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Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  06/07/2021
Data da última atualização:  28/09/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MARCANO DE HIGUERA, J.; SILVA, A. B. S. da; HENRIQUE, W.; ESTEVES, S. N.; BARIONI JUNIOR, W.; DONATI, G. L.; NOGUEIRA, A. R. de A.
Afiliação:  JULYMAR MARCANO DE HIGUERA, UFSCAR; ANA BEATRIZ SANTOS DA SILVA, UFSCAR; WIGNEZ HENRIQUE, APTA; SERGIO NOVITA ESTEVES, CPPSE; WALDOMIRO BARIONI JUNIOR, CPPSE; GEORGE LUIS DONATI, WAKE FOREST UNIVERSITY; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE.
Título:  Effect of genetic crossing and nutritional management on the mineral composition of carcass, blood, leather, and viscera of sheep.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Biological Trace Element Research, jan. 2021.
Páginas:  p.4133-4144.
ISSN:  1559-0720
DOI:  https://doi.org/10.1007/s12011-020-02543-8
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The effect of genetic crossing and nutritional management on weight gain and the concentration of minerals and trace elements in the carcass, blood, leather, and viscera of sheep were evaluated. Several statistical strategies were used to evaluate the different elemental composition characteristics of pure breed animals, i.e., White Dorper (ODO), Ile de France (OIF), Texel (OTX), and Santa Inês (OSI), as well as their crossbreeds 1/2 White Dorper and 1/2 Santa Inês (ODS), 1/2 Ile de France, and 1/2 Santa Inês (OIS), 1/2 Texel × 1/2 Santa Inês (OTS). Three different diets were evaluated AL (ad libitum), R75, and R63 (75 and 63 g of dry matter/kg of the animal metabolic weight, respectively). Levels of Ca, Cu, Fe, K, Mg, Mn, P, S, and Zn were determined by inductively coupled plasma optical emission spectrometry (ICP OES). The concentration of inorganic elements in the different body components was not affected by the diet (P > 0.05), and OTX and OTS were the breeds with the highest weight gain. Random forest importance models demonstrated that Zn in the carcass, K, Ca, and Zn in blood, and K in leather are most associated with separating the different evaluated sheep?s breeds. Crossbreeding the native Santa Inês breed with sheep of exotic breeds produces animals well adapted to confinement.
Palavras-Chave:  ICP OES; Machine learning models; Mineral concentrations; Santa Inês.
Thesaurus Nal:  Small ruminants.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPPSE25352 - 1UPCAP - DDPROCI-2021.00083HIG2021.00091
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1.Imagem marcado/desmarcadoMARCANO DE HIGUERA, J. Avalição da qualidade nutricional da carne de ovinos e carne a base de proteína vegetal empregando técnicas analíticas baseadas em fontes de plasma. 2021, 117 f. Tese (Doutorado em Química Analítica), Centro de Ciências Exatas e de Tecnologia, Universidade Federal de São Carlos, São Carlos, 2021. Orientadora: Dra. Ana Rita de Araújo Nogueira, Embrapa Pecuária Sudeste.
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
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2.Imagem marcado/desmarcadoMARCANO DE HIGUERA, J.; SANTOS, H. M.; SANTOS, H. M.; NOGUEIRA, A. R. de A. Animal and vegetable protein burgers: bromatological analysis, mineral composition, and bioaccessibility evaluation. ACS Food Science & Technology, v.1, n.10, p.1821-1829, 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: C - 0
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3.Imagem marcado/desmarcadoMARCANO DE HIGUERA, J.; SANTOS, H. M.; OLIVEIRA, A. F. DE; NOGUEIRA, A. R. de A. Bioaccessibility assessment of Cu, Fe, K, Mg, P, and Zn in thermally treated lamb meat. Journal of the Brazilian Chemical Society, v.32, n.11, p.2111-2119, 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
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4.Imagem marcado/desmarcadoLANDGRAFF, R. L.; MARCANO DE HIGUERA, J.; SÁ, I. P. DE; NOGUEIRA, A. R. de A. Determinação de Al, Ba, Cd, Cr, Cu, Fe, Sr e Ti em velas do tipo estrela empregando planejamento Box-Behnken. In: JORNADA CIENTÍFICA DA EMBRAPA SÃO CARLOS, 12., 2020, São Carlos, SP. Anais... São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação; Embrapa Pecuária Sudeste, 2020. p.52. (Embrapa Instrumentação. Documentos, 71).
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
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5.Imagem marcado/desmarcadoMARCANO DE HIGUERA, J.; SÁ, I. P. DE; LANDGRAFF, R. L.; NOGUEIRA, A. R. de A. Determination of Al, Ba, Cd, Cr, Cu, Fe, Sr, and Ti in Sparkler Candles by MIP OES. Food Analytical Methods, p. 317-329, 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
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6.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, H. M.; MARCANO DE HIGUERA, J.; NOGUEIRA, A. R. de A. In vitro bioaccessibility of essential minerals from raw and cooked Tilapia fillet: method validation and analysis by synchronous vertical dual view ICP OES. Food Chemistry Advances, v. 1, oct. 2022, 100080. 8 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 5
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7.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, A. B. S. do; SÁ, I. P. de; MARCANO DE HIGUERA, J.; NOGUEIRA, A. R. de A. Feasibility of dispersive liquid-liquid microextraction for molybdenum determination in lamb meat by MIP OES. Food Analytical Methods, v.14, 2021. p.496-502.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
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8.Imagem marcado/desmarcadoMARCANO DE HIGUERA, J.; SILVA, A. B. S. da; OLIVEIRA, A. F. de; NOGUEIRA, A. R. de A. Multi-elemental determination in meat samples using multi-isotope calibration strategy by ICP-MS. Food Chemistry, v. 303, 125395, jan. 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
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9.Imagem marcado/desmarcadoMARCANO DE HIGUERA, J.; SILVA, A. B. S. da; HENRIQUE, W.; ESTEVES, S. N.; BARIONI JUNIOR, W.; DONATI, G. L.; NOGUEIRA, A. R. de A. Effect of genetic crossing and nutritional management on the mineral composition of carcass, blood, leather, and viscera of sheep. Biological Trace Element Research, jan. 2021. p.4133-4144.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
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10.Imagem marcado/desmarcadoCOELHO, T. L. S.; SILVA, D. S. N.; SOUZA FILHO, L. B. DE; ROCHA, J. M.; MARCANO DE HIGUERA, J.; SÁ, I. P. DE; GAMELA, R. R.; NOGUEIRA, A. R. de A.; LOPES JÚNIOR, C. A.; VIEIRA, E. C. High enhancement of macro and micronutrients quantification in Cajuína by ICP OES using ultrasound and multivariate analysis. Food Chemistry Advances, v. 2, 2023. 8 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
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11.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, F. L. F. da; ANDRADE NETO, D. M.; MENEZES, F. L. de; SÁ, I. P. de; MARCANO DE HIGUERA, J.; FECHINE, P. B. A; COSTA, L. S. da; NOGUEIRA, A. R. de A.; LOPES. G. S; MATOS, W. O. Non-chromatographic arsenic speciation analyses in wild shrimp (Farfantepenaeus brasiliensis) using functionalized magnetic iron-nanoparticles. Food Chemistry, v.345, 2021, 128781. 9 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
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