.; HELM, C. V.; MACIEL, G. M.; PEDRO, A. C.; STAFUSSA, A. P.; ÁVILA, S.; HAMINIUK, C. H. I. |
Afiliação: |
Fabiane Bach, UFPR; Acácio Antonio Ferreira Zielinski, UFSC; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; Giselle Maria Maciel, UTFPR; Alessandra Cristina Pedro, UFPR; Ana Paula Stafussa, UFPR; Suelen Ávila, UFPR; Charles Windson Isidoro Haminiuk, UTFPR. |
Título: |
Bio compounds of edible mushrooms: in vitro antioxidant and antimicrobial activities. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
LWT. Food Science and Technology, v. 107, p. 214-220, June 2019. |
DOI: |
10.1016/j.lwt.2019.03.017 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The aim of this study was to optimize the extraction of total phenolics from edible mushrooms, evaluate the in vitro antioxidant and antimicrobial activities and identify the main phenolic compounds present in the extracts. A Box-Behnken design was used and the effects of temperature (X1, 25?55 °C), solvent-to-solid ratio (X2, 30?70 mL per gram) and solvent concentration (X3, 25?75%) were evaluated. In the optimum conditions of extraction, the antioxidant (DPPH, ABTS and FRAP assays) and antimicrobial activities of the extract were tested against the bacteria: Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Escherichia coli and Salmonella enteritidis. In addition, the phenolic compounds of the extracts were quantified. The A. brasiliensis mushrooms showed the higher phenolic contents (13.16 mgGAE/g) and antioxidant activity by DPPH and ABTS assays of 50.64 and 128.60 μmolTE/g, respectively, among the phenolic extracts of the mushrooms analyzed. The gallic acid was the main phenolic compound identified and the A. brasiliensis had the highest concentration (491.89 μg/g). All extracts presented antibacterial activity for Gram-positive strains (MIC ≤ 200 mg/mL). The high content of antioxidant compounds, extracted by a non-toxic solvent, suggested that the A. brasiliensis extract can be applied in the food industry as a natural antioxidant. |
Palavras-Chave: |
Ácido fenólico; Agaricus brasiliensis; Antibacterial activity; Atividade antibacteriana; Edible mushrooms; Phenolic acid; UHPLC. |
Thesagro: |
Cogumelo Comestível. |
Thesaurus NAL: |
Gallic acid. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/203655/1/2019-C.Helm-LWT-Bio-compounds.pdf
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Marc: |
LEADER 02356naa a2200325 a 4500 001 2113459 005 2022-05-19 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.lwt.2019.03.017$2DOI 100 1 $aBACH, F. 245 $aBio compounds of edible mushrooms$bin vitro antioxidant and antimicrobial activities.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aThe aim of this study was to optimize the extraction of total phenolics from edible mushrooms, evaluate the in vitro antioxidant and antimicrobial activities and identify the main phenolic compounds present in the extracts. A Box-Behnken design was used and the effects of temperature (X1, 25?55 °C), solvent-to-solid ratio (X2, 30?70 mL per gram) and solvent concentration (X3, 25?75%) were evaluated. In the optimum conditions of extraction, the antioxidant (DPPH, ABTS and FRAP assays) and antimicrobial activities of the extract were tested against the bacteria: Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Escherichia coli and Salmonella enteritidis. In addition, the phenolic compounds of the extracts were quantified. The A. brasiliensis mushrooms showed the higher phenolic contents (13.16 mgGAE/g) and antioxidant activity by DPPH and ABTS assays of 50.64 and 128.60 μmolTE/g, respectively, among the phenolic extracts of the mushrooms analyzed. The gallic acid was the main phenolic compound identified and the A. brasiliensis had the highest concentration (491.89 μg/g). All extracts presented antibacterial activity for Gram-positive strains (MIC ≤ 200 mg/mL). The high content of antioxidant compounds, extracted by a non-toxic solvent, suggested that the A. brasiliensis extract can be applied in the food industry as a natural antioxidant. 650 $aGallic acid 650 $aCogumelo Comestível 653 $aÁcido fenólico 653 $aAgaricus brasiliensis 653 $aAntibacterial activity 653 $aAtividade antibacteriana 653 $aEdible mushrooms 653 $aPhenolic acid 653 $aUHPLC 700 1 $aZIELINSKI, A. A. 700 1 $aHELM, C. V. 700 1 $aMACIEL, G. M. 700 1 $aPEDRO, A. C. 700 1 $aSTAFUSSA, A. P. 700 1 $aÁVILA, S. 700 1 $aHAMINIUK, C. H. I. 773 $tLWT. Food Science and Technology$gv. 107, p. 214-220, June 2019.
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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