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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Hortaliças.
Data corrente:  07/12/1994
Data da última atualização:  07/12/1994
Autoria:  LIMA, M. G. de; LEAL, F. R.; SETUBAL, J. W.
Afiliação:  CCA/UFPI, Campus Agricola da Socopo, 64070-970 Teresina, PI.
Título:  Evapotranspiracao maxima e coeficiente de cultura para o tomateiro em Teresina-PI.
Ano de publicação:  1994
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Agrometeorologia, Santa Maria, v.2, p.29-32, 1994.
ISSN:  0104-1347
Idioma:  Português
Conteúdo:  As exigências de água para a cultura do tomateiro, com o ciclo de 90 a 120 dias, variam de acordo com o tipo de solo, cultivares, porte da planta, temperatura do ar e do solo, umidade relativa do ar e vento.
Palavras-Chave:  Coefficient; Coeficiente de cultura; Crop; Evapotranspiração máxima; Tomato.
Thesagro:  Lycopersicon Esculentum; Tomate.
Thesaurus Nal:  Brazil; evapotranspiration.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Hortaliças (CNPH)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPH3607 - 1ADDAP - --630.251505630.251505
CNPTIA9460 - 1ADDAP - --2003.00052
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  25/01/2022
Data da última atualização:  25/01/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  BABA, V. Y.; POWEL, A. F.; PEREIRA, L. F. P.; VANZELA, A. L. L.; GIACOMIN, R. M.; STRICKLER, S. R.; MUELLER, L. A.; RODRIGUES, R.; GONÇALVES, L. S. A.
Afiliação:  VIVIANE Y. BABA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; ADRIAN F. POWEL, BOYCE THOMPSON INSTITUTE; LUIZ FILIPE PROTASIO PEREIRA, CNPCa; ANDRÉ L. L. VANZELA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; RENATA M. GIACOMIN, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; SUSAN R. STRICKLER, BOYCE THOMPSON INSTITUTE; LUKAS A. MUELLER, BOYCE THOMPSON INSTITUTE; ROSANA RODRIGUES, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO NORTE FLUMINENSE; LEANDRO S. A. GONÇALVES, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA.
Título:  Capsidiol-related genes are highly expressed in response to Colletotrichum scovillei during Capsicum annuum fruit development stages.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Scientific Reports, v. 10, 12048, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1038/s41598-020-68949-5
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Capsicum annuum is one of the most important horticultural crops worldwide. Anthracnose disease (Colletotrichum spp.) is a major constraint for chili production, causing substantial losses. Capsidiol is a sesquiterpene phytoalexin present in pepper fruits that can enhance plant resistance. The genetic mechanisms involved in capisidiol biosynthesis are still poorly understood. In this study, a 3' RNA sequencing approach was used to develop the transcriptional profile dataset of C. annuum genes in unripe (UF) and ripe fruits (RF) in response to C. scovillei infection. Results showed 4,845 upregulated and 4,720 downregulated genes in UF, and 2,560 upregulated and 1,762 downregulated genes in RF under fungus inoculation. Four capsidiol-related genes were selected for RT-qPCR analysis, two 5-epi-aristolochene synthase (CA12g05030, CA02g09520) and two 5-epi-aristolochene-1,3-dihydroxylase genes (CA12g05070, CA01g05990). CA12g05030 and CA01g05990 genes showed an early response to fungus infection in RF (24 h post-inoculation?HPI), being 68-fold and 53-fold more expressed at 96 HPI, respectively. In UF, all genes showed a late response, especially CA12g05030, which was 700-fold more expressed at 96 HPI compared to control plants. We are proving here the first high-throughput expression dataset of pepper fruits in response to anthracnose disease in order to contribute for future pepper breeding programs.
Thesaurus NAL:  Capsicum annuum var. annuum; Capsidiol; Colletotrichum; Pepper; Plant breeding.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/230487/1/Capsidiol-related-genes-are-highly.pdf
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Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPCa - SAPC1557 - 1UPCAP - DD
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