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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Clima Temperado. |
Data corrente: |
17/11/2022 |
Data da última atualização: |
17/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
HELLWIG, C. G.; MARTINS, C. R.; LIMA, A. D. V.; BARRETO, C. F.; MEDEIROS, J. C. F.; MALGARIM, M. B. |
Afiliação: |
CRISTIANO GEREMIAS HELLWIG; CARLOS ROBERTO MARTINS, CPACT; ANTONIO DAVI VAZ LIMA; CAROLINE FARIAS BARRETO; JULIO CESAR FARIAS MEDEIROS; MARCELO BARBOSA MALGARIM. |
Título: |
Hedge and central pruning in a high-density pecan orchard in southern Brazil. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Comunicata Scientiae, Bom Jesus, 2022. |
ISSN: |
2177-5133 |
DOI: |
https://doi.org/10.14295/CS.v13.3842 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
First online. Accepted: 28 March 2022. |
Conteúdo: |
This study aimed at evaluating the influence of two pruning methods, as well as absence of pruning, on vegetative and productive development and in the quality of pecan fruits in a high-density orchard. The experiment was conducted with the cultivar Melhorada in a commercial pecan orchard in municipality of Santa Rosa, Rio Grande do Sul state, Brazil. The study was carried out between July 2018 (dormancy phase of plants) and June 2020 (fruit ripening stage). In a randomized block design, the following treatments were applied: no pruning, hedge pruning and central pruning. Hedge pruning increased limb growth, while central pruning decreased the number of dry branches. Fruit production oscillated in the cycles. In the first, production was higher when central pruning was conducted. In the second cycle, it was higher in unpruned trees. Even though both pruning methods decreased the number of fruit with closed epicarps, they did not affect most variables of fruit quality. Therefore, results show that pruning methods promote vegetative development of pecan trees, reducing dry branches, but they are inconclusive regarding their production and have no significant effect on the main variables of their fruit quality. The evaluation and continuity of pruning for more cycles is important to obtain the most consistent results for indicating the best alternative for producers. |
Thesagro: |
Noz Peca; Poda. |
Thesaurus Nal: |
Carya illinoinensis. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1148402/1/Artigo-Hedge-and-central-pruning-in.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Clima Temperado (CPACT) |
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Registros recuperados : 34 | |
9. | | SOUZA, R. S.; MARTINS, C. R.; ANTUNES, L. E. C.; LIMA, A. D. V.; HELLWIG, C. G.; MALGARIM, M. B. Comportamento fenológico e produtivo de genótipos de amoreira-preta em sistema orgânico. Cadernos de Agroecologia, v. 17, n. 3, 2022. 5 p. Anais da Reunião Técnica sobre Agroecologia: Agroecologia, Resiliência e Bem Viver, 2021, Pelotas.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 4 |
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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10. | | LIMA, A. D. V.; SILVA, G. F. da; MARCO, R. de; MALGARIM, M. B.; MARTINS, C. R. Inconformidade morfológica na relação porta-enxerto/cultivar copa em nogueira-pecã. In: SIMPÓSIO SUL-AMERICANO DA NOZ-PECÃ, 2., 2019, Cachoeira do Sul. Anais. Brasília, DF: Embrapa, 2019. 119 p. Carlos Roberto Martins, Editor técnico (CPACT). p. 113-115.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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12. | | SILVA, G. F. da; LIMA, A. D. V.; SOUZA, R. S. de; FARIAS, P. C. de M.; MARTINS, C. R. Desenvolvimento inicial de porta-enxertos de nogueira-pecã a campo e ambiente protegido em sistema orgânico. In: SIMPÓSIO SUL-AMERICANO DA NOZ-PECÃ, 2., 2019, Cachoeira do Sul. Anais. Brasília, DF: Embrapa, 2019. 119 p. Carlos Roberto Martins, Editor técnico (CPACT). p. 35-37.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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13. | | SOUZA, R. S. de; LIMA, A. D.; SILVA, G. F. da; MARCO, R. de; BILHARVA, M. G.; MARTINS, C. R. Cultivo de amoreira-preta em sistema de produção orgânica. Revista da 15ª Jornada de Pós-graduação e Pesquisa, v. 15, n, 15, p. 1011-1019, 2018.Tipo: Artigo em Periódico Indexado |
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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15. | | LIMA, A. D. V.; HELLWIG, C. G.; SOUZA, R. S. de; MALGARIM, M. B.; MARTINS, C. R. Influência da poda na frutificação de nogueira pecã. In: SIMPÓSIO SUL-AMERICANO DA NOZ-PECÃ, 2., 2019, Cachoeira do Sul. Anais. Brasília, DF: Embrapa, 2019. 119 p. Carlos Roberto Martins, Editor técnico (CPACT). p. 110-112.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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16. | | DIAZ, V. S.; ZANATTA, R. A. F.; AMÊNDOLA, D.; PAOLINETI, V. W.; LIMA, A. D.; SEOANE, C. E. S. Produção de açaí a partir dos frutos do palmito juçara. In: EVENTO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA FLORESTAS, 7., 2008, Colombo. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2008. 1 CD-ROM. Resumo.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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19. | | LIMA, A. D. V.; SOUZA, R. S. de; SILVA, G. F. da; MARCO, R.; FARIAS, P. de M.; MARTINS, C. R. Ácido indolbutírico na propagação vegetativa de nogueira-pecã (Carya illinoinensis K. KOCH) In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 28.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUAÇÃO UFPEL, 21.; SEMANA INTEGRADA DE ENSINO, PESQUISA E EXTENSÃO, 5., 2019, Pelotas. Anais... Pelotas: UFPel, 2019.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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20. | | PEIXOTO, R. M.; OLIVEIRA, M. L. M. de; LIMA, A. D. P.; BATISTA, N. J. M.; PINHEIRO, R. R.; ANDRIOLI, A. Avaliação in vitro da qualidade do sêmen de reprodutores caprinos portadores da artrite encefalite caprina (CAE) através de espermograma. In: ENCONTRO DE PÓS-GRADUAÇÃO E PESQUISA DA UNIVERSIDADE ESTADUAL VALE DO ACARAÚ, 8., 2013, Sobral. Anais... [Sobral]: Universidade Estadual Vale do Acaraú, 2013. 7 f.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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