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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  29/06/2020
Data da última atualização:  03/07/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MACIEL, D. A.; SILVA, V. A.; ALVES, H. M. R.; VOLPATO, M. M. L.; BARBOSA, J. P. R. A. de; SOUZA, V. C. O.; SANTOS, M. O.; SILVEIRA, H. R. DE O.; DANTAS, M. F.; FREITAS, A. F. de; SANTOS, J. O. DOS.
Afiliação:  DANIEL ANDRADE MACIEL, INSTITUTO NACIONAL DE PESQUISAS ESPACIAIS; VÂNIA APARECIDA SILVA, EPAMIG; HELENA MARIA RAMOS ALVES, CNPCa; MARGARETE MARIN LORDELO VOLPATO, EPAMIG; JOÃO PAULO RODRIGUES ALVES DE BARBOSA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; VANESSA CRISTINA OLIVEIRA SOUZA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE ITAJUBÁ; MELINE OLIVEIRA SANTOS, EPAMIG; HELBERT REZENDE DE OLIVEIRA SILVEIRA, EPAMIG; MAYARA FONTES DANTAS, EPAMIG; ANA FLÁVIA DE FREITAS, EPAMIG; JACQUELINE OLIVEIRA DOS SANTOS, EPAMIG.
Título:  Leaf water potential of coffee estimated by landsat-8 images.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Plos One, v. 15, n. 3, e031019, Mar. 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1371/journal.pone.0230013
Idioma:  Português
Conteúdo:  Traditionally, water conditions of coffee areas are monitored by measuring the leaf water potential throughout a pressure pump. However, there is a demand for the development of technologies that can estimate large areas or regions. In this context, the objective of this study was to estimate the WW by surface reflectance values and vegetation indices obtained from the Landsat-8/OLI sensor in Minas Gerais-Brazil Several algorithms using OLI bands and vegetation indexes were evaluated and from the correlation analysis, a quadratic algorithm that uses the Normalized Difference Vegetation Index (NDVI) performed better, with a correlation coefficient (R2) of 0.82. Leave-One-Out Cross-Validation (LOOCV) was performed to validate the models and the best results were for NDVI quadratic algorithm, presenting a Mean Absolute Percentage Error (MAPE) of 27.09% and an R2 of 0.85. Subsequently, the NDVI quadratic algorithm was applied to Landsat-8 images, aiming to spatialize the WW estimated in a representative area of regional coffee planting between September 2014 to July 2015. From the proposed algorithm, it was possible to estimate WW from Landsat-8/OLI imagery, contributing to drought monitoring in the coffee area leading to cost reduction to the producers.
Thesagro:  Área Foliar; Café; Potencial Hídrico; Produção Agrícola.
Thesaurus Nal:  Coffee beans; Leaf water potential; Plantations; Remote sensing.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/214268/1/Leaf-water-petential.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPCa - SAPC1369 - 1UPCAP - DD
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21.Imagem marcado/desmarcadoVOLPATO, M. M. L.; ALVES, H. M. R.; VIEIRA, T. G. C.; BORÉM, F. M.; MACIEL, D. A.; GONÇALVES, T. G.; MEIRELES, E. J. L.; BORÉM, R. A. T. Distribuição espacial do déficit hídrico na região da Mantiqueira de Minas, anos 2008 a 2013. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 9., 2015, Curitiba. Consórcio pesquisa café: oportunidades e novos desafios: anais. Brasília, DF: Embrapa Café, 2015.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Café.
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22.Imagem marcado/desmarcadoMACIEL, D. C.; PASSOS, A. M. A. dos; NETTO, D. A. M.; PARRELLA, N. N. L. D.; VITOR, C. M. T.; ROCHA, N. M.; ANTUNES NETO, A.; OLIVEIRA JÚNIOR, A. H. de. Levels of urea fertilizer on germination and vigor of Urochloa brizantha cv Piatã seeds. International Journal of Development Research, v. 10, n. 12, p. 42537-42540, 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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23.Imagem marcado/desmarcadoSIQUEIRA, J. E. de S.; MACIEL, D. de C.; OLIVEIRA, L. C. de; RAMOS, G. da C.; SILVA, M. J. S. da; NAKASONE, A. K.; MARINHO, P. S. B.; MARINHO, A. M. do R. Estudo químico e atividade antibacteriana de fungos endofíticos de Phanera splendens. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE QUÍMICA, 43., 2020, Maceió. Ciência e ensino para todos: anais. Maceió: SBQ, 2022. p. 726. Publicado nos anais da REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE QUÍMICA, 45., 2022, Maceió. Química para o desenvolvimento sustentável e soberano: anais. Maceió: SBQ, 2022.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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24.Imagem marcado/desmarcadoCASTRO, I. R. R. de; MACIEL, D. L.; VARGAS, J. A. C.; GOMES, D. I.; MACIEL, R. P.; MEZZOMO, R.; GAMA, M. A. S. da; OLIVEIRA, L. R. S.; GALVÃO, L. T. O.; PEREIRA, K. da S.; ALVES, K. S. Nutrient utilization, performance, and milk fatty acid composition of grazing cows fed supplements with babassu coconut. Tropical Animal Health and Production, v. 53, 433, 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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25.Imagem marcado/desmarcadoMACIEL, D. L.; VARGAS, J. A. C.; MEZZOMO, R.; GAMA, M. A. S. da; LEITE, L. C.; CASTRO, I. R. R. de; OLIVEIRA, L. R. S.; FARIAS, M. L. C.; LUZ, W. B. dos S.; ALVES, K. S. Physicochemical, nutritional, and sensory attributes of 1 Minas frescal cheese from grazing cows fed a supplement containing different levels of babassu coconut (Orbignya speciosa). International Dairy Journal, v. 127, 105176, 2022. Publicado online em: 1 set. 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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26.Imagem marcado/desmarcadoMACIEL, D. A.; SILVA, V. A.; ALVES, H. M. R.; VOLPATO, M. M. L.; BARBOSA, J. P. R. A. de; SOUZA, V. C. O.; SANTOS, M. O.; SILVEIRA, H. R. DE O.; DANTAS, M. F.; FREITAS, A. F. de; SANTOS, J. O. DOS. Leaf water potential of coffee estimated by landsat-8 images. Plos One, v. 15, n. 3, e031019, Mar. 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Café.
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