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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  01/11/2019
Data da última atualização:  01/11/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  AROEIRA, C. N.; FEDDERN, V.; GRESSLER, V.; MOLOGNONI, L.; DAGUER, H.; DALLA COSTA, O. A.; LIMA, G. J. M. M. de; CONTRERAS-CASTILL0, C. J.
Afiliação:  CAROLINA N. AROEIRA, ESALQ; VIVIAN FEDDERN, CNPSA; VANESSA GRESSLER, CNPSA; LUCIANO MOLOGNONI, MAPA; HEITOR DAGUER, MAPA; OSMAR ANTONIO DALLA COSTA, CNPSA; GUSTAVO JULIO MELLO M. DE LIMA, CNPSA; CARMEN J. CONTRERAS-CASTILL0, ESALQ.
Título:  Determination of ractopamine residue in tissues and urine from swine fed meat and bone meal.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Food Additives & Contaminants: Part A, v. 36, n. 3, p. 424-433, 2019.
DOI:  10.1080/19440049.2019.1567942
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: In many countries, ractopamine hydrochloride (RAC) is allowed to be used in animal production as a βagonist, which is an energy repartitioning agent able to offer economic benefits such as increased muscle and decreased fat deposition, feed conversion improvement and an increase in average daily weight gain. However, some countries have banned its use and established strict traceability programmes because of pharmacological implications of β-agonist residues in meat products. In Brazil, commercial RAC is controlled (5?20 mg kg−1) and only added to pig diet during the last 28 days before slaughter. However, the control is more difficult when co-products, like meat and bone meal (MBM), which can be produced from RAC treated animals, are part of the feed composition. Therefore, a study was undertaken to evaluate the presence of RAC residue concentrations in urine and tissues of gilts (n = 40) in four dietary groups: 0%, 7%, 14% and 21% (w/w) of MBM-containing RAC (53.5 µg kg−1). The concentration of RAC residues in MBM, pig tissues and urine was determined by LC?MS. Low RAC concentrations were detected in muscle, kidney, liver and lungs (limit of detection = 0.15, 0.5, 0.5 and 1.0 µg kg−1, respectively); however, no RAC residues were quantified above the limit of quantification (0.5, 2.5, 2.5 and 2.5 µg kg−1, respectively). In urine, the RAC concentration remained below 1.35 µg L−1. These data suggest that MBM (containing 53.5 µ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Carne de porco; Pig fed meat; Pork production.
Thesagro:  Carne; Farinha de Osso; Suíno.
Thesaurus Nal:  Analytical methods; Feed additives; Food safety.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSA21671 - 1UPCAP - DD
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341.Imagem marcado/desmarcadoKLEIN, C. H.; AVILA, V. S. de; BRUM, P. A. R. de; LIMA, G. J. M. M. de; COLDEBELLA, A.; CONTRI, D. G. Perfil de aminoácidos digestíveis para aves de farelos produzidos a partir de soja convencional e soja geneticamente modificada. In: AMERICAS: INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOYBEAN UTILIZATION, 2013, Bento Gonçalves. Proceedings... Brasília, DF: Embrapa, 2013. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
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342.Imagem marcado/desmarcadoTAVERNARI, F. de C.; LIMA, G. J. M. M. de; ALBINO, L. F. T.; MARASCA, S.; SORDI, C.; MANZKE, N. E. Performance of broilers (1-21 days) fed pelleted diets containing crude glycerin. In: REUNIÃO ANNUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 51, 2014, Barra dos Coqueiros. Anais ... Barra dos Coqueiros: SBZ, 2014. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
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343.Imagem marcado/desmarcadoDALLA COSTA, O. A.; TAVERNARI, F. de C.; LOPES, L. dos S.; DALLA COSTA, F. A.; FEDDERN, V.; LIMA, G. J. M. M. de. Performance, carcass and meat quality of pigs submitted to immunocastration and different feeding programs. Research in Veterinary Science, v. 131, p. 137-145, 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
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344.Imagem marcado/desmarcadoAMARAL, A. L. do; MORES, N.; COLDEBELLA, A.; LIMA, G. J. M. M. de; SILVEIRA, P. R. S. da; FIALKOWSKI, M. M. Uso de probiótico pigflora® e biocalf® em dois ciclos de produção de suínos In: CONGRESSO BRASILEIRO DE VETERINÁRIOS ESPECIALISTAS EM SUÍNOS, 14., 2009, Uberlândia. Anais... Uberlândia: Abraves, 2009. p. 433-434. 1 CD-ROM. Subprojeto: 16.00.30.004-00
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
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345.Imagem marcado/desmarcadoLAVORENTI, A.; MIYADA, V. S.; PACKER, I. U.; MENTEN, J. F. M.; LIMA, G. J. M. M. de; BERTO, D. A. Uso da farinha de penas em racoes de suinos em crescimento e acabamento. In: REUNIAO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 18., 1981, Goiania, GO. Anais... Goiania: SBZ, 1981. p.205
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
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346.Imagem marcado/desmarcadoBRUM, P. A. R. de; LIMA, G. J. M. M. de; AVILA, V. S. de; COLDEBELLA, A.; ZANOTTO, D. L.; KLEIN, C. H. Utilização de complexos enzimáticos em dietas à base de milho e farelo de soja para frangos de corte. Concórdia: Embrapa Suínos e Aves, 2008. 4 p. (Embrapa Suínos e Aves. Comunicado Técnico, 471). Projeto/Plano de Ação: 03.04.012.00-02.
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
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347.Imagem marcado/desmarcadoPIRES, P. G. da S.; WOBETO, C.; MANZKE, N. E.; BERNARDI, C. R.; ZANOTTO, D. L.; LIMA, G. J. M. M. de. Teor de óleo e valor energético de diferentes híbridos de milho para suínos e aves. In: CONGRESSO SUL BRASILEIRO DE AVICULTURA, SUINOCULTURA E LATICÍNIOS, 3., 2012, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: AVISULAT, 2012. Projeto/Plano de Ação: 03.10.01.030.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
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348.Imagem marcado/desmarcadoMORES, N.; AMARAL, A. L. do; LIMA, G. J. M. M. de; KICH, J. D.; OLIVEIRA, P. A. V. de; DALLA COSTA, O. A.; COLDEBELLA, A. Sistema de produção de suínos em família sem uso de preventivo de antimicrobianos. In: FÓRUM INTERNACIONAL DE SUINOCULTURA, 6., 2012, Curitiba. Anais: artigos científicos. Concórdia: Embrapa Suínos e Aves, 2012. v. 2. p. 129-130. PorkExpo 2012. Projeto/Plano de Ação: 01.06.60.107-06.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
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349.Imagem marcado/desmarcadoMORES, N.; AMARAL, A. L. do; LIMA, G. J. M. M. de; KICH, J. D.; OLIVEIRA, P. A. V. de; BORDIN, L. C.; COLDEBELLA, A. Sistema de produção de suínos em família sem uso preventivo de antimicrobianos – resultados preliminares In: CONGRESSO BRASILEIRO DE VETERINÁRIOS ESPECIALISTAS EM SUÍNOS, 14., 2009, Uberlândia. Anais... Uberlândia: Abraves, 2009. p. 427-428. 1 CD-ROM. Subprojeto: 03.07.51.900-03
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
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350.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, G. J. M. M. de; MELLO, E.; PIOCZCOVSKI, G. D.; MIELE, M.; SBARDELLA, M.; SATO, J. P. H.; BETTIO, S. Subsídios para melhoria do processo de produção de alimentos em granjas de suínos no sul do Brasil. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE VETERINÁRIOS ESPECIALISTAS EM SUÍNOS, 14., 2009, Uberlândia. Anais... Uberlândia: Abraves, 2009. p. 620-621. 1 CD-ROM. Subprojeto: 16.00.30004-00
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
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351.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, G. J. M. M. de; BELLAVER, C; BERNARDI, C. R.; BRUM, P. A. R. de; KLEIN, C. H.; ZANOTTO, D. L.; COSTA, C. L.; PEREIRA, L. R. Valor energético e composição química de um híbrido comercial de milho identificado pela Embrapa como teor de óleo superior. Concórdia: EMBRAPA-CNPSA, 2002 3 (EMBRAPA-CNPSA. Comunicado técnico, 319)
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
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352.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, M. R. da; BERTO, D. A.; LIMA, G. J. M. M. de; WECHSLER, F. S.; PADILHA, P. de M.; CASTRO, V. S. Valor nutricional e viabilidade econômica de rações suplementadas com maltodextrina e acidificante para leitões desmamados. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 37, n. 2, p. 286-295, 2008. Projeto n. 16.00.30.001.16.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Internacional - B
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353.Imagem marcado/desmarcadoBRUM, P. A. R. de; LIMA, G. J. M. M. de; AVILA, V. S. de; COLDEBELLA, A.; ZANOTTO, D. L.; KLEIN, C. H. Utilização da enzima α-amilase em dietas à base de milho e farelo de soja para frangos de corte. Concórdia: Embrapa Suínos e Aves, 2008. 4 p. (Embrapa Suínos e Aves. Comunicado Técnico, 470). Projeto/Plano de Ação: 03.04.012.00-02 .
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
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354.Imagem marcado/desmarcadoBRUM, P. A. R. de; LIMA, G. J. M. M. de; AVILA, V. S. de; COLDEBELLA, A.; ZANOTTO, D. L.; KLEIN, C. H. Utilização de enzima em dietas à base de milho e farelo de soja para frangos de corte. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA, 18; CONGRESSO INTERNACIONAL DE ZOOTECNIA, 10., 2008, João Pessoa, PB. Anais. João Pessoa: UFPB: ABZ, 2008. 4 p. Projeto/Plano de Ação: 10.06.21.033-01.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
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355.Imagem marcado/desmarcadoBRUM, P. A. R. de; LIMA, G. J. M. M. de; AVILA, V. S. de; COLDEBELLA, A.; ZANOTTO, D. L.; ROSA, P. S. Uso da alfa-amilase em dietas, superestimando ou não a energia metabolizável do farelo de soja, no desempenho de frangos de corte. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 44., 2007, Jaboticabal. Anais... Jaboticabal: SBZ, 2007. 1 CD-ROM. Projeto n. 10.06.21.033-01.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota TécnicaCirculação/Nível: -- - --
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356.Imagem marcado/desmarcadoBRUM, P. A. R. de; LIMA, G. J. M. M. de; AVILA, V. S. de; COLDEBELLA, A.; ZANOTTO, D. L.; TOIGO, G. C. Uso de α-amilase em dietas de frangos de corte, superestimando ou não a energia metabolizável do milho. Concórdia: Embrapa Suínos e Aves, 2007. 4 p. (Embrapa Suínos e Aves. Comunicado Técnico, 457) Projeto n. 10.06.21.033-01.
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
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357.Imagem marcado/desmarcadoBRUM, P. A. R. de; LIMA, G. J. M. M. de; AVILA, V. S. de; COLDEBELLA, A.; ZANOTTO, D. L.; TOIGO, G. C. Uso do α-amilase em dietas, superestimando ou não a energia metabolizável do farelo de soja, no desempenho de frangos de corte. Concórdia: Embrapa Suínos e Aves, 2007. 3 p. Embrapa Suínos e Aves. Comunicado Técnico, 461) Projeto n. 10.06.21.033-01.
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
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358.Imagem marcado/desmarcadoLAVORENTI, A.; MENTEN, J. F. M.; PACKER, I. U.; MIYADA, V. S.; LIMA, G. J. M. M. de; BERTO, D. A.; RIBEIRO, H. F. Sub-produtos de abatedouros de frangos na alimentacao de suinos em crescimento e acabamento. In: REUNIAO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 19., 1982, Piracicaba, SP. Anais... Campinas: SBZ, 1982. p.84-85
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
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359.Imagem marcado/desmarcadoTAVERNARI, F. de C.; LIMA, G. J. M. M. de; BARROS, V. R. S. M. de; MAIA, R. C.; ALBINO, L. F. T. Do we properly formulate pelleted rations for broiler chickens? In: PSA ANNUAL MEETING, 2014, Corpus Christi. Abstracts... Champaign: Poultry Science Association, 2014. p. 113. Publicado em: Poultry Science, v. 93, E-Suppl. 1, 2014.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
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360.Imagem marcado/desmarcadoMORES, N.; AMARAL, A. L. do; LIMA, G. J. M. M. de; DALLA COSTA, O. A.; KICH, J. D.; OLIVEIRA, P. A. V. de; MIELE, M.; SILVA, V. S.; COLDEBELLA, A.; DAMBROS, R. Alternative swine production system based on family rearing and small scale production without preventive use of antibiotics In: SIMPÓSIO EMBRAPA LABEX DE SANIDADE ANIMAL, 1, Campo Grande, MS, 2009. Anais.... Campo Grande: Embrapa Gado de Corte, Labex-USA, CNPq, 2009. 1 CD-ROM. Projeto/Plano de Ação: 01.06.06.001-767
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
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