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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  29/01/2024
Data da última atualização:  29/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SÁ, M. K. N. de; ANDRADE, A. P. de; ARAUJO, G. G. L. de; MAGALHÃES, A. L. R.; ARAÚJO, C. de A.; VALENÇA, R. de L.; MACEDO, A. de; OLIVEIRA, A. R. da S.; ZANINE, A. de M.; FERREIRA, D. de J.; NEGRÃO, F. de M.; SILVA, T. G. F. da; CAMPOS, F. S.; GOIS, G. C.
Afiliação:  MOEMA KELLY NOGUEIRA DE SÁ, Universidade Federal do Agreste de Pernambuco, Garanhuns, PE; ALBERÍCIO PEREIRA DE ANDRADE, Universidade Federal do Agreste de Pernambuco, Garanhuns, PE; GHERMAN GARCIA LEAL DE ARAUJO, CPATSA; ANDRÉ LUIZ RODRIGUES MAGALHÃES, Universidade Federal do Agreste de Pernambuco, Garanhuns, PE; CLEYTON DE ALMEIDA ARAÚJO, UNIVASF; ROBERTA DE LIMA VALENÇA, Universidade Federal do Espírito Santo; AMÉLIA DE MACEDO, UNIVASF; ANTÔNIA RAFAELA DA SILVA OLIVEIRA, Universidade Federal do Agreste de Pernambuco, Garanhuns, PE; ANDERSON DE MOURA ZANINE, Universidade Federal do Maranhão, Chapadinha, MA; DANIELE DE JESUS FERREIRA, Universidade Federal do Maranhão, Chapadinha, MA; FAGTON DE MATTOS NEGRÃO, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Rondônia, Colorado do Oeste; THIERES GEORGE FREIRE DA SILVA, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Serra Talhada, PE; FLEMING SENA CAMPOS, Universidade Federal do Maranhão, Chapadinha, MA; GLAYCIANE COSTA GOIS, Universidade Federal do Maranhão, Chapadinha, MA.
Título:  Fermentation profile, aerobic stability, and chemical and mineral composition of Cactus pear silages with different inclusion levels of Gliricidia hay.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Plants, v. 13, n. 1, 195, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.3390/plants13020195
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Cactus pear is used in large proportions in diets for small ruminants in semiarid regions. However, its exclusive use is not recommended due to the low fiber and crude protein content and the high water and mineral content, leading to metabolic disorders, low dry matter intake, and weight loss. The use of mixed cactus silage associated with protein and fibrous sources seeks to overcome the deficits in dry matter, fiber and crude protein, aiming to improve the nutritional quality of the diets that will be offered to ruminants. Thus, the use of gliricidia hay in cactus pear silages could represent an important alternative to improve the nutritional and fermentative characteristics of the ensiled material. Therefore, our aim was to evaluate the fermentation dynamics, nutritional characteristics, and aerobic stability of mixed silages of cactus pear combined with different levels of gliricidia hay. This was a completely randomized experimental design with five treatments and five repetitions. The treatments consisted of different levels of inclusion of gliricidia hay (0, 10, 20, 30, and 40% on a dry matter basis) in the composition of mixed cactus pear silages. The inclusion of gliricidia hay in the composition of mixed silages of cactus pear resulted in a quadratic effect for dry matter recovery, pH, NH3-N, buffering capacity, aerobic stability, ether extract, P, K, Na, and Zn (p < 0.05). There was a reduction in density, effluent losses, maximum pH, mineral matter, non-fiber c... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Preservação de forragem; Semiárido.
Thesagro:  Ensilagem; Feno; Gliricidia; Nutrição Animal; Palma Forrageira; Silagem.
Thesaurus Nal:  Animal nutrition; Cactus pears; Forage; Forage grasses; Gliricidia sepium; Opuntia ficus-indica.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1161410/1/Fermentation-profile-aerobic-stability-and-chemical-and-mineral-composition-2024.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA60846 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Café. Para informações adicionais entre em contato com biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  16/05/2022
Data da última atualização:  16/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  CASTRO, I. S. L.; LOPES, R. do L. F.; FERREIRA, S. de S.; MACIEL, T. E. F.; FLOREZ, J. C.; ZAMBOLIM, E. M.; ZAMBOLIM, L.; CAIXETA, E. T.
Afiliação:  ISABEL SAMILA LIMA CASTRO, UFV; REJANE DO LIVRAMENTO FREITAS LOPES, UFV; SÁVIO DE SIQUEIRA FERREIRA, UNIVERSITY OF NORTH TEXAS; TALLES EDUARDO FERREIRA MACIEL, UFV; JUAN CARLOS FLOREZ, UFV; EUNIZE MACIEL ZAMBOLIM, UFV; LAÉRCIO ZAMBOLIM, UFV; EVELINE TEIXEIRA CAIXETA MOURA, CNPCa.
Título:  Transcriptome analysis uncovers the gene expression profile of Hemileia vastatrix (Race XXXIII) during the interactions with resistant and susceptible coffee.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Agronomy, v. 12, n. 2, Feb. 2022.
DOI:  https://doi.org/10.3390/agronomy12020444
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Coffee leaf rust is caused by Hemileia vastatrix Berk. and Broome and is the most important coffee disease in all regions where coffee is cultivated. Here, we sought to sequence the transcriptome of H. vastatrix race XXXIII to obtain a database for use as a reference in studies of the interaction between the fungus and coffee. In addition, we aimed to identify differentially expressed genes that have the potential to act as effector proteins during the interaction. Sequencing of cDNA libraries from uredospores and from compatible and incompatible interactions at different key time points generated about 162 million trimmed reads. We identified 3523 differentially expressed genes. The results suggested that the fungal transcriptome is dynamically altered over the course of infection and that the interaction with a susceptible plant upregulates a larger set of fungal genes than the interaction with a resistant plant. Co-expression network analysis allowed us to identify candidate genes with the same expression pattern as that of other effectors of H. vastatrix. Quantitative PCR analysis identified seven transcripts that may be effectors involved in the coffee?H. vastatrix interaction. This information provides a basis for obtaining new insights into the molecular mechanisms of infection in this pathosystem. Understanding gene expression during the infection process may contribute to elucidating the molecular mechanisms leading to the breakdown of resistance by new physiologica... Mostrar Tudo
Thesagro:  Café; Ferrugem; Hemileia Vastatrix; Resistência Genética.
Thesaurus NAL:  Leaf rust; Transcriptome.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPCa - SAPC1598 - 1UPCAP - DD
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