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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pesca e Aquicultura. |
Data corrente: |
16/03/2020 |
Data da última atualização: |
01/10/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LIMA, A. F. |
Afiliação: |
ADRIANA FERREIRA LIMA, CNPASA. |
Título: |
Effect of size grading on the growth of pirarucu Arapaima gigas reared in earthen ponds. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Latin American Journal of Aquatic Research, v. 48, n. 1, p. 38-46, 2020. |
ISSN: |
0718-560X |
DOI: |
10.3856/vol48-issue1-fulltext-2334 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Size grading is a common management practice in fish farming to minimize growth variability. Such practice has not been established for pirarucu Arapaima gigas. Therefore, the present study assessed the effect of size grading on the growth of pirarucu. Juvenile pirarucu were divided into three groups: ungraded fish (U: mean initial weight 1.12 kg), small fish (S: mean initial weight 0.81 kg), and large fish (L: mean initial weight 1.36 kg), and reared for 129 days (phase I) and 158 additional days (phase II), consecutively. No significant difference was observed in the final length, specific growth rate, biomass, survival and feed conversion rate between fish groups. Ungraded fish presented a greater decrease in the coefficient of variation for weight in phase I than in phase II. Size sorting resulted in significantly higher growth after 287 days of farming in the L-graded fish (9.49 kg, final weight), followed by the ungraded group (8.80 kg) and S-graded group (8.01 kg). However, the mean weight of pooled S- and L-graded fish was similar to the ungraded fish group in phase I and phase II, indicating that grading did not improve the general performance of pirarucu in captivity. |
Thesagro: |
Peixe; Pirarucu; Produção Pesqueira; Tamanho; Variação Genética. |
Thesaurus Nal: |
Arapaima gigas; Fish ponds. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/211862/1/CNPASA-2020-lajar.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA) |
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Biblioteca |
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Origem |
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Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
17/09/2013 |
Data da última atualização: |
13/01/2014 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
ANDRADE, M. V. S. de; SOUZA, C. S.; SANTOS JÚNIOR, M. L B. dos; CONCEIÇÃO, E. A. da; REIS, R. C.; VIANA, E. de S. |
Afiliação: |
MARCOS VINICIUS SILVA DE ANDRADE, Fapesb; CARINE SILVA SOUZA, FAMAM; MIGUEL BURY DOS SANTOS JÚNIOR, UFRB; EMERSON ALMEIDA DA CONCEIÇÃO, FAMAM; RONIELLI CARDOSO REIS, CNPMF; ELISETH DE SOUZA VIANA, CNPMF. |
Título: |
Desenvolvimento e avaliação de produto desidratado de mamão. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA TROPICAL, 7., 2013, Cruz das Almas. Anais... Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2013. Publicação online. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A desidratação é uma das técnicas tradicionais de conservação mais utilizadas para preservar os componentes nutricionais e as propriedades organolépticas dos alimentos. O mamão destaca-se por ser rico em açúcares e compostos bioativos, como os carotenoides e a vitamina C, além de possuir sabor e aroma agradáveis sendo, portanto, um fruto interessante para ser desidratado. |
Palavras-Chave: |
Alimento funcional; Atividade de água; Desidrtação. |
Thesagro: |
Análise física; Colorimetria; Mamão. |
Thesaurus NAL: |
Colorimetry; Functional foods; Papayas. |
Categoria do assunto: |
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URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/89491/1/Desenvolvimento-e-Avaliacao-de-Produto-088-13-MarcosVinicius-Eliseth.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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