BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoLUCIO, H. G.; LOPES, R. de K. S. O.; GOMES, M. J. C.; GRANCIERI, M.; QUEIROZ, V. A. V.; SILVA, B.; MARTINO, H. S. D. Refeição simbiótica contendo sorgo extrusado associado a probiótico (Bifidobacterium longum) melhora saúde intestinal sem alterar a microbiota intestinal de pacientes com doença renal crônica. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 15., 2023, Campinas. A revolução da ciência de alimentos e nutrição: alimentando o mundo de forma sustentável: caderno [eletrônico] de resumos. Campinas: Galoá, 2023.

Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.

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2.Imagem marcado/desmarcadoMAGALHÃES, T. L. S.; SILVA, B. P. DA; GRANCIERI, M.; LÚCIO, H. G.; TOLEDO, R. C. L.; BARRA, R. R. S.; CARVALHO, C. W. P. de; MARTINO, H. S. D. Germinated and non-germinated cooked whole millet (Pennisetum glaucum (L.) R. Br.) flours show a promising effect on protein quality, biochemical profile and intestinal health in vivo. Food & Function, 2023. paper.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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3.Imagem marcado/desmarcadoMAGALHÃES, T. L. S.; FORTINI, T. V. L.; SILVA, L. A. DA; MACHADO, A. M.; SÃO JOSÉ, V. B. P. DE; TOLEDO, R. C. L.; SILVA, B.; LÚCIO, H. G.; CARVALHO, C. W. P. de; MARTINO, H. S. D. Efeito do consumo de bebida à base de farinha extrusada de milheto pérola (Pennisetum glaucum (L.) R. Br.) no controle de glicose e insulina, consumo alimentar e sensação de apetite em adultos: um ensaio clínico agudo randomizado e crossover. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 15., 2023, Campinas. A revolução da ciência de alimentos e nutrição: alimentando o mundo de forma sustentável: caderno [eletrônico] de resumos. Campinas: Galoá, 2023. Pôster 165268. SLACAN.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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4.Imagem marcado/desmarcadoLÚCIO, H. G.; GRANCIERI, M.; MARTINEZ, O. D. M.; TOLEDO, R. C. L.; MENEZES, C. B. de; COSTA, N. M. B.; QUEIROZ, V. A. V.; SILVA, B. P. da; MARTINO, H. S. D. Dry heat whole Sorghum BRS 305 flour modulate satiety and improves antioxidant response in brain of Wistar rats fed with high-fat high-fructose diet. Food Research International, v. 173, 113252, 2023.

Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.

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5.Imagem marcado/desmarcadoLÚCIO, H. G.; LOPES, R. de C. S. O.; GOMES, M. J. C.; SILVA, A. da; GRANCIERI, M.; DELLA LUCIA, C. M.; QUEIROZ, V. A. V.; SILVA, B. F. da; MARTINO, H. S. D. A symbiotic meal containing extruded sorghum and probiotic (Bifidobacterium longum) ameliorated intestinal health markers in individuals with chronic kidney disease: a secondary analysis of a subsample from a previous randomized and controlled clinical trial. Nutrients, v. 16, 1852, 2024.

Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  19/02/1998
Data da última atualização:  25/04/2018
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  ALBUQUERQUE, S. G. de.
Afiliação:  SEVERINO GONZAGA DE ALBUQUERQUE, CPATSA.
Título:  Recent advances in forage production from spineless nopal (Opuntia spp.) in the brazilian Northeast.
Ano de publicação:  1993
Fonte/Imprenta:  In: ROUND TABLE FOR THE ESTABLISHMENT OF THE INTERNATIONAL TECHNICAL COOPERATION NETWORK ON CACTUS PEAR, 1993, Guadalajara, Mexico. Abstract... Guadalajara: Universidad de Guadalajara: FAO, 1993.
Páginas:  p. 15.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Introduced as an ornamental plant and to raise cochineal (Cocus cacti), at the star of this century, the nopal was disseminated as a forage plant. At the present time, there is a growing area of c. 400,000 hectares, located mainly in the "Agreste" region. The "Sertao" region is less appropriate to il. The research works were startedin 50' adnd were almost stoppedin the 70' s, being re-initiated after the big drought of 1979-82. The following points have been set up: the dry matter productivity of glant nopal (O. ficus-indica) in the Agreste is 11 t/hectares in biennial harvests, while in the Sertao it is 10.5 t/hectare in triennial harvests; the recommended planting distance are 3 m x 1 m x 0.5 m (double lines), which permit mechanizaton; the types giant and round nopal (also O. ficus-indica) have a similar production and have yield 50% more than sweet nopal (Nopalea cochenillifera); manume fertilizing (10-20) t/hectare has been the main factor increase production; intercropping with annual crops (corn, Vigna beans, sorghum, etc) is very common, for although it decreases production, it is a way of lowering the costs of planting and deweeding the nopal areas; the shading by Prosopis juliflora has so far shown a tendency to benetit the cactaceae. It will probably be a advantageous in the Sertao, where the environmental conditions are less appropriate to nopal growing, such as high daily temperature (max's mean = 31 oC) and absence of low temperature at nigh (min's mean = 20 oC... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Nordeste; Northeast; Opuntia spp; Palma forrageira sem espinho; Spineless.
Thesagro:  Forragem; Palma forrageira.
Thesaurus NAL:  Opuntia.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/131382/1/Separata8469.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA6627 - 1UPCRA - PP0160201602
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