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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
25/01/2021 |
Data da última atualização: |
10/03/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LIMA, G. G. de; FERREIRA, B. D.; MATOS, M.; PEREIRA, B. L.; NUGENT, M. J. D.; HANSEL, F. A.; MAGALHAES, W. L. E. |
Afiliação: |
GABRIEL GOETTEN DE LIMA, Programa de Pós-Graduação em Engenharia e Ciência dos Materiais, UFPR; BRUNO DIAS FERREIRA, UFPR; MAILSON MATOS, Programa de Pós-Graduação em Engenharia e Ciência dos Materiais, UFPR; BRUNO LEANDRO PEREIRA, Programa de Pós-Graduação em Engenharia e Ciência dos Materiais, UFPR; MICHAEL J. D. NUGENT, Materials Research Institute, Athlone Institute of Technology; FABRICIO AUGUSTO HANSEL, CNPF; WASHINGTON LUIZ ESTEVES MAGALHAES, CNPF. |
Título: |
Effect of cellulose size-concentration on the structure of polyvinyl alcohol hydrogels. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Carbohydrate Polymers, v. 245, 116612, Oct. 2020. 10 p. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2020.116612 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Microfibrillated cellulose as a reinforcement agent has been investigated extensively due to their unique characteristics, which can reorder the structure of polymers and hydrogels leading to improved mechanical properties with minimal disadvantages in terms of the targeted original applications. However, effect of using a macro- to a micro-fibrillated cellulose onto polyvinyl alcohol hydrogels is still unknown, because of the unique ability for both to be produced as hydrogels from freeze-thawing mechanisms ? hydrogen bonding - there is a potential synergism. Therefore, macro and microfibrillated kraft bleached paper was synthesised at various concentrations on polyvinyl alcohol hydrogels. The overall effect presented a strong interaction between both compounds but it was increased with macrofibrillated cellulose. Increase in crystallinity was also observed with a macro-sized fibre without variation on tensile elastic modulus but an overall improvement was perceived on thermal properties and a slower swelling rate with a microfibrillated cellulose. |
Palavras-Chave: |
Celulose microfibrilada; Composite hydrogels; Compósitos hidrogéis; Congelar-descongelar; Freeze-thawing; Kraft process; Microfibrillated cellulose; PVA. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrossilvipastoril. |
Data corrente: |
28/06/2019 |
Data da última atualização: |
04/12/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
CAVERO, B. A. S.; ITUASSU, D. R.; GANDRA, A. L.; MARINHO-PEREIRA, T.; FONSECA; PEREIRA-FILHO, M. |
Afiliação: |
BRUNO ADAN SAGRATZKI CAVERO, UFAM, Manaus-AM; DANIEL RABELLO ITUASSU, CPAMT; ANDRÉ LIMA GANDRA, Instituto de Proteção Ambiental do Amazonas, AM; THIAGO MARINHO-PEREIRA, UFOPA, Santarem, PA; FLÁVIO AUGUSTO LEÃO DA FONSECA, IFAM, Campus Manaus, AM; MANOEL PEREIRA-FILHO, INPA, Manaus, AM. |
Título: |
Exogenous enzymes on the feeding of pirarucu Arapaima gigas Schinz. 1822 (Osteoglossiformes. Arapaimidae). |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Ciências Agrárias, v. 14, n. 1, e5601, 2019. |
ISSN: |
1981-0997 |
DOI: |
http://doi.org/10.5039/agraria.v14i1a5601 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
EN-US: The objective of this work was to verify the effect of exogenous digestive enzymes protease, lipase and amylase on the feeding of pirarucu. In a completely randomized design, we tested three levels of inclusion for both exogenous enzymes against a control commercial feed lacking any enzymatic enrichment. Inclusion levels were as follows: (Control) = no enzymes; (T1) = 0.1% Amylase; (T2) = 0.2% Amylase; (T3) = 0.4% Amylase; (T4) = Protease 0.1%; (T5) = Protease 0.2%; (T6) = Protease 0.4%; (T7) = Lipase 0.1%; (T8) = Lipase 0.2%; (T9) = Lipase 0.4% . After the end of the experiment it was possible to find a significant difference (p < 0.05) in relation to the Control treatment only in the zootechnical data of the treatments that added protease and lipase to the pirarucu feed (T4, T5, T6, T7, T8, T9). The use of exogenous digestive enzyme protease and lipase are indicating on the pirarucu feeding, as it positively influences its growth. | PT-BR: O objetivo deste trabalho foi verificar o efeito das enzimas digestivas exógenas protease, lipase e amilase na alimentação do pirarucu. Em um delineamento inteiramente casualizado foram testados três níveis de inclusão para ambas as enzimas exógenas frente a uma ração comercial controle ausente de qualquer enriquecimento enzimático. Os níveis de inclusão foram os seguintes: (Controle) = sem adição enzimas; (T1) = Amilase 0,1%; (T2) = Amilase 0,2%; (T3) = Amilase 0,4%; (T4) = Protease 0,1%; (T5) = Protease 0,2%; (T6) = Protease 0,4%; (T7) = Lipase 0,1%; (T8) = Lipase 0,2%; (T9) = Lipase 0,4%. Após o término do experimento foi possível encontrar diferença significativa (p<0,05), em relação ao tratamento Controle, nos dados zootécnicos dos tratamentos que adicionaram protease e lipase a alimentação do pirarucu (T4, T5, T6, T7, T8, T9). As enzimas digestivas exógenas protease e lipase são indicadas na alimentação do pirarucu, influenciando positivamente no seu crescimento. MenosEN-US: The objective of this work was to verify the effect of exogenous digestive enzymes protease, lipase and amylase on the feeding of pirarucu. In a completely randomized design, we tested three levels of inclusion for both exogenous enzymes against a control commercial feed lacking any enzymatic enrichment. Inclusion levels were as follows: (Control) = no enzymes; (T1) = 0.1% Amylase; (T2) = 0.2% Amylase; (T3) = 0.4% Amylase; (T4) = Protease 0.1%; (T5) = Protease 0.2%; (T6) = Protease 0.4%; (T7) = Lipase 0.1%; (T8) = Lipase 0.2%; (T9) = Lipase 0.4% . After the end of the experiment it was possible to find a significant difference (p < 0.05) in relation to the Control treatment only in the zootechnical data of the treatments that added protease and lipase to the pirarucu feed (T4, T5, T6, T7, T8, T9). The use of exogenous digestive enzyme protease and lipase are indicating on the pirarucu feeding, as it positively influences its growth. | PT-BR: O objetivo deste trabalho foi verificar o efeito das enzimas digestivas exógenas protease, lipase e amilase na alimentação do pirarucu. Em um delineamento inteiramente casualizado foram testados três níveis de inclusão para ambas as enzimas exógenas frente a uma ração comercial controle ausente de qualquer enriquecimento enzimático. Os níveis de inclusão foram os seguintes: (Controle) = sem adição enzimas; (T1) = Amilase 0,1%; (T2) = Amilase 0,2%; (T3) = Amilase 0,4%; (T4) = Protease 0,1%; (T5) = Protease 0,2%; (T6) = Protease 0,4... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Carnivorous fish. |
Thesagro: |
Lípase; Protease. |
Thesaurus NAL: |
Amylases; Animal nutrition. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/198906/1/2019-cpamt-daniel-rabelo-exogenous-enzymes-feeding-pirarucu-arapaima-gigas.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT) |
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