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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  11/01/2022
Data da última atualização:  05/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PASKO, R. Z.; TIMM, T. G.; LIMA, G. G. de; HELM, C. V.; LIMA, E. A. de; HENRIQUES, G. S.; TAVARES, L. B. B.
Afiliação:  RAFAELY ZENNI PASKO, FURB; THAYNÃ GONÇALVES TIMM, FURB; GABRIEL GOETTEN DE LIMA, Athlone Institute of Technology; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; EDSON ALVES DE LIMA, CNPF; GILBERTO SIMEONE HENRIQUES, UFMG; LORENA BENATHAR BALLOD TAVARES, FURB.
Título:  In vivo evaluation and nutritional quality of by-products subjected to solid-state fermentation using shiitake culinary-medicinal mushroom, Lentinula edodes (Agaricomycetes).
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  International Journal of Medicinal Mushrooms, v. 24, n. 1, p. 53-66, 2022.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study evaluates the nutritional quality and in vivo biological activity of a peach palm by-product food ingredient processed via solid-state fermentation by shiitake culinary-medicinal mushroom, Lentinula edodes. The group of Wistar rats that consumed this diet had higher total dietary fiber content, digestibility, rate of protein quality, and protein efficiency. They also presented a late and softer insulinemic peak with an increase in the glycemic index, demonstrating amino acid limitation but with a feasible matrix as a complement protein. Discrete variation on total cholesterol and triglycerides was observed with a reduction in lipid profile, attributed to its high dietary fiber content. Lipids from within the liver and stool revealed that the fermented diet contained the lowest rates of fat in the liver and, consequently, the highest elimination compared to the other control diets. The serum lipid profile suggests a positive modulation of this diet, and that it has good nutritional quality with the potential to positively influence glycemic and lipid profiles.
Palavras-Chave:  Agroindustrial wastes; Cogumelo medicinal; Eficiência proteica; Medicinal mushrooms; Protein efficiency.
Thesagro:  Biotecnologia; Lentinula Edodes; Nutrição Humana; Resíduo Agrícola.
Thesaurus Nal:  Biotechnology; Human nutrition.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF57997 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  15/04/2008
Data da última atualização:  28/11/2008
Tipo da produção científica:  Artigo de Divulgação na Mídia
Autoria:  HEBERLÊ, A. L. O.
Título:  A velocidade da informação e o processo da comunicação.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  Diário da Manhã, Pelotas, p. 8, 29 dez. 2007.
Idioma:  Português
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPACT10726 - 1UPCAP - --006512007.00651
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