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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
11/01/2022 |
Data da última atualização: |
05/05/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
PASKO, R. Z.; TIMM, T. G.; LIMA, G. G. de; HELM, C. V.; LIMA, E. A. de; HENRIQUES, G. S.; TAVARES, L. B. B. |
Afiliação: |
RAFAELY ZENNI PASKO, FURB; THAYNÃ GONÇALVES TIMM, FURB; GABRIEL GOETTEN DE LIMA, Athlone Institute of Technology; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; EDSON ALVES DE LIMA, CNPF; GILBERTO SIMEONE HENRIQUES, UFMG; LORENA BENATHAR BALLOD TAVARES, FURB. |
Título: |
In vivo evaluation and nutritional quality of by-products subjected to solid-state fermentation using shiitake culinary-medicinal mushroom, Lentinula edodes (Agaricomycetes). |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
International Journal of Medicinal Mushrooms, v. 24, n. 1, p. 53-66, 2022. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study evaluates the nutritional quality and in vivo biological activity of a peach palm by-product food ingredient processed via solid-state fermentation by shiitake culinary-medicinal mushroom, Lentinula edodes. The group of Wistar rats that consumed this diet had higher total dietary fiber content, digestibility, rate of protein quality, and protein efficiency. They also presented a late and softer insulinemic peak with an increase in the glycemic index, demonstrating amino acid limitation but with a feasible matrix as a complement protein. Discrete variation on total cholesterol and triglycerides was observed with a reduction in lipid profile, attributed to its high dietary fiber content. Lipids from within the liver and stool revealed that the fermented diet contained the lowest rates of fat in the liver and, consequently, the highest elimination compared to the other control diets. The serum lipid profile suggests a positive modulation of this diet, and that it has good nutritional quality with the potential to positively influence glycemic and lipid profiles. |
Palavras-Chave: |
Agroindustrial wastes; Cogumelo medicinal; Eficiência proteica; Medicinal mushrooms; Protein efficiency. |
Thesagro: |
Biotecnologia; Lentinula Edodes; Nutrição Humana; Resíduo Agrícola. |
Thesaurus Nal: |
Biotechnology; Human nutrition. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Registros recuperados : 25 | |
3. | | LIMA, G. G. de; RUIZ, H. Z.; MATOS, M.; HELM, C. V.; LIZ, M. V. de; MAGALHAES, W. L. E. Prediction of yerba mate caffeine content using near infrared spectroscopy. Spectroscopy Letters, v. 52, n. 5, p. 282-287, 2019.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
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5. | | CLARO, F. C.; LIMA, G. G. de; LIMA, T. A. M. de; HANSEL, F. A.; MATOS, M.; AVELINO, F.; OLIVEIRA, D. R.; LOMONACO, D.; MAGALHAES, W. L. E. Characterisation of laccase-mediated lignin polymerisation: implications for molecular weight, thermal stability, and electrical properties. Biomass Conversion and Biorefinery, 2023. First online.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 4 |
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6. | | LIMA, T. A. de M. de; LIMA, G. G. de; COSTA, L. N. da; NUGENT, M.; MAGALHAES, W. L. E.; KUROMOTO, N. K. Evaluation of titanium nitride coatings in bandsaw blades for wood splitting by cold plasma. Wood Material Science & Engineering, v. 18, n. 1, p. 130-140, 2023.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
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7. | | LIMA, G. G. de; CHEE, B. S.; MORITZ, V. F.; CORTESE, Y. J.; MAGALHAES, W. L. E.; DEVINE, D. M.; NUGENT, M. J. D. The production of a novel poly(vinyl alcohol) hydrogel cryogenic spheres for immediate release using a droplet system. Biomedical Physics & Engineering Express, v. 5, n. 4, 045017, Jul. 2019. 13 p.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 3 |
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8. | | MALTA, D. S.; LIMA, G. G. de; LEAL, F. C.; MAROLDI, W. V.; MATHIAS, A. L.; MAGALHAES, W. L. E.; HELM, C. V.; MASSON, M. L. Enhancing the health benefits of yogurt with pinhão seed coat extract: optimization of extraction methods and in vitro bioaccessibility. Journal of Food and Nutrition Research, v. 62, n. 3, p. 199-211, 2023.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
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9. | | LIMA, G. G. de; FERREIRA, B. D.; MATOS, M.; PEREIRA, B. L.; NUGENT, M. J. D.; HANSEL, F. A.; MAGALHAES, W. L. E. Effect of cellulose size-concentration on the structure of polyvinyl alcohol hydrogels. Carbohydrate Polymers, v. 245, 116612, Oct. 2020. 10 p.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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10. | | LIMA, G. G. de; BARBOSA, R. R. C.; SANTOS, M. P. de A.; CHEE, B. S.; MAGALHAES, W. L. E.; DEVINE, D. M.; NUGENT, M. J. D. Effect of unidirectional freezing using a thermal camera on polyvinyl (alcohol) for aligned porous cryogels. Quantitative InfraRed Thermography Journal, v. 18, n. 3, p. 177-186, 2021.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
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11. | | TIMM, T. G.; LIMA, G. G. de; MATOS, M.; MAGALHAES, W. L. E.; TAVARES, L. B. B. T.; HELM, C. V. Nanosuspension of pinhão seed coat development for a new high-functional cereal bar. Journal of Food Processing and Preservation, v. 44, n. 6, e14464, June 2020. 10 p.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
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12. | | PASKO, R. Z.; TIMM, T. G.; LIMA, G. G. de; HELM, C. V.; LIMA, E. A. de; HENRIQUES, G. S.; TAVARES, L. B. B. In vivo evaluation and nutritional quality of by-products subjected to solid-state fermentation using shiitake culinary-medicinal mushroom, Lentinula edodes (Agaricomycetes). International Journal of Medicinal Mushrooms, v. 24, n. 1, p. 53-66, 2022.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
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13. | | LIMA, G. G. de; MATOS, M.; SÁ, F. P. de; MASHIBA, L. N.; MAGALHAES, W. L. E.; RACHWAL, M. F. G.; ZANATTA, J. A. Supraparticles as slow-release fertiliser in seedling potential growth of Eucalyptus urograndis and greenhouse gas fux impacts. Environmental Science and Pollution Research, v. 30, p. 23047-23059, 2023.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
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14. | | LIMA, G. G. de; ELTER, J. K.; CHEE, B. S.; MAGALHAES, W. L. E.; DEVINE, D. M.; NUGENT, M. J. D.; SÁ, M. J. C. de. A tough and novel dual-response PAA/P(NiPAAM-co-PEGDMA) IPN hydrogels with ceramics by photopolymerization for consolidation of bone fragments following fracture. Biomedical Materials, v. 14, n. 5, Sept. 2019. 14 p.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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15. | | ALIABADI, M.; CHEE, B. S.; MATOS, M.; CORTESE, Y. J.; NUGENT, M. J. D.; LIMA, T. A. M. de; MAGALHAES, W. L. E.; LIMA, G. G. de. Yerba mate extract in microfibrillated cellulose and corn starch films as a potential wound healing bandage. Polymers, v. 12, 2807, 2020.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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16. | | LOURENÇON, T. V.; LIMA, G. G. de; RIBEIRO, C. S. P.; HANSEL, F. A.; MACIEL, G. M.; SILVA, K. da; WINNISCHOFER, S. M. B.; BOLZON DE MUNIZ, G. I.; MAGALHAES, W. L. E. Antioxidant, antibacterial and antitumoural activities of kraft lignin fromhardwood fractionated by acid precipitation. International Journal of Biological Macromolecules, v. 166, p. 1535-1542, Jan. 2021.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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17. | | LIMA, G. G. de; MIRANDA, N. B. de; TIMM, T. G.; MATOS, M.; LIMA, T. A. M. de; MAGALHAES, W. L. E.; TAVARES, L. B. B.; HANSEL, F. A.; HELM, C. V. Characterisation and in vivo evaluation of Araucaria angustifolia pinhão seed coat nanosuspension as a functional food source. Food & Function, v. 11, p. 9820-9832, 2020.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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18. | | LIMA, T. A. de M. de; LIMA, G. G. de; CHEE, B. S.; HENN, J. G.; CORTESE, Y. J.; MATOS, M.; HELM, C. V.; MAGALHAES, W. L. E.; NUGENT, M. J. D. Characterization of gels and films produced from pinhão seed coat nanocellulose as a potential use for wound healing dressings and screening of Its compounds towards antitumour effects. Polymers, v. 14, 2776, 2022.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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19. | | LIMA, G. G. de; WILKESIVEK, T.; MATOS, M.; THÁ, E. L.; OLIVEIRA, K. M. G. de; SOUZA, I. R. de; LIMA, T. A. de M. de; CESTARI, M. M.; MAGALHAES, W. L. E.; HANSEL, F. A.; LEME, D. M. A biocide delivery system composed of nanosilica loaded with neem oil is effective in reducing plant toxicity of this biocide. Environmental Pollution, v. 294, 118660, Feb. 2022.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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20. | | LIMA, G. G. de; MENDES, C.; MARCHI, G. de; VICARI, T.; CESTARI, M. M.; GOMES, M. F.; RAMSDORF, W. A.; MAGALHAES, W. L. E.; HANSEL, F. A.; LEME, D. M. The evaluation of the potential ecotoxicity of pyroligneous acid obtained from fast pyrolysis. Ecotoxicology and Environmental Safety, v. 180, p. 616-623, Sept. 2019.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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