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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Alimentos e Territórios. |
Data corrente: |
02/06/2022 |
Data da última atualização: |
29/02/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LIMA, M. V.; OLIVEIRA, F. I. C. DE; RAMOS, S. R. R.; FREITAS, B. M.; ARAGAO, F. A. S. de. |
Afiliação: |
MARCOS VENÂNCIO LIMA, Programa de Pós-graduação em Zootecnia (PPGZ), Universidade Federal do Ceará; FREDERICO INÁCIO COSTA DE OLIVEIRA, Departamento de Agronomia, Universidade Federal Rural do Pernambuco; SEMIRAMIS RABELO RAMALHO RAMOS, CNAT; BRENO MAGALHÃES FREITAS, Programa de Pós-graduação em Zootecnia (PPGZ), Universidade Federal do Ceará; FERNANDO ANTONIO SOUZA DE ARAGAO, CNPAT. |
Título: |
Flowering phenology and floral biology in pumpkin cultivars. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Ciência Agronômica, v. 53, e20218013, 2022. |
DOI: |
10.5935/1806-6690.20220024 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em portugues: Fenologia da floração e biologia floral em cultivares de abóbora. |
Conteúdo: |
Phenological events, in particular, flowering phenology and aspects of floral biology help to understand the relationship of plants with their pollinators. Thus, this study sought to estimate, under semi-arid conditions, the relationship between different genotypes of pumpkin or winter squash (Cucurbita moschata Duch.) and the environment, under the aspects of reproductive biology. Four cultivars were evaluated in three productive cycles, measuring the variables daily flower emergence, stigma receptivity, anthesis time and the morphometry of pistil and staminate flowers. The production of male flowers was higher than female flowers with a higher proportion in the third production cycle characterized by higher air temperature and lower relative humidity. Among cultivars, ‘Jacarezinho’ and ‘Sergipe’ presented the highest and the lowest values of flower production, respectively. Female flowers remain open longer than male flowers and stigmas remain receptive until the flowers close. Considering the morphometric data, there is positive association between the petal length and the corolla diameter, and between access to the nectar and the anther size, with a difference between cultivars and cultivation conditions. |
Palavras-Chave: |
Antese; Anthesis; Biologia reprodutiva; Receptividade do estigma; Reproductive biology; Stigma receptivity. |
Thesagro: |
Cucúrbita Moschata; Floração. |
Thesaurus Nal: |
Flowering. |
Categoria do assunto: |
-- F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1153913/1/FloweringPhenologyFloral.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1143637/1/ART22052.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Alimentos e Territórios (CNAT) |
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Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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