|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
06/04/2005 |
Data da última atualização: |
06/04/2005 |
Autoria: |
RIUL JÚNIOR, A.; MALMEGRIM, R. R.; FONSECA, F. J.; MATTOSO, L. H. C. |
Título: |
Nano-assembled films for taste sensor application. |
Ano de publicação: |
0 |
Fonte/Imprenta: |
Artificial organs, v. 27, n. 5, p. 457-460, 2003. p. 457-460. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The field of nano-science and nano-technology is a broad and interdisciplinary world-wide research area, developing activities that have been growing explosively in the last few years. Through the use of nanostructured thin films of conducting polymers and a lipid-like material coating gold microelec- trodes we were able to mimic the human perception of taste by way of artificial sensors called "electronic tongues." Tt is well known that the human tongue cannot discriminate each and every chemical sub- stance it comes in contact with, but it groups alI the information received in distinct pattems of response encoding the taste quality (global selectivity concept) (1-3). Therefore, unlike devices mimicking vision, hearing, and tact, which may in principIe respond to a single physical stimulus, an artificial tongue must be able to recognise tastes (sweet, salty, sour, bitter, and umami) and respond to suppression effects like its human counterpart. Consequently, artificial taste sensors must have high sensitivity and stability, as selectivity is not a crucial requirement in this sort of application. |
Palavras-Chave: |
Língua eletrônica; Polímeros condutores; Sensor de paladar. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01655naa a2200193 a 4500 001 1028945 005 2005-04-06 008 bl --- 0-- u #d 100 1 $aRIUL JÚNIOR, A. 245 $aNano-assembled films for taste sensor application. 260 $c0 520 $aThe field of nano-science and nano-technology is a broad and interdisciplinary world-wide research area, developing activities that have been growing explosively in the last few years. Through the use of nanostructured thin films of conducting polymers and a lipid-like material coating gold microelec- trodes we were able to mimic the human perception of taste by way of artificial sensors called "electronic tongues." Tt is well known that the human tongue cannot discriminate each and every chemical sub- stance it comes in contact with, but it groups alI the information received in distinct pattems of response encoding the taste quality (global selectivity concept) (1-3). Therefore, unlike devices mimicking vision, hearing, and tact, which may in principIe respond to a single physical stimulus, an artificial tongue must be able to recognise tastes (sweet, salty, sour, bitter, and umami) and respond to suppression effects like its human counterpart. Consequently, artificial taste sensors must have high sensitivity and stability, as selectivity is not a crucial requirement in this sort of application. 653 $aLíngua eletrônica 653 $aPolímeros condutores 653 $aSensor de paladar 700 1 $aMALMEGRIM, R. R. 700 1 $aFONSECA, F. J. 700 1 $aMATTOSO, L. H. C. 773 $tArtificial organs$gv. 27, n. 5, p. 457-460, 2003. p. 457-460.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registros recuperados : 98 | |
54. | | SANTOS, I. R. I.; FERREIRA, M. A. J. da F.; JÚNIOR, G. J.; MUNDIM, R. C. Storage of pollens for long-term conservation of watermelon genetic resources. In: SIMPOSIO DE RECURSOS GENÉTICOS PARA AMÉRICA LATINA Y EL CARIBE, SIRGEALC, 5., 2005, Montevideo, Uruguay. Resúmenes... Montevideo: Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria: Universidad de la República, Facultad de Agronomía, 2005. p. 87.Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
| |
55. | | PANTALEÃO, D. C.; MOREIRA, R. O.; SANTOS, I. R. I.; SUJII, E.; PIRES, C. Viabilidade de ovos de euschistus heros para parasitismo por telenomus podisi após criopreservação em nitrogenio líquido. In: ENCONTRO DO TALENTO ESTUDANTIL DA EMBRAPA RECURSOS GENÉTICOS E BIOTECNOLOGIA, 7., 2002, Brasília, DF. Anais: resumos dos trabalhos. Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2002. p. 101.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
| |
58. | | SALOMAO, A. N.; SANTOS, I. R. I.; GIMENES, M. A.; WALTER, B. M. T. Efeito de variações térmicas sobre a germinação de quatro espécies arbóreas com ampla distribuição geográfica no Brasil. Brasília: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2015. 5 p. (Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. Comunicado Técnico, 196). Apresentado como resumo no: SIMPÓSIO DE RECURSOS GENÉTICOS PARA AMÉRICA LATINA E O CARIBE, 10., 2015, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: Aptor Software, 2015. p. 150. SP 20828o.Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
| |
Registros recuperados : 98 | |
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|