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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  30/08/2018
Data da última atualização:  30/08/2018
Autoria:  PEROTTA, J. H.; DYCK, H. R.; OLLHOFF, R. D.; LISBÔA, J. A. N.; VIEIRA, N.; BARROS FILHO, I. R.
Afiliação:  João H. Perotta, Departamento de Medicina Veterinária/Universidade Federal do Paraná - UFPR; Hugo R. Dyck, Departamento de Medicina Veterinária/Universidade Federal do Paraná - UFPR; Rüdiger D. Ollhoff, Universidade Católica do Paraná - UCPR; Júlio A. N. Lisbôa, Departamento de Clínicas Veterinárias/Universidade Estadual de Londrina - UEL; Nilton Vieira, Médico Veterinário Autônomo; Ivan R. Barros Filho, Departamento de Medicina Veterinária/Universidade Federal do Paraná - UFPR.
Título:  One-step laparoscopic abomasopexy versus abomasopexy via right paralumbar fossa to treat left abomasal displacement in dairy cows.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 38, n. 6, p. 1068-1076, junho 2018
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Abomasopexia por laparoscopia em um passo em comparação à abomasopexia via laparotomia pelo flanco direito no tratamento do deslocamento de abomaso à esquerda em vacas leiteiras.
Conteúdo:  This study aimed to compare the clinical and metabolic results obtained by use of one-step laparoscopic abomasopexy and right paralumbar fossa abomasopexy for the treatment of left displaced abomasum in dairy cows. Thirty Holstein-Friesian dairy cows were randomly placed in two groups: G1, with 15 animals treated by one-step laparoscopic abomasopexy; and G2, with 15 animals treated by right paralumbar fossa ventral abomasopexy. Concentrations of sodium, potassium, chloride, bicarbonate, base excess (BE), pH, partial pressure of carbon dioxide (pCO2) strong ion difference (SID), anion gap (AG), glucose, ?-hydroxybutyrate (BHBA) and non-esterified fatty acids (NEFA) were measured before (M0) and 24 (M1), 48 (M2) and 72 (M3) hours following surgery. Laparotomy was statistically faster than laparoscopy. Hypochloremia was observed only in G2 at M0. Hypokalemia and hypocalcemia were observed in both groups at M0, increasing after surgery. Metabolic alkalosis in both groups before surgery was characterized by high bicarbonate, pCO2, and BE, which decreased in subsequent time points, as well as blood pH. Glucose was statistically increased and NEFA and BHBA were statistically decreased in G2 compared to G1. In G1, NEFA and BHBA decreased significantly following surgery. Both surgical techniques restored abomasal flow and feed intake in both groups. Based in acid-base status, one-step laparoscopy showed no additional advantage in comparison with abomasopexy via right paralumbar fossa.
Palavras-Chave:  Abomasal displacement; Abomasopexia; Abomasopexy; Acid-base status; Bovine; Laparoscopic abomasopexy; Minimally invasive; Minimamente invasiva.
Thesagro:  Abomaso; Bovino; Cirurgia; Equilíbrio Ácido-Base; Laparoscopia; Laparotomia; Vaca Leiteira.
Thesaurus Nal:  Abomasum; Cattle; Dairy cows; Surgery.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/182198/1/One-step-laparoscopic-abomasopexy-versus-abomasopexy.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE62982 - 1UPEAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  02/08/2016
Data da última atualização:  14/04/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  COSTA, T. C. C.; FIDALGO, E. C. C.; RAID, M. A. M; RIBEIRO, J. L.; VIANA, J. H. M.; FERREIRA, F. N.; MIRANDA, G. A.; MARRIEL, I. E.; OLIVEIRA-PAIVA, C. A.
Afiliação:  THOMAZ CORREA E CASTRO DA COSTA, CNPMS; ELAINE CRISTINA CARDOSO FIDALGO, CNPS; JOAO HERBERT MOREIRA VIANA, CNPMS; IVANILDO EVODIO MARRIEL, CNPMS; CHRISTIANE ABREU DE OLIVEIRA PAIVA, CNPMS.
Título:  Forest patch conservation indicators.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Applied Ecology and Environmental Research, v. 14, n. 3, p. 711-734, 2016.
DOI:  10.15666/aeer/ 1403_711734
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This work presents indicators to assess the conservation status of forest patches in fragmented landscapes. However, how can we evaluate the conservation status of forest patches in order to compare it to a hypothetical situation of well-preserved vegetation without human disturbance? It is possible to measure some ecological processes, like nutrient cycling, canopy, edaphic, topographic and hydrological parameters, as well as landscape attributes, and associate them to conservation status. When the attributes of original well-preserved forest are unknown because they are seldom found, it is possible to compare patches by assessing the variability of their attributes. To this end, parameters related to canopy, soil, topography and landscape were analyzed to establish indicators and their integrated analysis was developed to assess the conservation status of forest patches and identify possible causes of shortcomings or obstacles to reach the conservation status. The study area is located in a Semidecidual Forest region, in Brazil. The methodology was developed considering plots distributed in sites within forest patches. The results allowed the identification of patches in different conditions of conservation and provided information of the factors that contribute to this status, in order to help guide and select the most appropriate measures to mitigate degradation and identify forest conservation strategies.
Thesagro:  Vegetação.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/146000/1/Forest-patch.pdf
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Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMS27167 - 1UPCAP - DD
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