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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
30/07/2013 |
Data da última atualização: |
30/07/2013 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
WELKE, J. E.; MANFROI, V.; ZANUS, M.; LAZZAROTTO, M.; ZINI, C. A. |
Afiliação: |
JULIANE ELISA WELKE, UFRGS; VITOR MANFROI, UFRGS; MAURO CELSO ZANUS, CNPUV; MARCELO LAZZAROTTO, CNPF; CLÁUDIA ALCARAZ ZINI, UFRGS. |
Título: |
Differentiation of wines according to grape variety using multivariate analysis of comprehensive two-dimensional gas chromatography with time-of-flight mass spectrometric detection data. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, n. 141, p. 3897-3905, 2013. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Headspace solid-phase microextraction (HS-SPME) combined with comprehensive two-dimensional gas chromatography with time-of-flight mass spectrometry detection (GCÂGC/TOFMS) was used to analyse the volatiles in five types of wines elaborated with grapes of Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc and Pinot Noir varieties. Fisher ratio, principal component analysis (PCA) and stepwise linear discriminant analysis (SLDA) were used to develop a discriminant model and, as a result, 12 volatile compounds enabled differentiation and classification of wines according to grape cultivars. A detailed examination of GCÂGC/TOFMS data showed that the use of one-dimensional gas chromatography with a mass spectrometric detector (1D-GC/MS) would probably result in misidentification of some of these 12 compounds, as they showed partial coelution with other components in the first chromatographic dimension. |
Palavras-Chave: |
Brasil; Composto volátil; Espectofotometria; Fisher ratio; PCA; Rio grande do sul; Serra gaúcha; Volatie compound; Wine. |
Thesagro: |
Cromatografia Gasosa; Vinho. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Registros recuperados : 29 | |
24. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MANFROI, V.; GUERRA, C. C.; RIZZON, L. A.; ROMBALDI, C. V.; FERRI, V. Influência de taninos enológicos na qualidade de vinho tinto fino Cabernet Sauvignon. In: CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 10.; CONGRESSO BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 11.; SEMINÁRIO FRANCO-BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 2., 2005, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2005. p. 300.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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25. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MANFROI, V.; COSTA, G. P.; GUERRA, C. C.; ZANUS, M. C.; FIALHO, F. B.; ROMBALDI, C. V. Aplicação de taninos enológicos na elaboração de vinho Cabernet Sauvignon e seus efeitos sobre a qualidade sensorial. Ciência Rural, Santa Maria, v. 40, n. 1, p. 175-181, 2010.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
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26. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | POZZATTI, M.; GUERRA, C. C.; MARTINS, G.; SANTOS, I. D. dos; WAGNER, R.; FERRÃO, M. F.; MANFROI, V. Effects of winemaking on 'marselan' red wines: volatile compounds and sensory aspects. Ciência e Técnica Vitivinícola, v. 35, n. 2, p. 63-75, 2020.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
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27. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MANFROI, V.; RIZZON, L. A.; FIALHO, F. B.; AGNOL, I. D.; FERRI, V. C.; ROMBALDI, C. V. Influência de taninos enológicos em diferentes dosagens e épocas distintas de aplicação nas características físico-químicas do vinho Cabernet Sauvignon. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 30, p. 127-135, maio 2010. Suplemento.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
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28. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MANFRÓI, V.; ZORZAN, C.; ZANUS, M. C.; GUERRA, C. C.; FIALHO, F. B.; AGNOL, I. D.; FERRI, V. C.; ROMBALDI, C. V. Capacidade antioxidante de vinhos tintos Cabernet Sauvignon tratados com taninos exógenos. In: CONGRESO LATINOAMERICANO DE VITICULTURA Y ENOLOGIA, 11., 2007, Mendoza. Seduciendo al consumidor de hoy: anales. [Mendoza: INV: CLEIFRA], 2007. 1 CD-ROM. Resumo.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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29. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | HAMPEL, V. S.; POLI, C. H. E. C.; JOY, M.; TONTINI, J. F.; DEVINCENZI, T.; PARDOS, J. R. B.; MACEDO, R. E. F.; NALERIO, E. S.; SACCOL, A. G. F.; RODRIGUES, E.; MANFROI, V.; FAJARDO, N. M. Tropical grass and legume pastures may alter lamb meat physical and chemical characteristics. Tropical Animal Health and Production, v. 53, n. 4, p. 1-10, Sept. 2021. Artigo 427.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
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