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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pantanal. |
Data corrente: |
16/03/2018 |
Data da última atualização: |
15/04/2019 |
Tipo da produção científica: |
Nota Técnica/Nota Científica |
Autoria: |
OLIVEIRA-BROCHADO, N. C.; CHIODI, M. S.; SOUZA-CÁCERES, M. B.; ABREU, U. G. P. de; LUZ, D. F.; SALLA, L. E.; OLIVEIRA, M. V. M. |
Afiliação: |
N. C. OLIVEIRA-BROCHADO, Universidade Estadual de Mato Grosso Sul , Aquidauana, MS; M. S. CHIODI, Universidade Estadual de Mato Grosso Sul , Aquidauana, MS; M. B. SOUZA-CÁCERES, Universidade Estadual de Londrina; URBANO GOMES PINTO DE ABREU, CPAP; D. F. LUZ, Universidade Federal de Mato Grosso Sul, Aquidauana, MS; L. E. SALLA, Universidade Estadual de Mato Grosso Sul , Aquidauana, MS; M. V. M. OLIVEIRA, Universidade Estadual de Mato Grosso Sul, Aquidauana, MS. |
Título: |
Potencial leiteiro de animais da raça Pantaneira na região do Alto Pantanal do Mato Grosso do Sul. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v.70, n. 2, p. 644-648, 2018 . |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Este trabalho teve como objetivo determinar o período de lactação e uma composição físico-química do leite das vacas da raça panteira. ABSTRACT: The Pantaneira breed is in danger of extinction. Due to the lack of scientific information on the Pantanal milk potential, this work had the objective of determining the lactation period and a physical-chemical composition of the milk of cows in second order of parturition. The animals were managed in a pasture system rotated in mombaça grass (Panicum maximum) and individually supplemented with concentrate. The milking was performed mechanically twice a day and the milk weighed daily. The physical-chemical characteristics of the milk were evaluated by the ultrasound method and the lactation curves were estimated using the univariate parameter. The average milk yield was 5.34kg/milk/ day and the fat, protein, lactose and total non-fat solids contents were 5.3, 3.7, 6.0 and 10.7%, respectively. Lactation of the cows in second order of calving ended naturally at 180 days and the peak of milk production was reached between 51 and 60 days. Furthermore, there was no difference in milk composition in the different lactation periods. |
Thesagro: |
Lactação; Leite; Vaca Leiteira. |
Thesaurus Nal: |
Dairy cows; Lactation curve; Milk. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/174061/1/abmvz-urbano.pdf
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Marc: |
LEADER 01993naa a2200265 a 4500 001 2089321 005 2019-04-15 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aOLIVEIRA-BROCHADO, N. C. 245 $aPotencial leiteiro de animais da raça Pantaneira na região do Alto Pantanal do Mato Grosso do Sul.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aEste trabalho teve como objetivo determinar o período de lactação e uma composição físico-química do leite das vacas da raça panteira. ABSTRACT: The Pantaneira breed is in danger of extinction. Due to the lack of scientific information on the Pantanal milk potential, this work had the objective of determining the lactation period and a physical-chemical composition of the milk of cows in second order of parturition. The animals were managed in a pasture system rotated in mombaça grass (Panicum maximum) and individually supplemented with concentrate. The milking was performed mechanically twice a day and the milk weighed daily. The physical-chemical characteristics of the milk were evaluated by the ultrasound method and the lactation curves were estimated using the univariate parameter. The average milk yield was 5.34kg/milk/ day and the fat, protein, lactose and total non-fat solids contents were 5.3, 3.7, 6.0 and 10.7%, respectively. Lactation of the cows in second order of calving ended naturally at 180 days and the peak of milk production was reached between 51 and 60 days. Furthermore, there was no difference in milk composition in the different lactation periods. 650 $aDairy cows 650 $aLactation curve 650 $aMilk 650 $aLactação 650 $aLeite 650 $aVaca Leiteira 700 1 $aCHIODI, M. S. 700 1 $aSOUZA-CÁCERES, M. B. 700 1 $aABREU, U. G. P. de 700 1 $aLUZ, D. F. 700 1 $aSALLA, L. E. 700 1 $aOLIVEIRA, M. V. M. 773 $tArquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia$gv.70, n. 2, p. 644-648, 2018 .
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Registro original: |
Embrapa Pantanal (CPAP) |
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Registros recuperados : 7 | |
1. | | ESTRADA, C. S. D.; JULIANO, R. S.; FEIDEN, A.; LUZ, D. F.; CAMARGO, F. T. Composição físico-química do leite produzido em uma propriedade do Assentamento 72, Ladário-MS: resultados preliminares. In: EVENTO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DO PANTANAL, 2.; 2014, Corumbá. Resumos...Corumbá: Embrapa Pantanal, 2014. (Embrapa Pantanal. Documentos, 126). p. 15Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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3. | | OLIVEIRA, M. V. M.; CHIODI, M. da S.; FERNANDES, H. J.; LISITA, F. O.; LUZ, D. F.; SALLA, L. E. Moringa oleifera na alimentação de bezerros lactentes da raça Pantaneira. Revista Brasileira de Saude e Produção animal, Salvador, v.18, n.1, p.152-160, jan./mar., 2017. 9 p.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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4. | | OLIVEIRA-BROCHADO, N. C.; CHIODI, M. S.; SOUZA-CÁCERES, M. B.; ABREU, U. G. P. de; LUZ, D. F.; SALLA, L. E.; OLIVEIRA, M. V. M. Potencial leiteiro de animais da raça Pantaneira na região do Alto Pantanal do Mato Grosso do Sul. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v.70, n. 2, p. 644-648, 2018 .Tipo: Nota Técnica/Nota Científica |
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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5. | | OLIVEIRA, M. V. M. de; LANA, R. de P.; EIFERT, E. da C.; LUZ, D. F.; PEREIRA, J. C.; OLALQUIAGA PÉREZ, J. R.; VARGAS JUNIOR, F. M. de. Influência da monensina sódica no consumo e na digestibilidade de dietas com diferentes teores de proteína para ovinos. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 36, n. 3, p. 643-651, maio/jun. 2007.Tipo: Artigo em Periódico Indexado |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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7. | | LOPES, R. T.; LIMA, P. G. L.; SILVA, K. V. da; WANDERLEY, A. M.; CHIODI, M. da S.; LUZ, D. F.; OLIVEIRA, M. V. M. de; JULIANO, R. S. Produção e características físico-químicas do leite de vacas primíparas da raça Pantaneira suplementadas com diferentes níveis de concentrado. In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE RAÇAS NATIVAS, 1., 2015, Teresina. Sustentabilidade e Propriedade Intelectual:anais. Piauí: SFA-PI, 2015.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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Registros recuperados : 7 | |
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