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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, M.; LOPES, H. R. D. Intercambio técnico sobre morango na região de Hueba, Espanha. Brasília, DF: Emater : Embrapa Hortaliças, 2010. 1 CD-ROM Projeto de apoio ao arranjo produtivo local de morango na região de Brazlândia-DF.

Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.

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2.Imagem marcado/desmarcadoMATTOS, M. L. T.; VALGAS, R. A.; COUTINHO, T. G.; MOTA, M. B.; LOPES, H. R. Desempenho de inoculante de bactérias endofíticas diazotróficas em lavoura de produção de arroz irrigado. Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2022. (Embrapa Clima Temperado. Circular Técnica, 228). ODS 2.

Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.

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3.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, B. C. da; MATOS, F. A. C. de; LOPES, H. R. D.; PEREIRA, M.; DIAS, R. de L. Cultura do morango: informações tecnológicas e de mercado. [Brasília, DF]: Emater, 2008? 11 p.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.

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4.Imagem marcado/desmarcadoFAGUNDES, P. R. R.; MATTOS, M. L. T.; MAGALHAES JUNIOR, A. M. de; MOTA, M. B.; LOPES, H. R. Linhagens de arroz irrigado interativas com bactérias diazotróficas para fixação biológica de nitrogênio. Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2022. (Embrapa Clima Temperado. Circular Técnica, 232). ODS 2.

Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  16/05/2024
Data da última atualização:  16/05/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 4
Autoria:  ALMEIDA, M. J. de O.; WANDERLEY, B. R. da S. M.; FRANCISCO, A. de; AMANTE, E. R.; FREIRE, C. B. F.; HELM, C. V.; AMBONI, R. D. de M. C.
Afiliação:  MARIA JOSIKELVIA DE OLIVEIRA ALMEIDA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; BRUNA RAFAELA DA SILVA MONTEIRO WANDERLEY, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; ALICIA DE FRANCISCO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; EDNA REGINA AMANTE, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARÁ; CARLISE BEDDIN FRITZEN FREIRE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; RENATA DIAS DE MELLO CASTANHO AMBONI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA.
Título:  Effects of particle size on the physical, chemical, and technological properties of pre-gelatinized whole pinhão (Araucaria angustifolia) flour.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Measurement and Characterization, 2024
DOI:  https://doi.org/10.1007/s11694-024-02599-3
Idioma:  Inglês
Notas:  First online.
Conteúdo:  This study investigates the influence of particle size on the chemical, technological, rheological, thermal, and structural properties of whole pinhão flour, employing pre-gelatinized seeds, in response to the growing demand for diverse and healthier food choices. The fractionation conducted using RO-TAP® at different particle sizes (210 μm - P1, 149 μm - P2, 105 μm - P3, and < 105 μm - P4) led to significant changes in chemical composition, mineral content, viscosity, and thermal characteristics. The P3 fraction emerged as particularly promising, with elevated levels of total carbohydrates (60.27 g/100 g), total starch (46.14 g/100 g), and viscosity (1,545.50 cP), making it ideal for baking. Remarkably, P1 and P4 fractions exhibited elevated levels of fiber (46.96 and 38.57 g/100 g), phenolic compounds (13.35 and 13.51 mg EAG/g), and in vitro antioxidant activity. Lipid content increased inversely with particle size, accompanied by a decrease in resistant starch. All the pinhão fractions exhibited substantial mineral content, ranging from 2 to 2.24 g/100 g. Infrared spectroscopy analyses highlighted compositional similarities in samples, which uniformly exhibited type C crystallinity and high crystallinity indices (38.89%, 44.28%, 47.11%, and 46.46%, respectively). Fibers negatively affected viscosity, thermal properties, and starch gelatinization. Notably, the fraction with the smallest particle size demonstrated improved suitability for developing gluten-free bread produc... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Farinha integral; Produto alimentício.
Thesagro:  Araucária Angustifólia; Pinhão.
Thesaurus NAL:  Gelatinization; Particle size; Sieving; Starch.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF58931 - 1UPCAP - DD
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